Mai puţini morţi pe şoselele Brăilei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mai puţini morţi pe şoselele Brăilei

După ce anul trecut, judeţul nostru a ocupat primul loc pe ţară în ceea ce priveşte numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere, anul acesta situaţia s-a schimbat radical. Ca urmare a intensificării activităţilor de prevenire derulate de poliţiştii rutieri, Brăila ocupă acum locul 18. În plus, Brăila a coborât sub jumătatea clasamentului în topul judeţelor cu cele mai multe accidentelor grave, ajungând pe locul 23.
Astfel, în primele opt luni ale acestui an, s-a înregistrat o scădere faţă de anul trecut atât la numărul accidentelor cât şi al persoanelor decedate, singura creştere fiind înregistrată în cazul răniţilor uşor.
De la începutul acestui an, pe raza judeţului nostru s-au produs 127 de accidente grave, soldate cu 44 de persoane decedate, 106 rănite grav şi 59 rănite uşor. În aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost înregistrate 141 de accidente rutiere, soldate cu 51 de morţi, 124 răniţi grav şi 91 răniţi uşor. După câte se observă, în 2009, numărul tragediilor rutiere a scăzut cu 14, al persoanelor decedate cu 7, iar al celor rănite grav cu 8. Singura creştere s-a înregistrat în cazul răniţilor uşor, aceştia fiind cu 8 mai mulţi faţă de anul trecut. Şeful Serviciului Poliţiei Rutiere, comisar şef Marian Caragaţă, ne-a declarat că această scădere se datorează faptului că rutierii au fost prezenţi mai mult în stradă. "Ca urmare a faptului că ne-am mobilizat la nivel de serviciu şi am avut o prezenţă mai bună în stradă, am reuşit să avem situaţia sub control şi să înregistrăm o scădere a numărului de accidente grave şi a persoanelor decedate în urma acestora. Anul trecut, lunile iulie şi august ne-au dus în fruntea clasamentului în ceea ce priveşte accidentele mortale. Numai în august am avut 10 persoane decedate în accidente, iar în iulie 8, în timp ce anul acesta, în cele două luni, am avut numai câteva persoane decedate în accidente. Cu cât avem mai puţine accidente cu consecinţe grave, cu atât este mai bine pentru toată lumea", ne-a declarat comisar Marian Caragaţă.

Anul trecut, luna august a aruncat Brăila în vârful clasamentului

În 2008, luna august a fost cea care a zguduit bilanţul Serviciului Poliţiei Rutiere, fiind înregistrate 24 de evenimente grave, soldate cu 13 morţi, opt dintre ei în numai o săptămână. Spre sfârşitul anului, ca urmare a derulării Programului comun de reducere a accidentelor pe DN 2B, în lunile octombrie şi noiembrie, Brăila a trecut pe locul al doilea, după Braşov. În august 2009, situaţia nu a mai fost atât de dramatică, numărul persoanelor decedate fiind mult mai mic. Astfel, luna trecută, pe raza judeţului Brăila, s-au produs 28 de accidente rutiere grave, soldate cu 8 persoane decedate şi 23 de răniţi grav. Dintre acestea, doar 10 accidente au avut loc în municipiu, soldate cu 11 răniţi grav, iar restul de 18 s-au produs în judeţ, în urma cărora 8 persoane au decedat şi 12 au fost rănite grav. Cauzele principale care au dus la producerea tragediilor rutiere au rămas cam aceleaşi ca şi anul trecut, pe primul loc fiind conducerea imprudentă, urmată de depăşirea neregulamentară şi neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. Cele mai multe evenimente rutiere s-au produs în zilele de luni, respectiv şapte accidente soldate cu 4 persoane decedate şi 5 rănite grav, duminica - 6 accidente, un mort şi 4 răniţi grav, iar vinerea şi sâmbăta câte 4 accidente. Intervalele orare în care au avut loc cele mai multe accidente au fost 12.00 - 18.00 şi 18.00 - 24.00. Printre cei vinovaţi de producerea accidentelor rutiere grave se numără 21 de conducători auto, 4 mopedişti, 2 biciclişti şi un şofer fără permis.
Anul acesta, la fel ca şi anul trecut, s-a constatat că cele mai multe tragedii s-au produs în judeţ, în special pe drumuri naţionale, DN 2B Brăila - Buzău, DN 23 Brăila - Focşani şi DE 584 Brăila - Slobozia.

O depăşire neregulamentară a fost fatală pentru doi brăileni

Luna trecută, doi bărbaţi din Mircea Vodă au decedat şi alţi doi au ajuns în stare gravă la spital în urma unei tragedii rutiere. Un şofer de 37 de ani, aflat la volanul unui autoturism "Dacia 1310" s-a angajat într-o depăşire riscantă şi a intrat în coliziune cu o dubiţă ce venea de pe contrasens. Deşi şoferul dubiţei a încercat să evite coliziunea, trăgând mult dreapta şi răsturnându-se în afara carosabilului, tragedia nu a putut fi evitată. Mai mult, un autoturism "Dacia Papuc" ce venea în spatele şoferului grăbit, chiar cel pe care îl depăşise cu puţin timp în urmă, a fost şi el acroşat. În urma impactului însă, autoturismul "Dacia 1310" a fost făcut zob, şoferul de 37 de ani şi un tânăr de 19 ani decedând pe loc. Tot în august, un gălăţean de 42 de ani a murit, după ce a aţipit la volan şi a intrat direct într-un TIR care circula regulamentar, din sens opus. În urma impactului violent, autoturismul s-a făcut praf, trupul şoferului fiind scos dintre fiarele contorsionate de o echipă de descarcerare. Evenimentul s-a pe DE 87, în afara localităţii Baldovineşti.

00rutier2Maşinile implicate în accidente, ţinute la păstrare până la finalizarea anchetei

Epavele maşinilor implicate în accidente rutiere sunt păstrate de poliţişti în fosta gospodărie agro-zootehnică (GAZ) a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila. Maşinile sunt înapoiate proprietarilor sau rudelor acestora numai după finalizarea anchetei sau, după caz, a procesului. Asta pentru ca nimeni să nu poată umbla la ele şi să le aducă modificări ce i-ar putea absolvi de consecinţe pe cei care se fac vinovaţi de producerea tragediilor. "Ţinem maşinile aici pentru ca nimeni să nu fie tentat să încerce să inducă în eroare organele abilitate. Dacă maşina nu ar fi păzită, oricine ar putea să-i înţepe furtul de la sistemul de frânare, de exemplu, şi apoi să spună că accidentul nu s-a produs din vina lui, ci nu l-au ţinut frânele. Pentru a evita astfel de situaţii, păstrăm maşinile până la finalizarea anchetei, după care le înapoiem proprietarilor sau rudelor acestora", a precizat comisar şef Marian Caragaţă, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro