Aurel Simionescu este dezamăgit de faptul că brăilenii s-au arătat dezinteresaţi de subvenţiile pentru încălzirea locuinţelor pe timp de iarnă. Primarul spune că, deşi zona noastră este considerată una mai săracă, cetăţenii nu şi-au arătat interesul nici pentru subvenţia la încălzire, nici pentru ajutoarele sociale. "Deşi noi spunem că suntem într-o zonă mai săracă, şomaj, etc., cererile depuse pentru gaze naturale, lemne, cărbuni, combustibil petrolier, sunt sensibil mai mici decât anul trecut. La gaze naturale, faţă de anul trecut când erau 8.357 solicitări, acum sunt 6.771, adică cu 1.586 mai puţine. La lemne - cărbuni, sunt cu 558 mai puţine, la energia termică sunt ceva în plus, 895, dar totalul depus, 4.728, este mai puţin de jumătate din numărul de persoane care sunt racordate la energia termică", a declarat ieri edilul-şef, în cadrul unei conferinţe de presă.
Totuşi, trebuie precizat că una dintre explicaţiile plauzibile ale acestui fenomen ar putea fi că încadrarea pe tranşele de venit din acest an s-a făcut cu o stricteţe mult mai mare decât în anii precedenţi. Să nu uităm că au fost excluşi în acest an de la ajutorul pentru încălzire proprietarii care deţin utilaje agricole, maşini de mare tonaj ori case de vacanţă sau bărci cu motor. În al doilea rând, anunţul ferm al municipalităţii cu privire la faptul că cel puţin unul din două dosare de ajutor va fi cu atenţie verificat în acest an, i-a pus probabil pe gânduri pe mulţi brăileni, care în anii precedenţi şi-au asumat riscul de a păcăli municipalitatea pentru a încasa ajutorul la încălzire.
Primarul a avut însă parte de o surpriză şi în ceea ce priveşte ajutoarele sociale. Din 5.310 de pensionari beneficiari de ajutoare comunitare, 1.100 nu şi le-au ridicat, ceea ce înseamnă aproximativ 20%. O situaţie similară s-a semnalat şi în cazul persoanelor cu handicap şi al şomerilor. "Din 5.012 persoane cu handicap, 1.121 nu şi-au ridicat ajutoarele, din 1.316 şomeri, 512 la fel, asta înseamnă mai mult de jumătate. Deja va trebui să ne gândim - sau noi folosim un clişeu când vine vorba despre gradul de sărăcie, sau se întâmplă altceva şi trebuie să vedem ce", a mai adăugat Simionescu.