Mergi la conţinutul principal

Mai puţine grătare în cimitire de Paştele Blajinilor

Ieri s-a sărbătorit Paştele Blajinilor şi, după cum e tradiţia, oamenii au mers în cimitire şi au dat mâncare de pomană celor amărâţi. Faţă de alţi ani, foarte puţine persoane au încins grătare la căpătâiul rudelor trecute în nefiinţă, iar acordurile muzicii lăutăreşti au fost istorie.
Cimitirele din municipiu au fost luate cu asalt încă de la primele ore ale dimineţii, de sute de brăileni. După slujbele oficiate de preoţi, oamenii au împărţit pacheţele cu alimente celor săraci, care au venit pregătiţi cu pungi încăpătoare. În Cimitirul Municipal, doar o persoană a încins jarul pentru grătar, însă ceilalţi care erau prezenţi nu s-au arătat deranjaţi. "Anul ăsta e mai linişte în cimitir, nu ştiu dacă şi mai organizat, dar linişte este. Nu prea am mai văzut persoane care fac grătare în cimitire şi ăsta e un lucru minunat", ne-a spus d-na Cati, o femeie din mulţime.
Pe aleile Cimitirului "Sfinţii Constantin şi Elena" situaţia a fost diferită. Aglomeraţie mare. Oamenii au participat la slujba religioasă, apoi şi-au plâns rudele decedate. Pe una din aleile principale, câţiva bărbaţi de etnie rromă se ospătau la o masă îmbelşugată. Mai multe sortimente de semipreparate, brânză, caşcaval, chifteluţe, peşte, dulciuri, cozonac, energizante şi câteva sticle de vin stăteau întinse pe masă, sub privirile trecătorilor. "Astea sunt pentru morţii noştri. Pe aleea aceea îngustă sunt înmormântate rudele noastre şi nu avem loc să punem masa acolo, aşa că ne-am aşezat aici. Aşa e tradiţia la noi. Facem masă în fiecare an, iar obiceiul ăsta se transmite din generaţie în generaţie. Tot ortodocşi suntem şi noi. Am pus mână de la mână, fiecare a adus câte ceva. Din ce avem pe masă, dăm şi la ceilalţi care trec pe aici", ne-a povestit unul dintre bărbaţii strânşi în jurul mesei. "Asta e fală, bătaie de joc. Sunt mai puţini ca în alţi ani, dar nu e bine ce fac. Lumea moare de foame, de-abia se descurcă cu banii şi ei se fălesc", a spus o femeie, revoltată de acest obicei al rromilor.
Spre deosebire de alţi ani, în Cimitirul "Sfinţii Constantin şi Elena" grătarele au lipsit, mâncărurile de pe mesele întinse pe alei fiind pregătite de acasă. Lăutarii nu au mai fost solicitaţi să cânte şi să facă dedicaţii decedaţilor. "E mai linişte ca în alţi ani. Am înţeles că la Galaţi nici nu le-a mai dat voie cu grătare. Aici nu le-a interzis nimeni, dar nu au mai venit ei, cel puţin până la ora asta. Mai e până se termină ziua", ne-a zis, la orele prânzului, un poliţist local.
Cel mai puţin aglomerat cimitir a fost "Sfânta Treime", cel situat lângă Grădina Zoologică. Oamenii şi-au plâns în linişte rudele decedate, iar grătarele şi mesele îmbelşugate au lipsit.
Circulaţia în zonele unde sunt situate cimitirele din municipiu a fost îngreunată din cauza numărului mare de maşini parcate pe marginea părţii carosabile. Poliţiştii de la Poliţia Rutieră au fost prezenţi în zonele aglomerate pentru a fluidiza traficul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro