Mergi la conţinutul principal

Mai multe zile de lucru pentru proiectele de specialitate

Elevii de la liceele vocaţionale au de acum mai mult timp pentru realizarea proiectelor de specialitate necesare în cadrul examenului de certificare a calificărilor absolvenţilor învăţământului liceal, filiera vocaţională. În loc să fie nevoiţi să lucreze doar în semestrul al doilea, ei vor avea la dispoziţie tot anul să realizeze proiectul. "Este mai bine pentru copii, vor avea mai mult timp să lucreze, vor putea accesa o bibliografie mai vastă şi vor putea lucra mai liniştiţi. Consider că este o măsură în favoarea copiilor", este de părere inspectorul Mircea Bogatu.
Astfel de examen de certificare susţin elevii care finalizează liceul la profilurile artistic, pedagogic, teologic şi sportiv. Examenul de certificare este format din două probe: susţinerea proiectului de specialitate şi probă practică, relevantă pentru specializarea certificată. Proiectul de specialitate trebuie să reflecte cunoştinţele şi competenţele generale şi specifice dobândite de elev, atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic. Proba practică poate avea mai multe etape, în funcţie de cum organizează fiecare liceu examenul, însă acest calendar trebuie publicat în perioada 1 - 31 martie. La examenul de certificare au dreptul să se înscrie elevii care finalizează studiile în anul în care se susţine examenul, precum şi absolvenţii din promoţiile anterioare, care au promovat ultimul an de liceu. Proiectul de specialitate este evaluat de doi profesori examinatori, care vor nota candidaţii cu note între 1 şi 10. Diferenţa între notele acordate de aceştia nu trebuie să fie mai mare de un punct. Dacă acest lucru se întâmplă, preşedintele comisiei cere reevaluarea probei. Nota finală la susţinerea proiectului de specialitate se stabileşte ca medie aritmetică a notelor acordate de către cei doi profesori examinatori şi se trece în catalogul de examen. Nu se admit contestaţii privitoare la nota obţinută la proba de susţinere a proiectului de specialitate. Nota minimă de promovare este 7.00. Nici la proba practică nu se poate depune contestaţie.
La specializările la care această probă se desfăşoară pe mai multe etape, candidaţii trebuie să obţină, pentru fiecare, minimum 5.00, însă nota minimă de promovare a probei este 7.00. Media finală pentru promovarea examenului de certificare este media aritmetică a notelor obţinute la cele două probe, care trebuie să fie minimum 7.00. În Brăila vor susţine asemenea examene elevii de la Liceul de Arte, Liceul cu Program Sportiv şi cei de la Liceul Pedagogic, de la clasele cu specializare pedagogie, unde şi admiterea s-a făcut în baza unei probe de aptitudini.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro