Mergi la conţinutul principal

Mai mult de jumătate dintre britanici îl preferă pe William pe tronul Marii Britanii

Potrivit rezultatelor unui sondaj publicate pe 10 aprilie, 59% dintre respondenţi vor ca prinţul William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, dar foarte popular în rândul supuşilor, să fie viitorul monarh. Procentajul este similar celui al unui sondaj publicat la sfârşutul lui 2010, după anunţul căsătoriei tânărului prinţ.
O treime dintre respondenţii din aprilie îşi doresc ca regina Elizabeth a II-a, care a împlinit, joi, 85 de ani, să se retragă în doi ani, iar nepotul ei William, în vârstă de 28 de ani, să îi urmeze la tron - pentru a insufla puţină modernitate monarhiei britanice.
Însă acest lucru pare puţin probabil, pentru că ar implica un cuvânt interzis în familia regală: "abdicare". Accea a reginei şi cea a tatălui lui William, fiul cel mare al reginei, care se pregăteşte încă din copilărie să devină rege.
"Nu pronunţăm cuvântul cu «A» (abdicare, n.r.) în familia Windsor", spune Robert Hazell, şeful departamentului de drept constituţional de la University College din Londra.
Pentru că acest cuvânt aduce aminte de un episod "extrem de dureros gravat în memoria" familiei regale - abdicarea, în 1936, a lui Edward al VIII-lea, pentru a se căsători cu amerianca divorţată Wallis Simpson. În urma abdicării acestuia, a devenit rege fratele său mai mic, George al VI-lea, care suferea de bâlbâială.
În familia regală, "unii sunt de părere că aceste constrângeri legate de regalitate au contribuit la decesul prematur" al lui George al VI-lea, în 1952, la vârsta de 56 de anis, a spus Hazell.
Recentele sondaje ar putea reflecta faptul că prinţul Charles nu mai este popular în rândul unei părţi din supuşii britanici.
Dacă prinţul William nu devine rege în locul tatălui său, el ar putea totuşi să-şi asume din ce în ce mai mult constrângerile legate de rangul său, pe măsură ce regina Elizabeth a II-a îmbătrâneşte.
El ar putea deveni "chipul monarhiei" eliberat de povara tronului timp de mai mulţi ani, angajându-se în vizite oficiale în ţări îndepărtate ale regatului, precum Australia şi Canada, este de părere Jobson.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro