Mergi la conţinutul principal

Mai mult de jumătate dintre brăileni nu au votat la referendum

La referendumul de duminică, brăilenii şi-au exprimat punctul de vedere în privinţa demiterii preşedintelui suspendat, Traian Băsescu având prezenţă la vot peste media la nivel naţional. Cel puţin asta reiese dacă analizăm ultimul comunicat al Biroului Electoral Central, după închiderea urnelor, care estima o prezenţă la vot de 49,98%, la Brăila. Rezultatele finale ale votului au fost cu 2 procente mai mici decât estimarea BEC, care cuprindea, e drept, o marjă de eroare de 3%. Astfel, rezultatele finale ale votului au fost făcute publice, ieri, de către Mihaela Marcu, prefectul judeţului. Astfel, conform datelor oferite de aceasta, din cei 307.955 alegători înscrişi pe liste, au fost prezenţi 146.445, ceea ce înseamnă 47,55%. Din totalul alegătorilor prezenţi, 129.218 au votat «DA» - 88,24% din total voturi valabil exprimate -, iar 15.561 au votat «NU» - 10,62%. De asemenea, au fost anulate 1.666 (1,14%) şi nu a fost înregistrată nicio contestaţie.
În acelaşi context, şi preşedintele filialei locale a PSD, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat că prezenţa la vot a fost de aproximativ 48% în Brăila. "Vizavi de oamenii noştri de la Brăila, din mediul rural dar şi din mediul urban, eu cred că e un rezultat bun. Sincer, eu aş fi vrut să fie mai bun, dar asta este. La noi 88,5% au votat «DA», 1,13 au fost voturi nule şi diferenţa au fost voturi «NU». Deci, faţă de media pe ţară, la Brăila mai mulţi au spus «DA» pentru demitere", a precizat Stancu. Conform opiniei liderului social democrat, faptul că Traian Băsescu a fost ales în 2009 de către 5 milioane de oameni, iar la referendum 7 milioane au votat împotriva sa ridică semne de întrebare în privinţa legitimităţii sale. "Ideea este aşa cum spune tot românul, că dacă ai ajuns cu cinci milioane preşedinte - pentru că şi atunci era aplicabil ca şi la demitere, jumătate plus unu din cei care au ajuns la vot -, acelaşi lucru se poate spune acum, când am ajuns la şapte milioane două sute, că sunt mai mulţi decât cinci milioane. Nu spun să îşi dea demisia, dar, oricum, este un semnal privind legitimitatea preşedintelui. Indiferent ce spunem noi de cei care nu s-au prezentat la vot, există diverse motive. Unii s-au săturat de clasa politică, alţii chiar nu vor să mai audă de niciun fel de vot, nici acum, nici la parlamentare - deci au ajuns la un grad de saturare în ceea ce priveşte modul de comportare al oamenilor politici, în general. De aceea, clasa politică cred că are datoria să încerce să facă ceva şi noi, la Brăila, asta am încercat. Noi nu am invitat oamenii «mergeţi la vot şi votaţi DA». Eu, personal, nu am făcut lucrul ăsta, nu am ieşit să bat toba pe străzile oraşului", a mai completat PSD-istul.
O părere asemănătoare a manifestat şi liberalul Cătălin Boboc, care consideră că numărul votanţilor la Brăila este unul "covârşitor", având în vedere şi condiţiile meteorologice. "În ceea ce priveşte exerciţiul democratic al votului, exercitat de români, într-un număr oricum covârşitor, pentru momentul în care ne aflăm - adică vară, cald, vacanţă -, este de apreciat. Am văzut şi băsişti care spun că «vezi Doamne sunt ceilalţi, mulţi, care nu s-au prezentat», dar trebuie să ne aducem aminte că în România cam asta este prezenţa la vot. Este covârşitor procentul celor care au votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Pentru că, să recunoaştem, 40% din populaţia României, cel puţin, nu participă la vot, nici măcar la alegeri locale, dintre cei înscrişi pe liste", a declarat preşedintele PNL Brăila. Boboc consideră că referendumul ar fi trebuit să fie validat, "dar pentru că trăim într-un stat democratic, trebuie să respectăm deciziile instituţiilor oficiale, mă refer la Biroul Electoral Central, Curtea Constituţională, mai apoi la ce va decide Parlamentul şi vom vedea în continuare cum ducem această luptă", a încheiat liberalul.

Dumitriu: "La Brăila au fost descoperite mai multe sisteme de fraudare"

Preşedintele PDL Brăila, Constantin Dumitriu, are o altă versiune în privinţa rezultatului referendumului. Acesta nu este foarte convins de legitimitatea procentului obţinut la Brăila. "După părerea mea, realitatea ar sta în felul următor: la acest referendum, în primul rând, s-au prezentat teoretic 46%. Este clar că cei care nu s-au prezentat - 57% -, au fost împotriva acestei iniţiative a Parlamentului. Prin neprezentarea lor la vot au arătat că nu vor să legifereze o lovitură de stat. În acelaşi timp, din cei prezenţi - 46% -, repet, teoretic - şi o să explic de ce spun asta -, 30% au fost cu Traian Băsescu. Practic, scorul politic poate fi interpretat 30% pentru demitere şi 70% împotriva demiterii, ceea ce arată clar că Traian Băsescu rămâne la Cotroceni ca preşedinte legitim al României", a explicat Dumitriu. Pe de altă parte, liderul democrat liberal a ţinut să precizeze că la Brăila au fost descoperite mai multe sisteme de fraudare, pentru care organizaţia locală a depus plângeri penale. "Vorbim aici despre votul multiplu. Am găsit două cazuri concrete, dar vreau să vă spun că în următoarele zile vom studia acele câteva zeci de mii de voturi de pe listele suplimentare şi sunt convins că vom avea o surpriză şi vom găsi alte voturi multiple. Spun asta pentru că oameni din municipiu au votat tot în municipiu în mai multe secţii, la fel cum oameni din municipiu au votat în judeţ, iar oameni din judeţ au votat în municipiu - aşa cum eu anunţam dinainte, turism electoral", a spus democrat liberalul, explicând totodată că este vorba despre o fraudă pornită de la vârful USL. "Dacă ne uităm puţin, după părerea mea, la acest referendum, peste 10%, dacă nu până la 20%, a fost fraudat. Practic, un scor de prezenţă reală, după părerea mea, este de maxim 30%. Din acest 30% dacă fac acelaşi calcul - 13% care au votat «NU» demiterii, pentru că este evident că aşa votau şi înainte -, practic observăm că USL-ul a ieşit cu o susţinere a populaţiei pentru această iniţiativă a lor, de aproximativ 20%. Vorbim de un calcul teoretic, iar lucrurile vor dovedi zilele următoare că am avut dreptate", a mai adăugat sursa citată. Dumitriu aşteaptă cu nerăbdare reacţiile promise de către liderii USL de la nivel naţional, după ce va fi invalidat referendumul. "Nu putem fi acuzaţi că întoarcem rezultatul, pentru că la butoane sunt ei. Au avut şi BEC-ul, au avut tot. Noaptea anunţau cu disperare că au câştigat cu 52%, exclus! Cred că ar trebui să fie foarte responsabili aceşti oameni care au avut această iniţiativă şi să îşi ţină promisiunile făcute şi faţă de ei înşişi, şi faţă de cetăţeni. Toţi parlamentarii care au venit cu aceeaşi iniţiativă ca în 2007 şi au pierdut ca în 2007, ar trebui să îşi dea demisia. Aştept gestul lui Crin Antonescu, dar şi gestul lui Ponta să se retragă din viaţa politică, aşa cum Antonescu a anunţat", a încheiat Dumitriu.

Drăgan: "Politicienii de la putere trebuie să înţeleagă că cetăţenii României nu au chef de răfuieli politice"

Vicepreşedintele Partidului Noua Republică Brăila, Florin Drăgan, a declarat că anticiparea făcută anterior referendumului a fost una corectă. De asemenea, acesta subliniază că refuzul alegătorilor de a se prezenta la urnele de vot demostrează că mandatul preşedintelui este constituţional şi "nu poate fi întrerupt după bunul plac al unei majorităţi parlamentare de conjunctură". "Partidul Noua Republică Brăila a anticipat corect faptul că referendumul propus de Voiculescu prin prepuşii săi, Ponta şi Antonescu, este un demers populist şi demagogic. Mai mult, ceea ce trebuia să fie o consultare populară s-a transformat în întrecere socialistă pe judeţe a baronilor USL, care au raportat depăşirea planului pe judeţ la numărul de votanţi. Astfel, în judeţul Dolj, sunt opt comune cu prezenţa la vot de peste 100%. Noua Republică consideră că prin refuzul de a lua parte la aşa-zisul referendum propus de actuala putere, românii au arătat că mandatul preşedintelui este cel constituţional, de 5 ani şi nu poate fi întrerupt după bunul plac al unei majorităţi parlamentare de conjunctură. De asemenea, politicienii de la putere trebuie să înţeleagă că cetăţenii României nu au chef de răfuieli politice, că USL, câştigătorul alegerilor locale, trebuie să se preocupe de gospodărirea oraşelor şi judetelor, că USL, ca partid care guvernează astăzi în România, are o mare responsabilitate privind stabilitatea economică a ţării", a conchis Drăgan.
La polul opus, liderul PPDD, Sorin Ovidiu Bălan, consideră că referendumul a marcat în sens negativ ambele tabere. "Băsescu, după părerea mea, din punct de vedere politic, este terminat. Când ai 8 milioane de oameni împotriva ta, orice mişcare ai face îi porţi în cârcă. Ponta este terminat, Crin Antonescu trebuie să se ducă acasă cum a promis, sigur că nu o să vrea, dar o să trebuiască până la urmă. Şi sperăm ca până la urmă să nu mai aşteptăm să plece Băsescu de la Cotroceni încă 2 ani. Din conştiinţă civică, nu se poate să stai în casă şi pe urmă să te plângi că ţi-e rău mai ales când ai posibilitatea să schimbi ceva", a declarat Bălan. Pe de altă parte, OTV-istul reiterează ideea că acest conflict se va muta din planul politic, în stradă. "O să fie scandal în continuare, numai că de data aceasta s-ar putea conflictul să se mute în stradă. Aseară am vorbit cu unul dintre revoluţionarii importanţi de la Timişoara, care a zis - «Noi ieşim şi nu mai intrăm înăuntru până nu-l dăm jos pe Băsescu»", a încheiat sursa citată.

20 de sesizări în legătură cu desfăşurarea referendumului naţional

Într-un comunicat de presă al IPJ Brăila se arată că la încheierea procesului de vot, la Comandamentul Operaţional Judeţean Brăila au fost înregistrate 20 de sesizări în legătură cu desfăşurarea referendumului naţional. "Cele mai multe sesizări au făcut referire la continuarea campaniei pentru referendum, transportarea persoanelor către secţii de votare (în interiorul localităţilor) sau au fost primite din partea unor cetăţeni care au reclamat că nu li s-a permis înscrierea pe liste suplimentare şi au fost îndrumaţi să voteze la secţiile de votare unde sunt înscrişi. Echipele special constituite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au finalizat verificările cu privire la 12 dintre sesizări, stabilind că în patru cazuri nu se confirmă aspectele semnalate, iar în trei cazuri au fost aplicate sancţiuni contravenţionale. În cazul celorlalte, rămase în lucru, se continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a situaţiilor de fapt şi luarea măsurilor legale care se impun", a declarat inspector Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.
Reamintim că în urma unei autosesizări, poliţiştii au întocmit unui brăilean în vârstă de 37 de ani dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vot multiplu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro