• asta arată statistica Poliţiei Brăila în ceea ce priveşte cazurile de violenţă domestică sesizate în primele 6 luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018 • însă, per total, au fost emise 160 de ordine de protecţie provizorie, cele mai multe în mediul urban, dintre care 82 confirmate în instanţa de judecată
S-au înmulţit cazurile de violenţă domestică în Brăila, în anul 2019, faţă de anul trecut! Vorbim aici doar despre numărul sesizărilor ajunse la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, în primele 6 luni. Concret, din ianuarie până la finele lunii iunie, au fost 448 de infracţiuni de violenţă în familie sesizate, mai multe cu 39 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, când au fost 409 cazuri. Potrivit IPJ, această creştere are la bază, printre altele, şi modificările legislative în domeniu, mai exact acel ordin de protecţie provizoriu ce poate fi emis de poliţişti, pe loc, dar şi faptul că victimele au prins curajul de a sesiza violenţa. “Aceste creşteri sunt cauzate şi de modificările legislative în domeniu, în sensul că, prin mediatizarea acestor modificări, victimele violenţei domestice au fost încurajate să reclame aceste fapte şi să aibă încredere că ordinele de protecţie provizorii emise de poliţişti vor descuraja pe viitor agresorii”, potrivit informării semnate de reprezentanţii IPJ şi postată pe site-ul Prefecturii Brăila. Trebuie precizat că la finele lunii decembrie 2018, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 146/2578/2018 prin care poliţiştii pot emite ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi să-l evacueze din locuinţă, pe loc.
În şedinţa Comisiei de Dialog Social ce are loc, astăzi, la Prefectură, pe ordinea de zi se află chiar acest subiect referitor la violenţa domestică. Conform materialului pregătit de IPJ Brăila, în primele şase luni ale acestui an, au fost emise 856 de formulare de evaluare a riscului, un formular care-i ghidează pe oamenii legii în luarea deciziei dacă se impune sau nu emiterea ordinului de protecţie provizoriu. Cele mai multe astfel de documente au fost emise la Poliţia Municipiului, 557 la număr, alte 122 la Poliţia oraşului Însurăţei, 96 la Poliţia Făurei şi 81 la Poliţia Ianca. Din numărul total de 856, în 597 de situaţii s-a constatat, în urma completării formularului, că nu există risc iminent, iar în alte 99 de cazuri victima nu a fost de acord ca agresorul să părăsească locuinţa ori să păstreze distanţa faţă de ea. În celelalte 160 de situaţii, persoanele violente au părăsit de urgenţă locuinţa şi au primit interdicţia de a se mai apropia de victimă. În instanţă, au fost confirmate 82 de ordine eliberate de poliţişti. Cei mai violenţi s-au dovedit a fi orăşenii, căci astfel de documente au fost eliberate de peste 5 ori mai multe în mediul urban (135) decât în rural (25).