Opoziţia brăileană a reuşit pentru prima oară să îşi impună aproape toate amendamentele la bugetul municipiului pe anul acesta. Astfel, Colegiul Naţional "Gh. M. Murgoci", care se pregăteşte să sărbătorească 100 de ani de la înfiinţare, va primi în 2015 fonduri suplimentare de la bugetul local. Iniţiativa i-a aparţinut consilierului liberal Cătălin Hagiu, care a constat că suma alocată iniţial de Primăria Brăila nu acoperă decât cheltuielile curente şi este nevoie de bani pentru reabilitarea termică şi schimbarea tâmplăriei. De altfel, propunerea liberalului a fost votată cu unanimitate de voturi în şedinţa ordinară a CLM din luna februarie, când mini-parlamentul local a adoptat bugetul. La iniţiativa aceluiaşi consilier s-a aprobat alocarea de bani şi pentru lucrări de infrastructură pe strada Sabinelor. Liberalii au subliniat atunci că din sumele ce pot fi economisite de la alte capitole, ar putea fi rezolvate mai multe probleme. "La Grădiniţa nr. 8 trebuie făcută o reparaţie capitală la acoperiş, care este deteriorat, iar acest lucru afectează toate clasele de la ultimul etaj. Grădiniţa nu era deloc prinsă în buget dar, în urma amendamentului nostru, s-a aprobat ca aceasta să intre în reparaţii", a declarat viceprimarul Alexandru Dănăilă.
PNL vrea un inventar corect al clădirilor şi terenurilor de patrimoniu
Liberalii mai cred că administraţia locală ar trebui să dea o mână de ajutor economiei reale, de unde vin, de fapt, banii către buget. "În oraş există multe clădiri şi terenuri din patrimoniul public, nefolosite. Ar trebui făcut un inventar şi făcute publice, anunţate în presă, pentru a le pune la dispoziţia potenţialilor investitori. Doar cine a înfiinţat un loc de muncă din bani proprii ştie cât este de dificil şi consider că mediul de afaceri poate fi, astfel, ajutat", este de părere ex-PNŢCD-istul Marian Chiru, care susţine că şi sistemul achiziţiilor publice trebuie să beneficieze la Brăila de o transparenţă crescută.
Amendamentele propuse de liberali la bugetul Brăilei au vizat şi alocarea unor bani pentru modernizarea terasei Dunării, dar ideea a fost respinsă de majoritatea PSD, care a considerat că poate fi amânată până la rectificare.
Reamintim că, Brăila se bazează anul acesta pe un buget de 348,58 milioane lei, din care 240,8 milioane la secţiunea "funcţionare" a aparatului administrativ local, iar diferenţa de 107,7 milioane este pentru secţiunea "dezvoltare". Consilierii au aprobat proiectul de buget pe anul în curs în şedinţa CLM ce a avut loc pe 11 februarie, împreună cu aproape toate amendamentele opoziţiei.