A mai dispărut un împătimit al culturii brăilene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

A mai dispărut un împătimit al culturii brăilene

• doctorul Nicu Teodorescu, fost director al instituţiei LYRA, s-a alăturat marilor fii ai oraşului de la Dunăre

 

Născut la 28 iulie 1928 la Brăila, doctorul Nicu Teodorescu, fost director al instituţiei publice de cultură “Lyra”, a încetat din viaţă la 21 decembrie 2018, lăsând în urmă o bogată activitate muzicală, continuată astăzi de orchestra filarmonicii “Lyra-George Cavadia”, care îşi susţine concertele în sala care poartă numele medicului muzicolog.

După cum subliniază profesorul şi criticul literar Dumitru Anghel în “Cetăţeni de Onoare ai Brăilei”, doctorul Nicu Teodorescu face parte din spiţa rară a personalităţilor care s-au implicat cu toată fiinţa în edificarea prestigiului Brăilei. “Inima sa a bătut năvalnic, tumultuos pentru urbea natală, deşi de multe ori, dureros de des, concitadinii i-au sfidat entuziasmul şi buna credinţă, poate şi pentru că prestigiosul medic şi eminentul muzician are un … talent deosebit, o apetenţă patologică pentru a nu fi banal. Inima sa a bătut în … allegro vivace pentru Brăila şi, pe drept cuvânt, doctorul Nicu Teodorescu a fost aşezat în galeria marilor fii ai oraşului de la Dunăre, alături de Perpessicius, Fănuş Neagu, N. Carandino- scriitori; George Cavadia, Hariclea Darclee, Ionel Voineag- muzicieni; Gheorghe Naum, Emilia Dumitrescu, Nicăpetre- plasticieni; Gheorghe Moţoi sau Cătălina Buzoianu- oameni de teatru ; Anton Dumitriu, Edmond Nicolau, Ana Aslan- savanţi; Ioan Penescu, Ioan Lerescu, Timotei Petride- profesori…înscrişi în rândul Cetăţenilor de Onoare ai Cetăţii Brăilei.

 Nicu Teodorescu a făcut studiile liceale la Liceul “Nicolae Bălcescu” şi cele  universitare, în paralel, la Medicină şi la Conservator, la Cluj şi Timişoara, iar în anul 1960, după absolvirea Facultăţii de Medicină, a ales să revină acasă.

Ca medic,  a fost membru al Asociaţiei Medicilor Scriitori şi Publici din România, a avut o activitate ştiinţifică prolifică, iar ca om de cultură, doctorul  Nicu Teodorescu a fost …vioara întâi în concertul  vieţii muzicale a Brăilei; a publicat  numeroase articole şi studii de specialitate prin care încerca să revitalizeze viaţa culturală a Brăilei, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din  România, autor al unor cărţi de referinţă . În anul 1974 a reînfiinţat  Societatea muzicală Lyra, fiind la pupitrul Orchestrei Simfonice Lyra şi ulterior, director al Instituţiei publice de spectacole “Lyra”, până în anul 2004,  în 1996 a candidat ca independent la primăria municipiului Brăila, iar în iulie 2004, doctorul Nicu Teodorescu a fost declarat Cetăţean de Onoare al Brăilei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro