Plenul CSM a constatat că unele declaraţii ale lui Traian Băsescu sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, afirmaţiile fiind făcute în cadrul unei intervenţii telefonice din data de 29 aprilie 2015 la postul de televiziune B1 TV. Acestea se refereau la activitatea Inspecţiei Judiciare (IJ) şi a CSM, precum şi la activităţi judiciare desfăşurate de judecători şi procurori. Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară ca urmare a solicitării din data de 30 aprilie 2015 a preşedintelui CSM, scrie agerpres.ro.
Potrivit IJ, prin respectivele declaraţii s-a promovat ideea că activitatea IJ şi a CSM se desfăşoară cu părtinire în ceea ce priveşte apărarea independenţei sistemului judiciar, în sensul că susţine un sistem judiciar corupt, iar activitatea magistraţilor judecători şi procurori nu şi-a atins scopul prevăzut de lege, inducând-se ideea că aceasta a fost deficitară, în sensul existenţei unei justiţii discreţionare, „subminează autoritatea judecătorească şi aduce atingere independenţei sistemului judiciar".
Limitele libertăţii de exprimare
Plenul CSM a stabilit că spusele fostului preşedinte „au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său". În cadrul acelei emisiuni, Băsescu a declarat că „în momentul de faţă Inspecţia Judiciară şi CSM au devenit o măciucă care se aplică în gură, direct, oricărui om care vrea să exprime ceva despre justiţie".
„Nu vă supăraţi, în spatele acestei agresivităţi a Inspecţiei Judiciare şi a CSM se află o mare de corupţie, şi o să vă exemplific. Sunt lucruri pe care m-am abţinut să le spun, am susţinut acest sistem al justiţiei, am susţinut forţa lui în raport cu politicienii, dar vreau să clarificăm nişte lucruri: sistemul este departe de a fi unul perfect, aşa cum încearcă a fi prezentat de liderii justiţiei (...). De ce credeţi că a fost nevoie de Legea 10 cu privire la restituirea de către primari a proprietăţilor: pentru că politicul a constatat că în instanţe cei care aveau dreptul la restituiri erau târâiţi 10-12 ani şi nu reuşeau să intre în posesia proprietăţilor şi s-a considerat că o şansă în plus ar fi primarii. Eu am fost unul dintre primarii care au făcut restituiri masive pe Legea 10, substituind de fapt justiţia, care trebuia să rezolve problema asta", a afirmat Băsescu.