Preşedintele a preluat din discursurile antevorbitorilor săi, care s-au referit la criza din justiţie generată de lipsă de personal şi de resurse, adăugând însă că este importantă criza de credibilitate prin care trece justiţia, care vine şi din modul de acţiune al Înaltei Curţi. "Momentul de criză al Justiţiei (..) este generat de modul în care a acţionat chiar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, încălcând Constituţia, (..) a fost pusă în văzul întregii ţări ca efect al unei hotărâri a Curţii Constituţionale. Mai mult, criza se adânceşte: astăzi şi CSM a pierdut un proces la Curtea Constituţională. Aceasta este motivul pentru care în justiţie este o stare de criză, criza de credibilitate", a spus Băsescu.
Traian Băsescu a făcut referirea la decizia CCR de miercuri asupra sesizării CSM cu privire la un conflict dintre autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliu, şi autoritatea executivă, reprezentată de Guvern şi MJ, în legătură cu subfinanţarea justiţiei, cu cîteva minute înainte ca CCR să anunţe oficial decizia pe care o luase.
"Apelul meu la dumneavoastră, ca tineri magistraţi este să aveţi un singur stăpân, legea. Atâta vreme cât şi procurorul şi judecătorul vor avea ca stăpân legea, şi nu intenţia de a o încălca cu bună ştiinţă, veţi fi magistraţi respectaţi", le-a spus Băsescu tinerilor magistraţi.
Pe de altă parte, şeful statului le-a atras atenţia tinerilor că important pentru Justiţie este ca dreptatea să se facă repede, precizând că marea problemă cu care se confruntă sistemul este legată de hotărâri date foarte târziu. "Dacă vom privi cu atenţie, boala majoră a societăţii româneşti este legată de modul defectuos în care funcţionează Justiţia, şi când spun defectuos nu mă refer în primul rând la hotărâri eronate, mă refer în primul rând la decizii ale magistraţilor care întârzie prea mult", a subliniat Băsescu.
Preşedintele a făcut apel la magistraţi să judece bine şi repede, pentru că "cea mai mare nedreptate este să faci cuiva dreptate prea târziu".
Şeful statului a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, o nouă generaţie de absolvenţi ai Institutului Naţional de Magistratură, pe care, la finalul discursurilor rostite de preşedintele CSM, ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele României, i-a tratat cu şampanie. "Au trecut deja prin această scurtă ceremonie peste 1.000 de judecători şi procurori de când sunt preşedinte. În ceea ce vă priveşte, sunteţi o promoţie care vine după o importantă modificare legislativă, şi anume aceea prin care nu se mai poate intra în magistratură fărăr examen. Aţi trecut un examen care ne dă speranţa că în sistem intră judecători şi procurori bine pregătiţi profesional", a remarcat Băsescu.