Magistraţii nu se vor mai putea pensiona după 25 de ani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Magistraţii nu se vor mai putea pensiona după 25 de ani


Vârsta de pensionare pentru femei în magistratură şi din personalul auxiliar şi asimilat va fi 58 de ani şi 9 luni, iar pentru bărbaţi creşte la 63 de ani şi 9 luni, pe baza unui calendar, potrivit proiectului legii pensiilor, ce abrogă prevederea privind pensionarea după 25 de ani de activitate.
În motivarea ultimei forme a proiectului de lege, obţinută de NewsIn, se arată că "de la intrarea în vigoare a sistemului unitar de pensii publice, persoanele care urmau să iasă la pensie cu vârste stabilite de legi speciale vor beneficia de pensie la vârstele de pensionare stabilite prin calendarul de creştere a vârstelor de pensionare pentru bărbaţi şi femei, care se va aplica asiguraţilor din sistemul unitar de pensii publice".
Potrivit proiectului de lege, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. În anexă femeile care se pensionează în ianuarie 2010 trebuie să aibă 58 de ani şi să fi cotizat 27 de ani. Vârsta la care se poate cere pensia creşte gradual. La bărbaţi, este necesar un stadiu complet de cotizare de 32 de ani, iar vârsta să fie 63 de ani în ianuarie 2010.
Proiectul legii pensiilor prevede, la articolul 202, că pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă cinci articole din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Este vorba despre articolele 81-85.
Articolul 81 prevede că magistraţii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. De asemenea, pentru fiecare an care depăşeşte vechimea în magistratură prevăzută anterior, se adaugă la cuantumul pensiei câte 1% din venit, fără a se putea depăşi venitul brut avut la data pensionării. În articolul 82 este prevăzut că soţul supravieţuitor şi copiii magistraţilor care au dreptul la pensie de serviciu beneficiază de pensie de urmaş dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute pentru aceasta de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit articolului 83 partea din pensia de serviciu care depăşeşte nivelul pensiei din sistemul public al asigurărilor sociale se suportă din bugetul de stat. De asemenea, magistraţii pot fi pensionaţi anticipat în condiţiile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, respectându-se, în mod corespunzător, drepturile prevăzute în prezenta lege, potrivit articolului 84. Totodată, potrivit articolului 85 din Legea 303, constituie vechime în magistratură perioada în care magistratul sau persoana asimilată acestuia a îndeplinit funcţiile de judecător, procuror, personal de specialitate juridică din fostele arbitraje de stat, magistrat-asistent, auditor de justiţie sau personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor, precum şi perioada în care o persoană a fost avocat, notar, asistent judiciar, consilier juridic sau a îndeplinit funcţii de specialitate juridică în aparatul Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului, Curţii Constituţionale, Avocatului Poporului, Curţii de Conturi sau al Consiliului Legislativ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro