Asociaţiile magistraţilor au anunţat, vineri, că proiectul Legii unice de salarizare, pe care Guvernul ar urma să-şi asume răspunderea, nu le-a fost transmis şi, în consecinţă, protestele vor continua şi s-ar putea radicaliza, în ciuda declaraţiilor ministrului Predoiu.
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, având în vedere faptul că magistraţii nu cunosc ultima variantă a legii salarizării unice, asociaţiile profesionale au decis desemnarea unui corp de experţi pentru a discuta cu reprezentanţii Guvernului grila de salarizare.
Pivniceru a afirmat că nu e admisibil faptul că un reprezentant al curţii supreme nu a fost convocat la discuţiile din Guvern, în timp ce asociaţiile profesionale au fost chemate doar la ultimele şedinţe, în urma protestului.
Preşedintele AMR a mai declarat că asociaţia pe care o conduce, împreună cu reprezentanţii UNJR, ai Asociaţiei Procurorilor din România, precum şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi CSM, va sesiza Consiliul European, Parlamentul European şi Consiliul Consultativ al Judecătorilor din UE în privinţa problemelor cu care se confruntă magistraţii.
Totodată, Pivniceru a susţinut că-i va solicita ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să-şi ceară scuze pentru declaraţiile sale publice, în care a asemănat protestul magistraţilor cu mineriadele.
Poziţia AMR a fost susţinută şi de reprezentanul Sojust şi UNJR, Cristi Danileţ, de preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Constantin Sima, precum şi de judecătorul Adrian Neacşu, care a fost prezent în calitate de reprezentant al Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale ale Judecătorilor din România.
Neacşu a negat zvonurile potrivit cărora unele instanţe ar înceta protestele, susţinând că acest zvon este răspândit de ministrul Cătălin Predoiu.
Guvernanţii au decis să majoreze coeficienţii magistraţilor în grila de salarizare a Legii unice pentru magistraţi, în funcţie de gradele acestora creşterea fiind între 0,5 şi 1, 3 salarii minime pe economie, potrivit ultimei variante de proiect. De asemenea, sporul de risc şi suprasolicitate neuropsihică acordat personalului din justiţie ar urma să crească la 25% în ultima variantă a Legii unice, după ce fusese prevăzut la 5% în discuţiile de marţi de la Guvern.