Mergi la conţinutul principal
Campania «Un Înger de Crăciun», balsam pentru sufletele a peste 160 de copii

Magia dărniciei

• ediţia a II-a a campaniei organizate în prag de Crăciun de ziarul “Obiectiv-Vocea Brăilei” şi Asociaţia “Pentru Adevăr” a adus mari bucurii în sufletele şi casele multor copii • aproape 200 de “Îngeri” s-au alăturat campaniei, iar numărul lor ar fi fost cu siguranţă mai mare dacă şi numărul scrisorilor pe care le-am avut în redacţie era mai mare • copiii au primit de la Moş Crăciun ceea ce au cerut în scrisoare, iar mesajele de mulţumire ne-au copleşit • serbarea de la Palatul “Lyra”, din data de 19 decembrie, a fost cu adevărat magică

 

Atmosferă magică la Palatul Lyra, acolo unde Moş Crăciun a împărţit copiilor cadourile în cadrul campaniei “Un Înger de Crăciun”, ediţia a II-a, organizată de cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi Asociaţia “Pentru Adevăr”. Într-o sală plină de prichindei, emoţiile pluteau în aer. Noi, organizatorii, am aşteptat atât de mult acest moment pentru că era singurul care ne confirma succesul şi faptul că toată munca din ultima lună s-a meritat. Totodată, prin această acţiune ne-am dorit să aducem un strop de bucurie în sufletele unor prichindei mai puţin norocoşi. Iar unii dintre ei au fost atât de nerăbdători să îl vadă pe Moş Crăciun încât au venit mai devreme la serbare. Emoţiile micuţilor au fost de înţeles, mai ales că un an întreg au fost cuminţi şi au încercat să înveţe cât mai bine la şcoală.

 

Cum s-a desfăşurat campania...

 

Campania a debutat cu circa 80 de scrisori primite la redacţie, din partea unor copii mai puţin norocoşi, din municipiu şi judeţ. A urmat apoi avalanşa de cereri din partea celor care şi-au dorit să devină “îngeri”. Pofta oamenilor de a face o mare bucurie unui suflet mic şi cu care viaţa nu e mereu fairplay ne-a copleşit, ne-am lăsat duşi de val şi am suplimentat numărul scrisorilor până la 114. Am ajuns la peste 160 de copii, după ce am luat în calcul frăţiorii şi surioarele celor care au scris scrisoare. Cu fiecare scrisoare ce o citeam, o lacrimă curgea, de tristeţe şi bucurie în acelaşi timp. Copiii au aşternut pe o bucată de hârtie o parte din viaţa lor, alături de cele mai sincere dorinţe pe care doar Moş Crăciun le-ar fi putut îndeplini. Nu ai cum să nu fii copleşit de aceste sentimente când ştii că un micuţ crede că tu vei fi şansa lui pentru un Crăciun perfect, că lucruri care pentru noi sunt banale pentru el pot însemna enorm. Iar oamenii care s-au înscris în campanie au rezonat cu noi. Nu numai că l-au ajutat pe Moş Crăciun să ofere copiilor ceea ce au menţionat în scrisoare, dar au suplimentat consistent darurile. Şi-au asumat rolul de “înger” şi l-au dus până la capăt impecabil. Ne-ar trebui încă o ediţie a ziarului pentru a-i aminti pe toţi care au fost “îngeri”, plus că unii dintre ei chiar şi-au dorit să rămână în anonimat. Dar nu avem cum să nu menţionăm câteva întâmplări care ne-au dat speranţa că societatea se face bine. De exemplu, Cristian Tudorache, vicepreşedinte al Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare Tichileşti, ne-a cerut o scrisoare, pentru că şi-a dorit să devină “înger”. Atât de mult l-a impresionat Campania, încât la scurt timp a revenit cu o nouă cerere: încă două scrisori. Şi tot aşa până s-au strâns 30 de scrisori. Omul vorbise atât de frumos despre Campania noastră colegilor şi prietenilor săi, încât i-a convins pe toţi să se înscrie. Într-o altă zi de campanie, o colegă se trezeşte cu un telefon în care i se spune că mai mulţi pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au cumpărat câte ceva pentru campanie: zeci de pungi cu jucării şi dulciuri. Alţi tineri ne-au vizitat la redacţie, pentru a cere informaţii despre campanie şi cum pot ajuta. Din păcate, scrisorile se epuizaseră, dar le-am spus cam ce ar mai fi nevoie pentru completarea unor cadouri. S-au întors cu braţele pline: încălţăminte, îmbrăcăminte, jucării şi dulciuri. Apoi, au mai fost persoanele cărora le mulţumim din tot sufletul pentru că ne-au ajutat să trecem de un impas: scrisorile refuzate pe ultima sută de metri de campanie. Cei care şi-au asumat iniţial rolul de “îngeri” ne-au anunţat că nu mai pot participa din diverse motive, alţii nu ne-au anunţat deloc. Noii “îngeri” au avut la dispoziţie doar 2 zile pentru a găsi cele cerute de copii în scrisoare. S-au descurcat de minune în lupta cu cronometrul.

Unele cadouri au venit direct ambalate, altele nu. Astfel, redacţia cotidianului s-a transformat într-un adevărat atelier al Moşului, iar colegii s-au implicat mult în ambalarea cadourilor şi etichetarea lor. Am mai avut parte de o mână de ajutor din partea unei persoane speciale care doreşte să rămână anonimă. Îi respectăm dorinţa şi îi mulţumim încă o dată pentru tot!

 

Serbarea

 

Ultima parte a campaniei a fost şi cea în care ne-am putut da seama dacă această ediţie a campaniei a avut succes. Joi, 19 decembrie, la ora 14.00, toţi copiii care au scris scrisoare lui Moş Crăciun erau în sala de spectacole a Palatului Lyra. Scena era plină de cadouri, cutii mai mari şi mai mici. Fiecare copil încerca să ghicească pachetul său şi, mai ales, dacă Moşul a reuşit să găsească tot ce era pe listă. Inclusiv pe drumul spre casă acest ultim gând i-a măcinat. Pe chipul lor se vedea că îşi doreau nespus ca Moşu' să le împlinească dorinţele, aşa cum i-au scris în scrisori.

Pentru că drumul de la Polul Nord până la Brăila e lung, iar zăpada a lipsit, până la sosirea lui Moş Crăciun, copiii prezenţi în sală s-au bucurat de un program de colinde susţinut de elevii Liceului de Arte “Hariclea Darclee”, urmat de o frumoasă poveste de Crăciun transpusă în dans de micile dansatoare de contemporan de la “Lil Motion Dance School”, coordonaţi de coregraful Liliana Stan.

Spectacolul de dans s-a încheiat tocmai la fix, atunci când cel mai simpatic bătrânel a ajuns la serbare. În sală au început să se audă chicote de bucurie. La fel ca anul trecut, Moşul şi-a respectat promisiunea şi a venit să le împartă cadourile micuţilor mai puţin norocoşi din municipiul şi judeţul Brăila. A urcat pe scenă, i-a salutat pe toţi cu tradiţionalul “Ho, ho, ho!” şi le-a spus piticilor cât de mult se bucură şi el să îi vadă. Şi, deşi ştie foarte bine cine a fost cuminte şi cine a mai făcut şi boroboaţe, Moş Crăciun îi iubeşte pe toţi copiii în mod egal şi le-a pregătit tuturor cadouri de poveste! Şi uite aşa, rând pe rând, fiecare copil a urcat pe scenă şi şi-a primit cadoul de la Moş. Unele erau atât de grele, încât cei mici abia dacă le puteau cuprinde cu braţele, însă “spiriduşii” noştri i-au ajutat să le care până la locul din sală. După ce au fost împărţite toate darurile, Moşul a plecat, dar nu înainte de a le spune copiilor că va veni şi la anu', cu daruri şi mai bogate.

Şi copiii erau nerăbdători să ajungă acasă, pentru a desface cutia cu daruri. Deşi noi personal nu am fost lângă ei la deschiderea cadourilor, Moş Crăciun ne-a transmis că mulţi ochişori s-au umezit de bucurie şi multora nu le venea să creadă că dorinţele lor deveniseră realitate. Haine groase de iarnă, jucării cum au văzut doar în reclamele de la televizor, dulciuri şi chiar scrisori de la Moş Crăciun în care erau sfătuiţi să rămână ascultători şi să se străduiască să înveţe bine la şcoală. Au mulţumit de zeci de ori “îngerilor” pentru marea bucurie.

Un gest mic pentru noi înseamnă enorm pentru alţii. Să nu uităm să facem bine de câte ori avem ocazia, nu numai de Crăciun. Sunt multe sufleţele care aşteaptă minuni. Iar această campanie organizată de cotidianul “Obiectiv-Vocea Brăilei” şi Asociaţia “Pentru Adevăr” chiar a fost o minune de Crăciun.

 

Mulţumiri

 

Această ediţie a campaniei “Un înger de Crăciun” nu s-ar fi putut desfăşura fără cusur fără sprijinul a sute de oameni care au venit alături de noi. Deschidem lista mulţumirilor cu toţi cei care v-aţi asumat rolul de “îngeri” şi le-aţi dăruit copiilor tot ce au specificat ei în scrisoare. În egală măsură, mulţumim celor care, pe ultima sută de metri, v-aţi oferit să oferiţi cadouri copiilor care rămăseseră fără “îngeri” sau aţi completat celelalte daruri cu diverse lucruri. De asemenea, mulţumim celor care aţi făcut donaţii în jucării, dulciuri sau bani pentru ca pachetele celor mici să fie cât mai bogate. Menţionăm aici Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare - Filiala Tichileşti şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Galaţi. Mulţumim Liceului de Arte “Hariclea Darclee” şi “Lil Motion Dance School” pentru frumosul spectacol oferit celor mici. Continuăm lista mulţumirilor cu sponsorii Haka Print, care ne-a ajutat cu diplomele oferite “îngerilor”, etichetele personalizate ale cadourilor, dar şi pentru o parte din cadourile voluntarilor, Centrul de închiriere costume “Lumea Basmelor” fără de care nu am fi reuşit să avem pe scenă Crăciuniţe, spiriduşi, îngeri şi alte personaje de poveste, Carrefour Brăila pentru pachetele cu dulciuri, Teatrul “Maria Filotti” pentru scaunul lui Moş Crăciun şi Pizzeria Arena pentru că i-a hrănit pe “spiriduşi”, după o zi în care toată energia şi-au consumat-o ajutându-i pe copii cu transportul cadourilor. Şi pentru că tot am vorbit de voluntari, le mulţumim membrilor de la Forumul Tinerilor Brăila care ne-au ajutat să le arătăm micuţilor cum arată magia Crăciunului: Anca Teodora Ichim, Mihaela-Cristina Sichim, Evelina Mihaela Grama, Cristian Micşunescu, David Bejan, Daniel Vasile, Diana Nicoleta Dumitru, Andreea Manea, Daria Androne şi Liviu Florian Cîrjan, precum şi liderilor acestora, Gabriel Ion şi Vlad Istrate. Totodată, le mulţumim celor de la Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila pentru ajutorul acordat în transportul cadourilor: Eduard Toma, Teodora Lucia Gheorghe, Andreea Stăvărache şi Rareş Voicu. Trebuie precizată şi soluţia găsită de a duce cadourile din sediul redacţiei noastre, situat la etajul 2 pe Strada Mihai Eminescu nr. 56, pe scena Palatului Lyra. Mai exact, toată echipa de la “Obiectiv”, împreună cu voluntarii şi cu sprijinul primit imediat de la angajaţii Titan Holding SA, s-a format un lanţ uman, iar cadourile au fost date din mână în mână şi apoi încărcate în maşina pusă la dispoziţie tot de Titan Holding.

Revenind la lista de mulţumiri, la capitolul fotografii dorim să îi menţionăm pe fotograful Lucian Crestez şi Anca Ioana, elevă la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”. Aceştia au surprins emoţiile în stare pură prin obiectivul aparatelor foto, iar pozele sunt mărturia succesului campaniei. De asemenea, mulţumim actorului Florin Chirpac! Nu trebuie omise nici donaţiile făcute de politicienii brăileni: PNL Brăila, consilierul local municipal Daniela Rădulescu şi Marian Ion, fostul arhitect-şef al judeţului. Şi, bineînţeles, nu avem cum să nu mulţumim “gazdei”: Palatul “Lyra” şi directorului Alexandru Balaban, cel care, pentru al doilea an la rând, ne-a pus toată sala la dispoziţie şi ne-a permis să organizăm totul în voie.

Le mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi în această campanie, celor care au arătat că magia Crăciunului stă în gesturi mici! Împreună am reuşit să luminăm Crăciunul acestor copii!

 

O bucurie de Crăciun şi pentru o familie cu şase copii

 

Serbarea de pe 19 decembrie de la Palatul “Lyra” a fost zi bucurie şi în casa unei familii cu şase copii din municipiul Brăila. Vorbim despre 5 băieţei şi o fetiţă, cu vârste între 3 şi 13 ani, suflete care aveau mare nevoie de o bucurie. Vorbim despre o familie în care tatăl merge la muncă pentru a aduce bani în casă, iar mama are grijă de copii.

Despre cazul acestei familii am aflat de la unul dintre “îngeri”. Imediat, redactorii “Obiectiv” au găsit oameni dornici să îi ajute pe aceştia cu tot ce aveau nevoie de sărbatori, ba chiar şi ceva în plus. Astfel, organizaţia de femei PSD Brăila le-a oferit tuturor copiilor daruri de Crăciun. Iar asta e doar o mică parte din cadou. Familia avea nevoie mare şi de o maşină de spălat, fapt pentru care de câţiva ani se chinuia să economisească bani. Nu au reuşit,  deoarece salariul tatălui este baza pentru a pune ceva pe masă şi a-i întreţine pe copii la şcoală. Viceprimarul Doiniţa Ciocan împreună cu celelalte femei din PSD le-au cumpărat maşina de spălat mult dorită, iar acum mama celor şase copilaşi nu va mai fi nevoită să spele la mână. Mai mult, pentru că nu aveau cu ce să se încălzească, familia a primit şi lemne de foc.

Întregul Crăciun al acestei familii e acum un pic mai luminos. Iar lucruri bune vor continua să se întâmple pentru ei. Duminică, familia a primit vizita unor oameni cu suflet mare din Brăila, care le-au oferit alimente, dulciuri şi jucării. Alţi oameni s-au oferit să îi ajute în viitorul apropiat, astfel încât aceştia să locuiască în condiţii decente.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro