Mafia terenurilor de la Chiscani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Retrocedări ilegale, mită, atentate, prostituţie, şantaj

Mafia terenurilor de la Chiscani

• Liviu Pospai, ex-consilier local din comuna Chiscani,  s-a arătat extrem de deranjat de acuzaţiile pe care le-a făcut, recent, fostul primar al localităţii, Ion Crăciun, la adresa sa şi a altor membri din Consiliu • Crăciun a susţinut că Pospai a luat un teren ilegal şi că a acceptat mită pentru a-i favoriza pe unii dintre consilierii candidaţi la fotoliul de viceprimar  • Pospai neagă acuzaţiile şi consideră că, de fapt, «hoţul strigă hoţii», cu menţiunea că în spatele afacerilor cu terenuri din comună s-ar afla chiar fostul primar, cu sprijinul unor oameni influenţi din Brăila • Pospai a vorbit despre «mafia fondului funciar», aflată în strânsă legătură cu o reţea de prostituţie din Brăila, cu ajutorul căreia s-ar şantaja locuitorii din comună

 

Se sparge buba în Chiscani şi miroase urât de tot. Pe fondul tensiunilor apărute între Brăila şi Chiscani, după ce a picat asocierea pentru dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat, rând pe rând, consilierii din comună au început să iasă la rampă şi “să dea din casă”, scoţând la lumină o serie de nereguli care au stat dosite sub preş până nu demult. Astfel, dacă luna trecută, fostul primar din Chiscani, Ion Crăciun, a lansat o serie de acuzaţii legate de terenuri obţinute ilegal pe teritoriul comunei, de şpăgi date între consilieri pentru fotoliul de viceprimar şi le-a cerut partidelor să elimine o parte dintre reprezentaţii din Consiliu pe motiv că sunt corupţi până în măduva oaselor, de această dată, “tunurile” s-au îndreptat împotriva sa.

Mai exact, Liviu Pospai, fost consilier al comunei Chiscani timp de două mandate consecutive (în perioada 2004 - 2012), a făcut, recent, o vizită redacţiei “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a combate acuzaţiile ce i-au fost aduse de către Crăciun, dar şi pentru a lansa un atac destul de dur la adresa fostului primar din localitate, pe care îl consideră “principalul vinovat pentru vânzările ilegale de terenuri care au avut loc la Chiscani de-a lungul anilor”.

Mai mult, Pospai a vorbit despre ameninţări la adresa sa şi a familiei sale, despre şantaj şi chiar atentate de otrăvire. De asemenea, fostul consilier a ţinut să atragă atenţia şi asupra unui “cuib” de prostituate care ar funcţiona în Piaţa Concordia din Brăila, aflat în strânsă legătură cu “mafia fondului funciar din Chiscani”, mişcare susţinută de persoane influente din Brăila şi chiar de poliţişti din municipiu.

 

Pospai neagă acuzaţiile făcute de Crăciun la adresa sa

Fostul primar al comunei Chicani, Ion Crăciun, i-a acuzat, recent, pe toţi reprezentanţii partidelor din cadrul Consiliului Local că s-au aliat pe ascuns pentru a bloca proiectul privind dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat în momentul în care acest punct a fost supus votului. Acesta a afirmat atunci că, de-a lungul timpului, s-au făcut foarte multe „afaceri” cu terenuri în comună, motiv pentru care nimeni nu are interesul să dezvolte zona şi să atragă atenţia mai mult decât este nevoie. Crăciun a luat la rând aproape fiecare partid care este reprezentat în cadrul Consiliul Local Chiscani şi le-a cerut să îşi schimbe consilierii dacă doresc ca lucrurile să se dezvolte.

Crăciun a afirmat atunci că „matrapazlâcurile” nu se opresc doar la nivelul „furturilor” de terenuri, ci s-a ajuns la luare de mită, negocieri oculte pentru susţinerea unor consilieri pe funcţii (de viceprimar), dar şi interese ascunse pentru montarea separatorarelor de sens la Vărsătura. În acest context, Crăciun l-a acuzat atunci şi pe fostul consilier chiscănean, Liviu Pospai, precizând că mama acestuia a obţinut ilegal un teren de 5 hectare, ca parte dintr-o negociere pentru susţinerea ca viceprimar a lui Bogdan Relu de la ALDE, în 2004.

“Aşa a fost ales Bogdan Relu viceprimar. Fac remarca, la Chiscani s-a vândut cel mai prost teren cu 300 milioane lei vechi hectarul şi cel mai bine cu 1.134.000 euro hectarul de teren. Euro, vă daţi seama?! Vorbim pe acte notariale, nu spun prostii. Sunt acte la DNA, dar sunt acoperiţi. A fost lăsat totul în coadă de peşte. E luat terenul şi se vede traficul de influenţă. Cum se face corespondenţa. Vă daţi seama”, afirma Crăciun în urmă cu o lună. De asemenea, sursa citată l-a mai acuzat pe Pospai că a obţinut 3.000 euro în 2008, tot pentru a sprijini un consilier PMP (Nicolae Munteanu) la poziţia de viceprimar.

La rândul său, Liviu Pospai (ex-consilier PSD şi PNG), nu s-a arătat prea încântat de acuzaţiile pe care fostul primar le-a făcut la adresa sa. Acesta a venit la redacţia “Obiectiv - Vocea Brăilei cu titlul de proprietate prin care mama sa a intrat în posesia celor 5 ha de teren în satul Lacu Sărat, printr-o retrocedare, cu precizarea că totul s-a făcut cât se poate de legal. Supărat după acest episod, fostul consilier a ţinut să vină şi el cu o serie de acuzaţii la adresa lui Crăciun.

“Domnul fost primar al comunei Chiscani m-a acuzat că aş fi luat ilegal un teren pe raza localităţii, care a fost dat mamei mele, Virginia Pospai, înainte de alegerile locale din 2004, cu scopul de a-l susţine pe viceprimarul care a fost ales atunci. Eu vă sesizez faptul că la alegerile din 2004, în turul doi, am fost contactat de acest Ion Crăciun - eu eram consilier local PNG -, să îl susţin pentru funcţia de primar. E valabil atât pentru mine, cât şi pentru mai mulţi consilieri locali. Atunci au fost minţiţi domnul Nicolae Munteanu, Bujie Nedelcu, cărora li s-a promis postul de viceprimar. Dar nu are nicio legătură cu terenul pe care l-au primit moştenitorii lui Stanciu Jipa - care a deţinut în total 42 ha de pământ -, printre care şi mama mea. Terenul s-a retrocedat prin hotărârea Comisiei Judeţene de Fond Funciar la 11 februarie 2004. Prezint  şi documentele. Iar titlul de proprietate a fost emis la 9 aprilie 2004. Alegerile pentru postul de viceprimar au avut loc la sfârşitul lui iunie 2004. Dânsul ne-a promis mai multor consilieri postul de viceprimar. Ne-a minţit şi noi toţi ne-am depus candidatura”, susţine Pospai, subliniind că neregulile au pornit de fapt de la “jocurile” făcute tocmai de primar. Chiar şi aşa, acesta a ţinut să precizeze că votul pentru alegerea viceprimarului a fost unul secret, prin urmare acuzaţiile lui Crăciun nu stau în picioare, având în vedere că nimeni nu ştie pentru ce candidat a votat.

Pospai a negat şi acuzaţiile legate de primirea sumei de 3.000 euro de la Nicolae Munteanu pentru a-l susţine ca viceprimar în 2008.

“Menţionez că atunci alegerea viceprimarului s-a făcut în mod corect, fiind singurul candidat care a fost votat de toţi 15 consilierii. S-a creat atunci o mică diversiune în care mi se propunea mie postul de viceprimar. Eu l-am refuzat pentru că nu puteam să fac echipă cu domnul Ion Crăciun care îmi făcuse plângeri penale. (...) Pot să fiu chemat şi la detectorul de minciuni. Eu nu amluat  niciun leu de la acest Nicu Munteanu!”, a afirmat Pospai.

De asemenea, sursa citată a ţinut să sublinieze că în legătură cu terenul de 5 ha retrocedat mamei sale, Ion Crăciun chiar a făcut o plângere penală împotriva sa, însă ancheta s-a terminat cu NUP (neînceperea urmăririi penale).

“În plângere, domnul primar spunea că am făcut trafic de influenţă şi am luat terenul înaintea altor persoane. Dar eu aveam o sesizare la Comisia Judeţeană de Fond Funciar în care am specificat că sunt sute de hectare disponibile pe raza comunei Chiscani, dar mafia din Primărie nu le retrocedează oamenilor din comună. S-a terminat ancheta în 2008 cu neînceperea urmăririi penale. Se poate verifica. E vorba de şapte moştenitori la acel teren. Se vede clar că ceea ce spune dânsul e o calomnie. Eu am umblat pentru acest pământ în calitate de fiu al Virginiei Pospai. Şi aveam dreptul. Pământul s-a luat conform anchetei parchetului, legal”, a mai adăugat fostul consilier din Chiscani.

 

Acuzaţiile lui Pospai: mafia fondului funciar, trocul cu terenuri şi atentatele la viaţa sa

Fostul consilier comunal din Chiscani, Liviu Pospai, susţine că ex-primarul Ion Crăciun este principalul vinovat de modul în care s-au făcut “matrapazlâcuri” cu terenurile din comună, deoarece a fost preşedinte al Comisiei de Fond Funciar.

“Domnul Crăciun a câştigat alegerile din 2004 pe un mesaj anticorupţie, pe care îl avea şi PRM-ul la vremea aceea. Însă după ce a ieşit primar a început să îşi schimbe atitudinea. Ne-a cerut să intrăm într-o anumită cloacă locală. Mi-a zis pur şi simplu: «ne certăm de ochii lumii, dar în spate noi ne avem bine cu toţii şi facem ce facem». Scandalul dintre mine şi el a început într-o şedinţă din luna aprilie 2005, când dânsul a avut pe ordinea de zi închirierea a aproximativ 400 de hectare către anumite persoane, cu specificaţia că acest teren era unul cu gropi. Se poate dovedi. E hotărâre de Consiliu Local. Sunt hotărârile şi la Prefectură, sigilate, şi la Primăria Chiscani. Eu nu am fost de acord. L-am întrebat unde sunt aceste 400 ha? Pentru că este teren bun şi trebuie restituit la oamenii care aveau de primit din comună. Nu a fost de acord cu votul meu aşa că am ieşit din şedinţa de Consiliu şi am plecat acasă pentru că bunica mea tocmai ce decedase în acea perioadă. Dar închirierea respectivă a fost o acoperire a mafiei din Primărie care ţinea terenurile pentru diverşi şefi de asociaţie şi împărţea banii. În loc să le dea terenul oamenilor, care erau şicanaţi că nu li se dau terenuri”, a declarat Pospai.

Mai mult, în ciuda certurilor dintre ei, Pospai susţine că în timpul alegerilor din 2008, Crăciun ar fi încercat să îi ofere o şansă de a se împăca, oferindu-i un teren în zona Combinatului.

“La alegerile din 2008, înainte de constituirea Consiliului Local şi alegerea viceprimarului am fost contactat de domnul Ion Crăciun care mi-a promis un fel de mită, un teren în zona aceea în care întorc tramvaiele la Combinat. Dânsul m-a luat cu maşina. Nu am ştiut de ce mă ia. A zis că vrea să îmi arate ceva. Acel teren urma să îmi fie dat ca să mă şantajeze. Am mers cu domnul primar în funcţie atunci, Ion Crăciun, mi-a arătat mai multe terenuri care chipurile erau ilegal luate de anumiţi funcţionari din Primăria Chiscani. Şi «vezi Doamne», trebuia şi eu să fiu în acea cloacă, astfel încât să mă şantajeze ulterior”, a afirmat Pospai.

Fostul consilier comunal a ţinut să mai precizeze că în urma scandalului pe care l-a avut cu Ion Crăciun, familia sa a fost distrusă aproape complet. Pospai a afirmat că în 2013 a primit avertizări de la o persoană de încredere că “i se pregăteşte ceva rău”.

“Nu vreau să dau foarte multe detalii, dar în acea perioadă a fost o încercare de otrăvire a mea, a mamei mele şi a tatălui meu de către o persoană. Dar nu vreau să îi dau numele. Însă ştiu sigur că a fost pusă la cale de mafia fondului funciar de la Chiscani”, a adăugat Pospai, cu precizarea că deşi în 2015 a făcut o reclamaţie la Poliţia din Chiscani privind acest incident, nimeni nu a luat nicio măsură.

Ulterior, Pospai a precizat că retragerea sa din Consiliul Local Chiscani s-a făcut tot în urma unui şantaj din partea fostului primar Ion Crăciun. Acesta susţine că a fost singura soluţie pentru ca mama sa să nu mai fie chemată lunar la Comisia Judeţeană de Fond Funciar fără niciun motiv.

“Am primit adrese acasă prin plic de la Comisia de Fond Funciar. La aceste mascarade de şedinţe domnul ex-primar chema diverşi cetăţeni din comuna Chiscani numai ca să mă denigreze pe mine. Având şi rezoluţia parchetului la unul dintre terenuri, dânsul ştia foarte clar care e situaţia. Îl întreb pe domnul primar acum, pentru că a făcut afirmaţii în presă că s-au dat terenuri. Dânsul 12 ani a fost primar al comunei Chiscani şi preşedinte al Comisiei de Fond Funciar. Cine a făcut acele matrapazlâcuri? De asemenea îl mai întreb pe domnul fost primar de ce a divorţat, iar apoi fosta soţie i-a devenit concubină şi a trecut averea pe numele ei? Nu cumva fuge de lege acest domn Ion Crăciun care se dă cinstit? Cine face chestiile astea?”, a mai adăugat Pospai, supărat.

 

Prostituatele din Piaţa Concordia şi şantajul chiscănenilor

Reamintim că, în febra momentului respingerii proiectului privind asocierea pentru dezvoltarea Staţiunii Lacu Sărat de către Consiliul Local Chiscani, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au primit un apel anonim în luna mai, privind o sesizare extrem de interesantă. Fără a face referiri concrete, un chiscănean ne-a spus atunci că o parte dintre membrii Consiliului au fost şantajaţi să voteze “într-un anume fel”, după ce au fost ademeniţi să meargă la un “cuib de prostituate”, care ar funcţiona în zona Piaţa Concordia.

Ei bine, aceeaşi poveste a fost reluată acum de către fostul consilier Liviu Pospai, care susţine că a încercat să prezinte personal poliţiei brăilene acest caz, însă a fost bruscat şi dat afară din sediu de către un agent implicat în această “afacere”.

“Vreau să vă sesizez faptul că această mafie a fondului funciar are o reţea de prostituţie în zona Pieţei Concordia de care am aflat de mai mult timp. Am sesizat deja autorităţile. Am informaţii că diverşi cetăţeni ai comunei Chiscani sunt ademeniţi să meargă acolo, ulterior fiind şantajaţi. Nu ştiu exact cine, dar am auzit că sunt patroni de firme, oameni de afaceri în această situaţie. Nu ştiu exact dacă sunt aleşi locali sau nu. Dar există mai multe voci care spun chestia asta. Voi cere o audienţă domnului primar Marian Dragomir, care îmi este şi rudă şi îi voi sesiza tot ce se întâmplă în zona Concordia, pentru că îl poate afecta şi pe dumnealui, la Municipiu. Îi voi spune între patru ochi tot ceea ce se întâmplă. Acolo sunt şantajaţi oameni din Poliţie, de peste tot”, a afirmat Pospai.

Sursa citată a povestit că în data de 24 octombrie 2016 a mers în Piaţa Concordiei din Brăila pentru a verifica această pistă a prostituatelor, însă un individ l-a fugărit şi l-a ameninţat.

“Am mers imediat la Poliţia Municipiului Brăila în acea zi, în jurul orelor 12:45 - 13:00, să depun o sesizare. Acel individ din piaţă era deja în faţa Poliţiei Municipiului. Am intrat să depun sesizarea, dar nu am putut din anumite motive. La ieşire, pe holul Poliţiei Municipiului am fost abordat de către agentul principal Mihai Diaconu, care este poliţist de proximitate în zona Concordiei. M-a bruscat în faţa camerelor video, spunându-mi că nu voi mai depune nicio sesizare în viaţa mea acolo. A doua zi, pe 25 octombrie 2016, am fost în audienţă la unul dintre adjuncţii Poliţiei Municipiului, respectiv domnul Munteanu Iorgu. Am sesizat cele întâmplate cu o zi înainte. Am fost foarte bine primit. S-au dispus imediat toate cercetările şi am fost chemat la Serviciul Control Intern al Poliţiei Judeţene. Am primit de la aceştia o adresă în care mi se aduce la cunoştinţă că fapta domnului Diaconu Mihai este de natură penală şi că dosarul a fost înaintat Parchetului”, a mai completat Pospai.

Acesta susţine că a solicitat şi filmările ce au fost făcute în sediul Poliţiei pentru a le folosi ca probă în instanţă, însă a primit ulterior o adresă prin care i s-a adus la cunoştinţă că înregistrările din ziua respectivă nu au fost arhivate. În cele din urmă, Pospai susţine că a sesizat cazul la Direcţia Generală Anticorupţie Bucureşti, de unde aşteaptă să se ia măsuri în viitorul apropiat.

“Vă daţi seama ce golănie? Surse din Poliţie mi-au spus cu mult timp înainte că oricum degeaba umblu peste tot, că dumnealor ştiu că am dreptate, dar să nu mai caut dreptatea aici, ci la Bucureşti, fiindcă aici se muşamalizează tot. Cer organelor abilitate să verifice averea domnului Mihai Diaconu. Dânsul deţine o impozantă vilă în comuna Cazasu şi din câte ştiu eu, nici şefii Poliţiei nu au aşa ceva. Iar diverse persoane din Poliţie îmi spun cu totul altceva. Şi totul pleacă de la ceea ce vă spuneam mai înainte. Ceea ce se întâmplă în Piaţa Concordia”, a conchis Pospai.

 

Poliţia confirmă că sesizarea lui Pospai privind agentul de proximitate a ajuns la Parchet

Contactaţi de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” cu privire la incidentul prezentat de Liviu Pospai, poliţiştii brăileni au recunoscut că sesizarea acestuia a avut loc şi că s-au dispus măsuri.

“La data de 26.10.2016, în cadrul Poliţiei Municipiului Brăila a fost înregistrată o notă de audienţă, prin care persoana reclamantă (n.r. - Liviu Pospai) a sesizat faptul că a fost ameninţată cu acte de violenţă de către o persoană, în timp ce se afla în Piaţa Concordia, din municipiu, şi aspecte legate de comportamentul agentului şef principal Diaconu Mihai. În cauză, a fost întocmit dosar penal şi au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare, în urma cărora, organele de cercetare penale au înaintat dosarul cu propunere legală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila”, se arată în cadrul comunicatului semnat de subinspector de Poliţie Dan Elena - Laura.

De asemenea, în acelaşi document se specifică şi că în urma anchetei poliţiştilor de la Compartimentul Control Intern privind atitudinea agentului Mihai Diaconu, s-a înaintat cazul către Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. (Vom reveni)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro