Mergi la conţinutul principal

Mafia peştelui contaminat (II). Procurorul de caz: «Sunt substanţe pe care nu doriţi să le ingeraţi!»

• procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, a oferit mai multe detalii despre cazul peştelui contaminat • acesta a declarat că este foarte probabil ca pe piaţă să mai existe încă produse piscicole alterate sau contaminate • braconierii spălau peştele alterat cu oţet sau îl tăiau rondele şi îl puneau la marinat, pentru a-i ascunde mirosul

 

Peştele luat din ape contaminate din Italia şi Spania era spălat cu oţet sau tăiat rondele şi pus la marinat, deoarece în drum spre România acesta se strica din cauza condiţiilor improprii de transport. Această dezvăluire, alături de altele la fel de cutremurătoare, a fost făcută de către procurorul Teodor Niţă din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, care coordonează ancheta în cazul grupării care se ocupa cu activităţi ilegale din domeniul pescuitului. Braconierii preferau pentru pescuit fluviile Ebru din Spania şi Po din Italia, după care falsificau documentele de transport. “Braconau cu plasa, cu baterii, vorbim de cantităţi de peste 500 de tone. (...) Oamenii, pentru a-şi crea aparenţa de legalitate, au contrafăcut documentele. Cumpărau 50 de kilograme de la o firmă, luau antetul şi îl falsificau. Intrau în România cu dubiţe de 3,5 tone, pentru că nu prea erau controlate. Nu erau transportate cu frigoterme autorizate. Erau simple. Mai dormea şoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după 4 zile în ţară”, a declarat procurorul Teodor Niţă, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută marţi după amiază, citat de site-ul Constanţa100%.

Oamenii legii au intrat pe fir după ce au primit informaţia, în urmă cu mai multe luni, iar autorităţile române au obţinut mandate de supraveghere tehnică. “Pe parcurs, ne-am dat seama că nu e doar o chestiune naţională şi am luat legătura cu poliţia din Spania. Au confirmat suspiciunile. Apoi, am observat că afacerea avea legături şi în Italia, Portugalia, Franţa şi Ungaria. În situaţia asta, am luat legătura la Eurojust, au deschis dosar şi am făcut o acţiune în colaborare”, a mai explicat procurorul de caz.

Aceeaşi sursă a dezvăluit că braconierii români din reţea, cu bună ştiinţă, livrau către România inclusiv peşte stricat. Din interceptările efectuate de către anchetatori, procurorul a redat o discuţie dintre doi membri ai grupului infracţional: “«Mă, dar cam miroase». «Spală-l şi tu cu oţet sau taie-l rondele şi ţine-l la marinat ca să nu miroasă». Peştele era stricat. Inclusiv în Deltă livrau şi la mari retaileri de unde se cumpăra peşte foarte proaspăt. (...) Îl distribuiau fie rondele împuţite, fie peşte proaspăt transportat cu trei bucăţi de gheaţă. După 4 zile de mers din Spania...ăla era peştele proaspăt. Ce era în interior, Dumnezeu cu mila. Avem analize, punctul de vedere al ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - n.r.), structurile teritoriale acţionează aşa cum au acţionat şi nu ştiu de ce. De cele mai multe ori, au spus că peştele e bun. Răspunsul este «Da, peştele a fost verificat, nu are nicio legătură cu gradul de sănătate, bun pentru consum». Sunt substanţe pe care nu doriţi să le ingeraţi, toxice, improprii consumului uman”, a mai declarat procurorul Teodor Niţă.

Jurnaliştii au insistat cu întrebări despre substanţele toxice prezente în produsele piscicole, iar răspunsul oferit de procuror a fost “Metale grele. Poluarea industrială nu înseamnă petale de trandafiri. Nitraţi? Doar aperitiv...”. Sursa citată a adăugat că o mare parte din peştele contaminat a fost consumat şi este foarte probabil să mai existe încă pe piaţă asemenea produse piscicole.

 

«Este de o gravitate foarte mare»

 

În prezent, a fost începută urmărirea penală in rem, adică pentru faptă, nu pentru persoane. În funcţie de cum decurge ancheta, ar putea fi puşi sub învinuire cei vizaţi de percheziţiile de marţi. “Infracţiunile pentru care ar putea fi puşi sub învinuire sunt constituirea unui grup infracţional organizat de comercializare de produse alterate, mai multe fapte de braconaj, suspicionăm şi evaziune fiscală, atentat la sănătatea publicului. Firmele care comercializează sunt coautori. Sancţiunile sunt de la 1 la 5 ani de închisoare şi se pot adăuga sporuri. Este de o gravitate foarte mare”, a conchis procurorul Teodor Niţă.

Reamintim că, marţi dimineaţă, Poliţia Română, în cooperare cu autorităţi poliţieneşti din Spania, Ungaria, Franţa, Italia şi Portugalia, a blocat accesul pe piaţa românească a 30 de tone de peşte, impropriu consumului, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 lei (6 miliarde lei vechi). Totodată, oamenii legii au descins la 115 adrese din Brăila, Bucureşti şi alte 12 judeţe din ţară, la domiciliile persoanelor suspectate că ar fi “aderat” la acest mega-grup infracţional care ar fi contaminat oamenii cu bună ştiinţă, dar şi la sediile firmelor cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale. Alături de poliţiştii români, au fost şi colegii lor din cadrul Poliţiei Naţionale din Spania. Dosarul este instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, însă având în vedere complexitatea cauzei, precum şi caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivel Eurojust, fiind efectuate anchete în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate direct de Eurojust şi Europol.

La Brăila, poliţiştii au descins la 11 adrese, dintre care 8 în municipiu - inclusiv în Piaţa Mare - şi 3 în localitatea Cazasu. Potrivit unor surse de încredere, printre locaţiile vizate de autorităţi, s-ar număra domiciliile a trei brăileni - Marcel Motoc (coincidenţă de nume cu fostul consilier judeţean PSD Marcel Motoc - n.r.), Paul Motoc şi Florin Motoc, administratorii firmelor SC Nicom SRL Brăila, SC Roxdany Impex SRL Brăila, SC Pelicula Com SRL Brăila. Toate cele trei societăţi amintite au ca obiect de activitate principal comerţul cu amănuntul al peştelui, crustaceelor şi moluştelor în magazine specializate, conform site-ului Ministerului Finanţelor.

Toate declaraţiile făcute de procurorul de caz pot fi urmărite mai jos:

SURSA VIDEO: Ziua de Constanţa

 


 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro