Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat, ieri, un număr de 39 de percheziţii domiciliare precum şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza judeţelor Galaţi, Brăila, Vrancea şi a municipiului Bucureşti. S-a acţionat în scopul destructurării unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. Potrivit procurorilor, aşa cum v-am informat şi în ediţia online de ieri, în perioada 2011 - 2015, membrii grupului infracţional organizat au creat un circuit de societăţi comerciale de "tip bidon" şi "tip tampon" prin intermediul cărora s-au emis facturi şi documente contabile prin care se atesta, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri şi servicii de către alte societăţi comerciale controlate de aceştia.
Bani viraţi în conturile firmelor fantomă şi retraşi imediat
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a identificat reţeaua de peste 90 firme, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 21,42 milioane euro (96.420.796 lei) prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA şi impozitului pe profit. Grupul de firme acţiona ca intermediar între producătorii de cereale, traderii din portul Constanţa şi procesatorii de pe piaţa internă, după cum se arată în comunicatul de la Antifraudă. În noiembrie 2015, DGAF a sesizat procurorii DIICOT, care, în data de 24.02.2016, au efectuat cele 39 de percheziţii domiciliare şi la firme din cele trei judeţe şi municipiul Bucureşti. "Pentru sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate în urma comerţului cu cereale, reprezentanţii firmelor investigate au organizat un circuit complex în care 80 de firme justificau cantităţile de cereale deţinute prin înregistrarea în contabilitate a facturilor fictive provenite de la alte 12 firme furnizoare, tip fantomă, fiind înregistrate cheltuieli nereale în scopul diminuării bazei impozabile şi obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat. Au fost înregistrate achiziţii şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, seminţe de floarea soarelui etc), îngrăşăminte şi materiale de construcţii (oţel beton, ciment alb, var etc), necesare creării unei provenienţe aparent licite", au stabilit inspectorii de la Antifraudă.
Contravaloarea operaţiunilor fictive era virată în conturile firmelor fantomă, iar sumele erau apoi retrase în numerar de la ATM în aceeaşi zi. În total, în perioada ianuarie 2011-aprilie 2015, au fost retraşi peste 78,58 milioane euro (353.618.262 lei) în numerar.
În vederea audierii şi a dispunerii măsurilor legale, urmau să fie conduse la sediul DIICOT - ST Galaţi un număr de peste 85 de persoane.