Mergi la conţinutul principal

Maestrul Nicapetre a pasit in lumea de dincolo

Ieri dimineata, cultura romaneasca a suferit o pierdere foarte grea. Sculptorul Nicapetre a trecut in lumea de dincolo, in prima zi din Saptamina Patimilor.
Maria Stoica, sefa sectiei de arta a Muzeului Brailei a transmis intr-un comunicat de presa citeva aprecieri succinte legate de opera maestrului disparut. "Nicapetre face parte din familia marilor creatori romani, cu o opera originala, plasata la rascrucea dintre figurativul de evocare directa si incifrarea in semn secret. Este autorul unor forme simbolice inepuizabile ca sens si expresie, exprimate monumental, printr-o metoda proprie, care imbina ordinea arhitecturii cu libertatea sculpturii. Creatia sculptorului Nicapetre, donata Muzeului Brailei, imbogateste acum patrimoniul cultural al Romaniei. La Centrul Cultural Nicapetre din Braila, infiintat la 6 decembrie 2001, se afla donatia sculptorului, compusa din 85 sculpturi, 600 desene si material documentar. Cu prilejul acestei donatii, artistul a declarat: “Am plecat din Braila, am umblat prin lume si-am ajuns din nou la Braila. Ma bucur extraordinar ca pot sa fac Brailei o astfel de donatie, care reprezinta spuma creatiei mele din Canada, de 22 ani. Acest gest este un omagiu adus copilariei mele si orasului acesta, pe care-l iubesc foarte tare. Sper ca opera mea sa fie apreciata si pastrata in aceasta casa absolut splendida”. In 2006, la a 70-a aniversare a sculptorului, Muzeul Brailei a itinerat expozitia retrospectiva de sculptura Nicapetre, la Biblioteca Centrala Universitara din Bucuresti “Carol I” Bucuresti. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!", a scris in comunicatul de presa criticul de arta Maria Stoica.

"Maurul si-a facut datoria..."

Nicapetre s-a nascut la Brailita, in 27 ianuarie 1936. A absolvit Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu", in 1964. Prin calitatile artistice de exceptie ale lucrarilor, s-a afirmat de la debut ca desenator si sculptor original, de mare valoare. Pina in 1980 a trait si a creat in Romania. Prima expozitie personala, de sculptura si desen, "Cariatide", a fost realizata in anul 1969, la Galeria Simeza. I-au urmat expozitiile de sculptura din anii 1970, 1972, 1974, la Galeria "Apollo", iar in 1975 expozitia de desen la Galeria "Amfora". In anul 1976 a expus la Galeriile de arta din Bucuresti, in 1979 a realizat o expozitie de sculptura si desen la Galeriile de arta Bacau, iar in 1980 expozitia de desen la Galeria "Galateea". Sculpturi monumentale din aceasta perioada se afla la Magura Buzaului: "A fost aici, odata... " - 1971, "Zabala si palos" - 1979, iar la Targu-Jiu a realizat decoratia exterioara de la sediul Primariei, compusa din 32 de capitele - 1971.
La 15 iulie 1980, Nicapetre a parasit Romania. Dupa o scurta perioada petrecuta in Grecia si Italia, in iulie 1981 Nicapetre a emigrat in Canada. Din 1982 a expus in Toronto pictura si sculptura la Columbus Center, iar in 1985, a deschis expozitia personala de sculptura la Goethe Institute. Acesta a fost inceputul unei intense activitati expozitionale care ii va aduce notorietate internationala. In 1991 a fost distins cu Marele Premiu la Concursul International de Sculptura Henri Moore de la Hakone - Japonia. Lucrarea premiata, "Adam si Eva", cioplita in marmura, a intrat in colectia Muzeului Regal din Tokio. In 1993 a obtinut Premiul Juriului la a II-a editie a Concursului International de Sculptura organizat de Universitatea din Birmingham - Alabama, SUA. Lucrarea "Invocatie", cioplita in lemn, a fost achizitionata pentru colectia Universitatii. In 1995 a participat cu lucrarea in lemn, "Devenire", la Expozitia Trienala de Sculptura de la Osaka. In anul 2000 a devenit cetatean de onoare al municipiului Braila. Cu prilejul inaugurarii Centrului Cultural Nicapetre, unde este prezentata donatia sa, maestrul a declarat cu ochii in lacrimi si glasul incarcat de emotie ca aduce un omagiu Brailei, copilariei si locurilor unde a trait si a simtit frumusetea naturii. "Am cunoscut oameni, am vazut muzee, am lucrat cu oameni importanti si, ca un corolar, multe dintre sculpturile mele, de dimensiuni mari, se gasesc prin lume, iar pe soclul lor se scrie ca sint roman. Acum, va daruiesc aceasta mica istorie a sculpturilor mele. Intotdeauna, pentru mine, este mai important sa le vezi pe viu, pentru ca se comunica mai bine, se simte mai bine haloo-ul ei. In Canada, in hambarul meu din mijlocul padurii unde sculptez, mai am multe planuri, mai am multe lucrari de finisat si poate ca o parte din ele vor ajunge tot aici, la Braila. Maurul si-a facut datoria...", a spus atunci maestrul Nicapetre.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro