Maestrul Nicapetre a implinit 70 de ani | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Maestrul Nicapetre a implinit 70 de ani

Familia, prietenii si apropiatii sculptorului Nicapetre s-au reunit, vineri seara, la Centrul cultural care-i poarta numele, pentru a sarbatori cea de-a 70-a aniversare a maestrului. Moderatorul intilnirii, muzeograful Maria Stoica, a subliniat ca gestul de a sarbatori la Braila ziua de nastere a artistului se ridica la inaltimea celui pe care maestrul l-a facut comunitatii noastre, in urma cu cinci ani, cind, in semn de respect, recunostinta si cinstire a urbei natale, el a donat municipalitatii peste 200 de lucrari de sculptura si desene. Intilnirea aniversara a prilejuit si vernisarea expozitiei de fotografie "Nicapetre - Portrete", semnata de tinarul fotograf Angelica Iordan. Expozitia cuprinde 22 de fotografii, majoritatea cu portrete ale artistului si doar citeva cu casa in care locuieste. "Primul artist caruia i-am acordat multa atentie a fost Brancusi, imagine care ulterior s-a suprapus peste imaginea lui Nicapetre, fara insa a confunda cele doua personalitati. Din 2001 am inceput prin a fotografia casa, apoi sculpturile si am finalizat cu portretele artistului, parcurgind in acest fel un drum invers, fapt care m-a dus la o mai buna cunoastere a sculptorului. Astfel, am reusit sa surprind un Nicapetre, nu modelindu-si piatra si lemnul, ci un Nicapetre care joaca rol de gazda, care ne priveste, ne asteapta, ne conduce in aceasta casa", a spus cuprinsa de emotie Angelica Iordan. Expozitia va ramine deschisa publicului pina pe 27 februarie. La aniversarea maestrului Nicapetre si-au mai exprimat ginduri si urari de bine sora artistului, Rodica Tudor, si Cecilia Chivu, prietena apropiata a familiei. La rindul sau, directorul Muzeului Brailei, prof. univ. dr. Ionel Candea, a adus in discutie aspecte referitoare la proiectul Centrul cultural Nicapetre, care, in opinia sa, a avut realizari ferme inca de la inceput. Acesta si-a manifestat speranta ca Centrul cultural Nicapetre sa intre, cit mai curind, intr-un proces de restaurare, casa fiind inclusa in proiectul Phare 2004 "Reabilitarea centrului istoric al orasului Braila", cistigat de Consiliul Judetean. "Proiectul care vizeaza Centrul cultural Nicapetre continua, pentru ca la o donatie initiala deschisa acum citiva ani, s-au mai adaugat si alte obiecte provenite din tari unde artistul are depozitate valori. In cel mai scurt timp, vor fi aduse la Braila, citeva piese de mobilier", a spus prof. univ. dr. Ionel Candea. Mai mult decit atit, conducerea institutiei intentioneaza ca, in toamna, dupa ce artistul se va intoarce din Toronto, sa organizeze o expozitie "Nicapetre - 70", la Bucuresti, cel mai probabil la Palatul Parlamentului, unde functioneaza Muzeul National de Arta Contemporana.

Gheorghe Gh. Naum - "un simbol al artei plastice brailene"

Simbata, Centrul Cultural Nicapetre a gazduit o alta intilnire culturala, aceasta fiind dedicata evocarii pictorului Gheorghe Gh. Naum, de la a carui nastere s-ar fi implinit 60 de ani. Au raspuns invitatiei de a se inchina memoriei sale artisti plastici, scriitori, profesori, oameni de cultura ai orasului, care au vorbit despre personalitatea, destinul si opera renumitului pictor. La manifestare a participat si mama artistului, Ligia Naum. Cu aceasta ocazie, prof. univ dr. Ionel Candea a facut cunoscut un alt proiect al Muzeului Brailei, acela ca, la implinirea a 125 de ani de la infiintarea institutiei, sa editeze un album continind desenele in care Gheorghe Gh. Naum a surprins cu maiestrie colturi din Braila veche. "Din dorinta de a face realmente ceva pentru memoria lui, Muzeul Brailei pregateste un album competitiv din punct de vedere calitativ, care sa ofere tuturor posibilitatea de a-i cunoaste opera in adevaratele sale dimensiuni", a asigurat directorul muzeului. Intr-o atmosfera calda, invitatii au depanat, cu sensibilitate, amintiri din perioada in care l-au cunoscut pe pictorul Gheorghe Gh. Naum. In preambulul fiecarui discurs moderatorul manifestarii, muzeograful Maria Stoica, a recitat cite o poezie scrisa de artist in anii tineretii. Scriitorul Gheorghe Lupascu l-a numit pe Gheorghe Gh. Naum "un simbol al artei plastice brailene" si a lansat propunerea ca o scoala sau institutie culturala sa-i poarte numele, lucru care, in opinia sa, ca si a intregii adunari, ar fi trebuit sa se petreaca cu mai mult timp in urma, avind in vedere amprenta pe care artistul a lasat-o in spiritualitatea braileana. Pictorul Gheorghe Gh. Naum s-a stins din viata in noiembrie 1998.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro