• la Curtea de Apel Galați s-a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva fostei șefe de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brăila, Luciana Boboc, acuzată că ar fi contribuit serios la decontarea ilegală a rețetelor false de către farmacia “Ahmeya”, cu administrator Ștefan Liliana Valentina, fosta soție a interlopului Sgîrcitu • a intervenit prescripția răspunderii penale, după cum arată magistrații, care au admis însă acțiunea civilă și obligă pe inculpata Boboc Luciana la plata către CJAS Brăila a sumei de 2.065.665,54 lei, cu dobânzi și penalități • în 2018, procurorii DIICOT au introdus-o pe lista inculpaților din dosarul “Ahmeya” și pe fosta șefă a CJAS Brăila, care a fost pusă sub control judiciar, la aproape doi ani de la declanșarea scandalului • sentința nu este definitivă, iar dosarul se află acum înregistrat la Înalta Curte, în urma apelului formulat
Soluție de încetare a procesului penal a Curții de Apel Galați, în dosarul “Ahmeya”, față de fosta șefă a Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, Luciana Boboc! Aceasta este acuzată că ar fi contribuit serios la decontarea ilegală a rețetelor false de către farmacia “Ahmeya”, administrată de Liliana Valentina Ștefan, fosta soție a lui Titi Sgîrcitu. A intervenit prescripția răspunderii penale față de anumite fapte, după cum arată magistrații, care au admis însă acțiunea civilă și o obligă pe inculpata Boboc Luciana la plata către CJAS Brăila a sumei de 2.065.665,54 lei, cu dobânzi și penalități. Oricum, soluția nu este definitivă, iar dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma apelului formulat de procurori ai Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), dar și de inculpată și CJAS Brăila. După cum se arată pe site, se judecă obiectele secundare ale dosarului: falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, uzul de fals, frauda informatică.
În dosar a fost un prim termen de judecată în octombrie, când s-a dispus amânarea pentru sfârșitul lunii noiembrie.
Ce au decis judecătorii de la Curtea de Apel Galați
Procurorii DIICOT au pus-o, oficial, sub acuzare pe fosta directoare a Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brăila, Luciana Boboc, încă din aprilie 2018, când a fost plasată sub control judiciar, iar în anul următor dosarul a fost înregistrat pentru judecată pe rolul Curții de Apel Galați. Inițial, toată lumea s-a gândit că fosta șefă de la CJAS Brăila, în mandatul căreia s-au produs escrocheriile cu rețete, a scăpat de acuzații, însă ancheta procurorilor DIICOT a luat o nouă turnură, iar Boboc a intrat pe lista inculpaților. Avocat de profesie, ea este acuzată de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la comiterea infracțiunii de fraudă informatică, instigare la comiterea infracțiunii de uz de fals și instigare la fals intelectual. După cum au stabilit procurorii, Luciana Boboc ar fi fost una dintre piesele importante ale angrenajului financiar ce a generat pagube însemnate în bugetul public de Sănătate și ar fi muncit cot la cot cu familia interlopului Sgîrcitu pentru “sifonarea” banilor prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL.
Prezentăm în continuare soluția dispusă recent de Curtea de Apel Galați, în dosarul în care inculpata este Luciana Boboc, postat pe site-ul instanței.
“Tip soluție: a intervenit amnistia sau prescripția (…). Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei Boboc Luciana (pentru comiterea următoarelor infracțiuni: - constituirea unui grup infracțional organizat; - instigare la comiterea infracțiunii de fraudă informatică în formă continuată (198 de acte materiale comise de S.C. Ahmeya Pharm S.R.L.): - instigare la comiterea infracțiunii de uz de fals în formă continuată (198 de acte materiale comise de S.C. Ahmeya Pharm S.R.L. prin administrator Sgîrcitu Liliana Valentina); - instigare la comiterea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (64 de acte materiale comise de Boldeanu Cosmin); - instigare la comiterea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată (22 de acte materiale comise de Vasile Daniela), ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale.
Admite în parte acțiunea civilă și obligă pe inculpata Boboc Luciana la plata către partea civilă Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brăila a sumei de 2.065.665,54 lei, la care se adaugă dobânzi și penalități până la data plății efective, reprezentând prejudiciul cauzat prin avizarea decontării de prescripții fictive pentru medicamentul Vfend. Menține sechestrul asigurător dispus prin ordonanțele din data de 23.04.2018 și din data de 15.02.2016 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, asupra următoarelor bunuri mobile/imobile: - suma de 3.000 lei, ridicată de la inculpata Boboc Luciana cu ocazia percheziției domiciliare din data de 16.04.2018; - imobil aparținând inculpatei Boboc Luciana; - sumele de bani, aflate în/cu care vor fi alimentate conturile bancare ce aparțin inculpatei, până la concurența sumei de 2.065.665,54 lei. Obligă pe inculpata Boboc Luciana la plata sumei de 40.000 lei reprezentând cheltuieli de judecată”, au stabilit magistrații CA Galați.
Acuzațiile procurorilor DIICOT. Au trecut opt ani de la startul anchetei
Reamintim că “nebunia” din dosarul “Ahmeya” a început în data de 21 septembrie 2015. Procurorii DIICOT - Structura Centrală au efectuat nu mai puțin de 59 de percheziții: au fost percheziționate domiciliile patroanei de la “Ahmeya Pharm” și ale medicilor implicați, cabinetele medicale, farmaciile și depozitele de medicamente, domiciliile angajaților farmaciei “Ahmeya”, ale rudelor familiei Sgîrcitu, ale tuturor suspecților și colaboratorilor.
S-au făcut percheziții și la Spitalul Județean de Urgență Brăila și la Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon”. În aceeași zi, anchetatorii au efectuat percheziții și în Constanța, pentru că rețeaua Sgîrcitu se întinsese până acolo. Toți membrii grupării infracționale făceau bani frumoși din eliberarea scrisorilor medicale și decontarea rețetelor fictive de la Casele de Asigurări de Sănătate Brăila și Constanța.
Potrivit procurorilor, prin rechizitoriul din data de 14.03.2016 al DIICOT s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților Ștefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina, Sc Ahmeya Pharm SRL, Crețu Paul, Vasile Sorica, Vasile Daniela și Serghiev Iolanda Ionica, care au decontat ilegal sume importante de bani de la CJAS Brăila, în baza unor rețete emise în mod fictiv.
S-a reținut că, în anul 2009, a fost înființată societatea SC Ahmeya Pharm SRL - (farmacie), administrator fiind Ștefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina. Prin intermediul societății, în complicitate cu medici și funcționari din cadrul CJAS Brăila și Constanța, cu știința majorității angajaților din cadrul celor patru puncte de lucru ale societății, inculpații au decontat ilegal sume importante de bani. După aproximativ doi ani, șefa de la CJAS Brăila s-a implicat și ea în “afacerea” Ahmeya. Procurorii arată faptul că, în cursul anului 2011, în calitate de Președinte - Director General al Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, inculpata Boboc Luciana a aderat la gruparea infracțională constituită în scopul anterior menționat și a contribuit la decontarea ilegală de către S.C. AHMEYA PHARM S.R.L. a unui număr de 141 (o sută patruzeci și una) prescripții medicale emise de medicul Crețu Paul, în sumă de 2.239.952 lei, și 239 prescripții medicale emise de medicul Vasile Sorica, în sumă de 2.943.735 lei, prin neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu.
Veștile proaste pentru Luciana Boboc au venit pe 16 aprilie 2018, când procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpată, care a adunat o listă de acuzații destul de grave.
Prin ordonanța din data de 05.10.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DIICOT, constatându-se că inculpata Boboc Luciana are calitatea de avocat, s-a dispus disjungerea cauzei în privința acesteia. S-a dispus continuarea cercetărilor într-un dosar penal separat, sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, și abuz în serviciu în formă continuată. Ancheta a scos la iveală însă și alte fapte ilegale comise de cea în cauză. Procurorii susțin că, din actele de urmărire penală efectuate în cauza inițială au rezultat date noi cu privire la contribuția inculpatei Boboc Luciana la activitatea infracțională. “În cauză există suspiciunea rezonabilă că, la începutul anului 2011, inculpata Boboc Luciana, împreună cu Ștefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina, Sgîrcitu Titi și Serghiev Iolanda Ionica a constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior mai mulți angajați ai SC Ahmeya Pharm SRL, medici și funcționari din cadrul C.J.A.S. Brăila, în scopul comiterii de infracțiuni și în scopul obținerii de beneficii patrimoniale. Tot la acel moment, inculpata Boboc Luciana a determinat SC Ahmeya Pharm SRL - prin administratorul de la acea dată Ștefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina - să introducă în gestiunea societății și ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate, un număr de 153 (o sută cincizeci și trei) rețete fictive prescrise de către medicii Crețu Paul și Vasile Sorica în baza a 45 (patruzeci și cinci) de scrisori medicale emise, de asemenea în mod fictiv, de medicii specialiști oncologi Boldeanu Cosmin și Vasile Daniela, precum și 40 (patruzeci) de rețete fictive emise de către cei doi medici specialiști, prin care se atesta în mod nereal eliberarea acestor medicamente prin intermediul SC Ahmeya Pharm SRL, cunoscând caracterul nereal al prescripțiilor, respectiv că rubricile acestora (diagnostic, pacient, medicație) au fost completate în mod nereal, că pretinsul beneficiar al rețetei nu suferă de afecțiunea indicată în cuprinsul acesteia și nu va beneficia de tratamentul prescris, în scopul obținerii unui beneficiu material, constând în primirea, de la C.J.A.S. Brăila, a valorii compensate a medicamentelor”, au stabilit procurorii DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, urmare a acțiunii de determinare desfășurate de suspectă, în perioada 01.01.2011-12.06.2012, SC Ahmeya Pharm SRL a introdus în gestiunea societății și ulterior în Platforma informatică din asigurările de sănătate un număr total de 193 (o sută nouăzeci și trei) rețete fictive prescrise în condițiile menționate anterior, în cuantum total de 3.921.783,24 lei. Acestea au fost decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brăila, cu avizul directorului de la acea dată al instituției, inculpata Boboc Luciana.
Dosarul Ahmeya, în curs de judecată la Tribunalul Brăila
Judecata în dosarul “Ahmeya” se prelungește la nesfârșit, mai ales că dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Brăila încă din luna iunie 2016, trimiterea în judecată fiind făcută de procurorii DIICOT în data de 15 martie 2016. Și de la primul termen de judecată, din 2 iunie 2017, după cum se arată pe site-ul instanței, amânările au tot curs, ba pentru lipsă de apărare, ba pentru administrare probe cu martori și expertiză, pentru lipsă raport de expertiză contabilă și raport de expertiză grafoscopică și lipsă martori.
Și după nenumărate amânări, cauza este încă în curs de judecată, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 20 octombrie.
După cum au stabilit procurorii, a fost înregistrată în contabilitate achiziția de medicamente oncologice - o parte achiziționate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naționale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziționat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe - produse care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societății.
În acest dosar, inculpata Liliana Valentina Ștefan, fostă Sgîrcitu, a primit o primă condamnare de 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendare, la Tribunalul București, după admiterea acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat de inculpată cu procurorii anticorupție. Era vorba despre infracțiunea de dare de mită, în formă continuată, faptă recunoscută de aceasta având legătură cu dosarul DNA în care acuzată era directoarea Mihaela Udrea, de la Ministerul Sănătății (MS), cea care luase mită de la mai multe persoane. Udrea a fost și ea condamnată pentru infracțiunea comisă.
Luciana Boboc implicată și în alte scandaluri. Politicul i-a ținut spatele
După alegerile din 2004, Luciana Boboc a fost consilier municipal din partea PD. În această calitate, democrații brăileni au acuzat-o că prin trafic de influență a ajuns să lucreze pentru mai multe instituții ale Primăriei. Democrații brăileni au cerut insistent în 2006 demisia din funcția de consilier municipal a Lucianei Boboc. Mai mult, democrații o acuzau la vremea aceea și pentru faptul că a votat în două rânduri pentru un proiect care privea o firmă ale cărei interese le reprezenta, deși ar fi trebuit să se abțină la acele proiecte și să anunțe CLM despre acest lucru. La următoarele alegeri a intrat în CLM, pe listele PDL. Iar la cârma CJAS tot printr-un partid a ajuns șefă. PNL – cel mai probabil.