Macovei propune ca votul pe ridicarea imunităţii parlamentarilor să se producă în 48 ore de la primirea cererii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Macovei propune ca votul pe ridicarea imunităţii parlamentarilor să se producă în 48 ore de la primirea cererii

Fostul ministru al justiţiei propune ca procedura de ridicare a imunităţii a unui senator sau deputat ar trebui să fie următoarea: "(1) decizia să se ia de plenul Camerei în maximum 48 ore de la primirea cererii de ridicare a imunităţii; (2) votul să fie obligatoriu la vedere, pentru ca electoratul să vadă cum votează aleşii şi pentru a evita ascunderea răspunderii în spatele votului secret, aşa cum este acum; (3) decizia să se ia fără analiza probelor din dosar, căci Parlamentul nu judecă, deci nu trebuie să cântărească probele aşa cum a făcut până acum".
"Potrivit practicilor altor state UE, Parlamentul trebuie doar să se asigure că cererea de ridicare a imunităţii nu este determinată de declaraţii sau acţiuni politice ale parlamentarului, adică învinuirea penală nu este una inventată, ci se bazează pe indicii de comitere a unei infracţiuni, iar acestea rezultă (sau nu) din cererea de ridicare a imunităţii făcută de procurori; dacă sunt astfel de indicii, de pildă dacă se face referire la ceea ce rezultă din interceptări telefonice, filmări sau rapoarte de control, martori, etc, este suficient pentru a se lua decizia ridicării imunităţii, pentru că existenţa acestor indicii arată că nu este un dosar inventat din motive legate de declaraţiile sau activitatea politică a parlamentarului. Atât trebuie pentru ridicarea imunităţii, restul (analiza probelor acuzării şi apărării) este treaba procurorului sau/şi a judecătorului", argumentează Monica Macovei.

Monica Macovei dă exemplul Germaniei

Ea spune că există un astfel de proiect de lege pe rolul Camerei Deputaţilor, iniţiat de Sulfina Barbu, Sever Voinescu şi Raluca Turcan, la care a contribuit şi ea, iar acum "trebuie numai făcute eforturi pentru a fi adoptat şi apoi promovat la Senat".
Mai mult, Macovei crede că această propunere trebuie să fie susţinută şi de Ministerul Justiţiei şi promovată prin Strategia Naţională Anticorupţie 2011-2014 (SNA 2011-2014), aflată în prezent în dezbatere publică. "Acest proiect (de lege, n.r.) aduce normele procedurale româneşti în acord cu cele mai bune practici din state UE. Consider că aceasta trebuie să fie propunerea Ministerului Justiţiei în noua sa strategie, asta dacă îşi ia răspunderea. Se poate face şi un pas mai departe, ca în Germania, unde la începutul fiecărei sesiuni parlamentare se decide că toate cererile de ridicare a imunităţii se aprobă automat şi se revizuiesc numai dacă ulterior apar elemente care indică că a fost o acuzaţie inventată. (...) Voi continua să exprim public propuneri concrete cu privire la proiectul actual al strategiei anticorupţie. Îmi pasă", conchide europarlamentarul democrat-liberal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro