Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Ma pronunt raspicat pentru vot uninominal, Parlament unicameral si pentru o republica prezidentiala".

Deputatul PD de Braila, Horia Vasioiu, a facut, in aceasta saptamina, de la tribuna Parlamentului, un apel la "responsabilitate, calm si mai mult bun simt", pentru ca parlamentarii sa se ocupe atit de treburile prioritare ale procesului legislativ, cit si de "problemele politice adiacente". Vasioiu considera ca legile cerute de procesul integrarii in Uniunea Europeana si sprijinul pe care senatorii si deputatii il pot acorda guvernului in situatia creata de noul val de inundatii ce s-a abatut asupra tarii sint chestiuni prioritare. Pe de alta parte, democratul brailean crede ca, dind dovada de bunavointa si ratiune, acestia isi pot face timp si pentru regulamentele de functionare ale celor doua Camere, cit si pentru temele lansate public de presedinte, ce privesc reformarea clasei politice: "Daca unii dintre noi ar lasa deoparte obstructionismul cu orice pret, am putea observa ca avem destul timp pentru activitatile curente presante. Se vorbeste despre votul uninominal de ani de zile, ca singura solutie de responsabilizare a parlamentarilor, dar nu s-a facut inca nimic, desi ne-a stat tot timpul la indemina realizarea acestui lucru. Ei bine, o minima decenta ne indeamna ca, pina in 2008, sa rezolvam definitiv problema, ca parte integranta a unei legi electorale mai apropiata de nevoile alegatorilor. Presedintele vorbeste de un sistem parlamentar unicameral, inca un aspect care stirneste destule patimi. Unii colegi sint pentru, altii, normal, sint impotriva. Firesc sa se intimple asa intr-o democratie, mai ales ca exista argumente solide si de o parte si de alta. Haideti, cu calm, sa ne stringem fiecare parerile, pro si contra, cum sint ele, sa le prezentam poporului si sa-l lasam sa decida".

"Este inadmisibil ca sfirsitul acestei legislaturi sa ne prinda in aceeasi incremenire constitutionala si electorala"

O alta problema asupra careia deputatul PD crede ca trebuie luata o decizie este aceea a modului in care este ales presedintele: "Actuala Constitutie prevede ca presedintele tarii este ales prin vot universal, ceea ce inseamna campanie electorala, promisiuni, cheltuieli etc. Votantii il vad pe presedintele ales direct ca pe cel mai puternic om din stat si asteapta de la el respectarea celor promise. Poporul are un orizont de asteptare foarte larg de la presedinte, dar puterile acestuia sint ingradite de Constitutie, astfel ca la sfirsit de mandat are de dat socoteala pentru o guvernare neperformanta. Cred ca a venit momentul sa-i intrebam pe cetateni ce isi doresc: o republica prezidentiala, cu un presedinte puternic, ales de popor, care isi subordoneaza guvernul si este implicat in toate aspectele politice si economice din tara, dar si responsabil de ceea ce se intimpla, sau o republica parlamentara, cu un presedinte ales de Parlament din rindurile sale, caz in care deplina responsabilitate se transfera primului ministru. Eu consider ca starea de fapt de pina acum, a republicii semi-prezidentiale, a fost si este total neproductiva, incit ma pronunt raspicat pentru vot uninominal, Parlament unicameral si pentru o republica prezidentiala".
Vasioiu a mai mentionat, in cuvintul sau, faptul ca toate aceste probleme trebuie rezolvate in actuala legislatura, daca se doreste ca populatia sa perceapa Parlamentul ca fiind responsabil: "Noi doar trebuie sa ne facem datoria si sa lasam viitorului presedinte, viitorului Parlament si primului ministru, indiferent cine vor fi si ce partid sau coalitie va avea majoritatea, instrumente de lucru mai clare, mai serioase si mai productive. Este inadmisibil ca sfirsitul acestei legislaturi sa ne prinda in aceeasi incremenire constitutionala si electorala, cu aceleasi raporturi rigide intre Camera Deputatilor si Senat, intre presedinte si premier".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii