"Măsurile anticriză propuse de PSD pot fi aplicate dacă avem resurse financiare şi acordul FMI" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Măsurile anticriză propuse de PSD pot fi aplicate dacă avem resurse financiare şi acordul FMI"


Premierul Emil Boc a declarat marţi că Executivul va analiza măsurile propuse de PSD pentru contracararea efectelor crizei economice, iar dacă FMI şi CE le acceptă şi vor fi găsite totodată resurse financiare, acestea pot fi aplicate.
"Orice propunere va fi analizată şi, în măsura în care pot fi găsite resurse financiare şi negociată (propunerea n.r.) cu CE şi FMI, o vom aplica. Guvernul este deschis să pună în practică orice măsură care poate ajuta la redresarea economică, indiferent de unde vine, de la partide politice, de la mediul de afaceri, pentru că nimeni nu deţine monopolul adevărului", a declarat Boc, întrebat dacă ştia de existenţa pachetului anticriză prezentat de PSD. El a precizat că fiecare măsură va fi analizată dintr-o dublă perspectivă: impactul financiar şi încadrarea în angajamentele asumate faţă de CE şi FMI.
PSD a prezentat luni un plan de acţiune ce conţine 24 de măsuri pentru ieşirea din criză, precum construirea de locuinţe pentru închiriat, extinderea programului Rabla pentru firme şi utilaje agricole, TVA scăzut la unele alimente şi desfiinţarea impozitului forfetar.

Social-democraţii propun ca primă măsură anticriză crearea unui fond naţional de locuinţe care să finanţeze construirea a 50.000 de locuinţe complet echipate pentru închiriat, cu garanţii acordate prin Fondul de Garantare pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Potrivit PSD, programul urmăreşte stimularea producţiei autohtone şi a consumului, prin creşterea cererii de materiale de construcţie, mobilier şi aparatură electrocasnică. Acest program se va aplica pentru locuinţe noi, complet mobilate şi utilate, ce vor fi închiriate de autorităţile locale persoanelor care nu pot obţine un credit imobiliar. Suma obţinută din chirie va fi folosită pentru plata dobânzii către băncile care au finanţat construcţia. Liderii PSD susţin ca măsura poată fi implementată începând cu toamna anului 2009.

O altă măsură propusă de pesedişti este înfiinţarea unui fond de investiţii pentru infrastructură şi dezvoltare regională, care să finanţeze proiecte din domenii precum educaţia, sănătatea, eficienţa energetică, infrastructura rutieră, dezvoltarea rurală, alimentarea cu apă, apărarea împotriva inundaţiilor.

Reabilitarea a 1,5 milioane de hectare până în 2014, prin investiţii în sistemele de irigare, reducerea preţului la energia electrică pentru irigaţii pe o perioadă de maximum un an, prin alocarea de energie produsă în sistem hidro, facilitarea construirii de ferme şi a accestului la fondurile UE sunt alte iniţiative ale social-democraţilor.

De asemenea, PSD mai propune, tot la capitolul "măsuri de stimulare a unor sectoare industiale", înfiinţarea unei reţele de pieţe de gros pentru preluarea legumelor şi fructelor şi prelungirea cu doi ani a perioadei de tranziţie în ceea ce priveşte standardele de procesare pentru lapte crud şi carne.

Pesediştii ar dori extinderea "Programului Rabla" pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009, iar pentru tractoare sau alte utilaje agricole - începând de la 1 ianuarie 2010. Măsura vizează înlocuirea parcurilor auto şi de utilaje şi încurajarea industriei constructoare de maşini.

O altă propunere este înfiinţarea Fondului "Agenda Lisabona", destinat exclusiv atingerii ţintelor Agendei Lisabona: investiţii în cercetare, dezvoltare, inovare, formare continuă, energie regenerabilă, modernizare CET-uri etc. Acest fond va fi constituit, pe lângă fondurile structurale destinate creşterii competitivităţii, din sume atrase prin emisiunea de bonduri pe pieţele externe şi din vânzarea excedentului de permise de poluare tranzacţionabile alocate conform protocolului de la Kyoto pentru perioada 2008 - 2012.

PSD a pregătit şi o serie de măsuri de sprijinire a mediului de afaceri. Printre acestea se numără plata TVA către stat la încasarea facturii, nu la emiterea acesteia, eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri (forfetar) începând cu 1 septembrie 2009. Potrivit PSD, impozitul minim nu are efectul scontat, iar costurile menţinerii acestui impozit sunt mult prea mari.

Planul de măsuri anticriză al social-democraţilor prevede şi acordarea unei bonificaţii de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale către bugetul de stat pentru firmele care, timp de 3 ani consecutiv, şi-au plătit la zi datoriile, dar şi acordarea unei bonificaţii de 5% pentru persoanele fizice care îşi achită integral obligaţiile fiscale până la data de 31 martie a fiecărui an.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro