Măsuri preventive pentru carantinarea brăilenilor ce ar putea reveni în ţară de Paşti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Măsuri preventive pentru carantinarea brăilenilor ce ar putea reveni în ţară de Paşti

• consilierii municipali au aprobat, ieri, un model de contract pe care Primăria şi Direcţia de Sănătate Publică a judeţului ar trebui să îl încheie cu unităţile de cazare doritoare • banii pentru cazare şi alte cheltuieli vin de la Ministerul Sănătăţii • primarul Marian Dragomir a afirmat că este vorba despre carantinarea instituţionalizată a celor care se vor întoarce în ţară, asigurarea de locuinţe pentru medicii şi cadrele medicale ce solicită asta, dar şi carantinarea pacienţilor COVID-19, cu forme uşoare sau asimptomatici

 

Membrii CLM Brăila au stabilit, ieri, câteva măsuri pentru asigurarea carantinării instituţionalizate a celor care vor alege să se întoarcă acasă de sărbători, precum şi alte categorii de persoane. Mai exact, este vorba despre aprobarea unui proiect de hotărâre, în cadrul căruia este cuprins şi modelul de contract pe care municipalitatea intenţionează să îl încheie cu hoteluri, pensiuni şi alte unităţi de cazare din oraş, în funcţie de disponibilitatea acestora din urmă. După cum a explicat primarul Marian Dragomir, banii pentru cazarea persoanelor carantinate şi a celorlalte categorii vizate de legislaţia în vigoare, vor fi asiguraţi de către Ministerul Sănătăţii. Acesta a dorit să sublinieze că este vorba în principal despre o măsură preventivă, având în vedere faptul că se apropie sărăbătorile Pascale, şi este de aşteptat ca unii români să revină în ţară, urmând să fie carantinaţi obligatoriu. De asemenea, o altă categorie de persoane luate în calcul ar fi medicii şi cadrele medicale care vor solicita cazare pentru a sta separat de familiile lor pe durata pandemiei, dar şi categoria pacienţilor asimptomatici, sau a celor cu forme uşoare.

Potrivit proiectului de hotărâre, Direcţia de Asistenţă Socială Brăila, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Brăila, identifică şi organizează spaţii de carantinare instituţionalizată pe raza Municipiului. Tot cu această ocazie s-a mai aprobat decontarea de către Municipiul Brăila prin DAS a cheltuielilor aferente carantinei ocazionate de Direcţia pentru Sport a Judeţului Brăila - Hotel Sport, în perioada 19.03 - 28.03. 2020. Iar cel mai important aspect este faptul că s-a aprobat contractul cadru pentru decontarea, din bugetul Ministerului Sănătăţii, a cheltuielilor pentru carantina persoanelor pentru care normele legale prevăd această măsură, derulate de către autorităţile publice locale.

 

Ce prevede contractul

 

Modelul de contract prevede că acesta se încheie între DSP Brăila, Municipiul Brăila şi unităţile de cazare, cu sediul în oraşul nostru. Potrivit contractului, cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană sunt următoarele:

Alocaţia de cazare în valoare de 230 lei/zi include, pe lângă costurile legate de asigurarea spaţiului de locuit, costurile cu serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi altor efecte personale ale acestora, cheltuieli cu colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor periculoase, rezultate din activitatea de carantinare şi cheltuieli cu dezinfecţia spaţiilor, la sfârşitul fiecărei perioade de carantinare a persoanelor. În situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocaţia de cazare este în valoare de 50 lei/zi, şi include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, spălătorie, produse de igienă, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor bunuri. Cheltuielile cu colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor periculoase în acest caz se vor deconta la sfârşitul fiecărei perioade de carantinare, pe bază de documente justificative, însă nu mai mult de 30 lei/zi/persoană.

Indemnizaţia de cazare în cuantum de 70 lei/zi include următoarele cheltuieli: hrană - 3 mese pe zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă; apă - între 2 - 4 l/ zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosinţă; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare - câte 2 pijamale şi 2 perechi de papuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare. În cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe bază de documente justificative. În cazul în care persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecţiuni preexistente sau care pot apărea în perioada respectivă de carantinare, acestea se vor acorda în baza unor documente medicale şi se vor deconta pe baza documentelor justificative.

Contractul este valabil pe perioada stării de urgenţă decretată, respectiv pe perioada stabilirii de către normele legale în vigoare a obligaţiei autorităţilor administraţiei publice locale de a asigura spaţii special amenajate pentru carantina în Municipiul Brăila.

În cadrul şedinţei extraordinare acesta a fost singurul punct de pe ordinea de zi care a stârnit dezbateri în rândul consilierilor. Pe scurt, Dan Păun (preşedintele interimar al PPUSL Brăila), dar şi consilierul municipal PND Bogdan Botea au insistat pe ideea că astfel de spaţii de carantină ar trebui să fie realizate în afara oraşului, cel mai bine în Staţiunea Lacu Sărat. Primarul Marian Dragomir a explicat că în momentul de faţă s-a trimis adresă către toate hotelurile din Municipiul Brăila pentru a vedea disponibilitatea acestora de a  semna un asemenea contract în funcţie de nevoile care vor apărea. Ulterior, în funcţie de răspunsurile primite, municipalitatea va transmite mai departe către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care va lua decizia, mergându-se pe o procedură standard.

“Pe măsură ce o să avem alte locaţii, o să completăm. În funcţie şi de răspunsul de la hoteluri. Sunt deja locaţii în Lacu Sărat, dar trebuie să avem în vedere că la un moment dat acelea pot deveni insuficiente”, a declarat Dragomir, cu precizarea că în Staţiunea Lacu Sărat deja există hoteluri utilizate pe post de spaţii de carantină.

Proiectul, cu câteva amendamente tehnice din partea secretarului general al municipiului, Ion Drăgan, a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro