Măsuri obligatorii pe caniculă. Controale la angajatori | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Măsuri obligatorii pe caniculă. Controale la angajatori

• odată cu sosirea lunii lui cuptor, inspectorii de muncă au declanșat controale la angajatori • potrivit OUG nr. 99/2000, patronii și directorii trebuie să le asigure angajaților ventilație la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer, asigurarea primului ajutor, precum și a 2-4 litri de apă minerală/schimb

 

Controale ITM în Brăila și în toată țara, generate de caniculă și de temperaturile mari care s-au înregistrat, zilele acestea, inclusiv în județul nostru.

Astfel, zilele acestea, Inspecția Muncii a început verificarea modului de respectare a prevederilor OUG nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. În conformitate cu prevederile ordonanței, angajatorii sunt obligați să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă, precum: reducerea intensității si ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer și, nu în ultimul rând, asigurarea de apă minerală pentru angajați.

Potrivit inspectorului general de stat Dantes Nicolae Bratu, la ora actuală, inspectorii ITM din toată țara verifică respectarea reglementărilor prevăzute pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor expuși la tempertaturi extreme, și anume: asigurarea apei minerale (câte 2 - 4 litri/ persoană/ schimb), asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri, asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea ori eșalonarea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Există și posibilitatea întreruperii colective a lucrului cu asigurarea continuității activităților în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale, dacă temperaturile ridicate extreme se mențin pe o perioadă de cel puțin două zile consecutive.

„Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. În această situație, se vor stabili modalitățile de recuperare a timpului nelucrat, precum și modalitățile de plată. Atragem atenția că nerespectarea prevederilor Ordonanței privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă se sancționează contravențional cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei, în conformitate cu art. 10, alin. 1 din OUG nr. 99/2000”, a precizat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat al Inspecției Muncii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro