• la sfârşitul lunii decembrie, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti • asta le dă voie poliţiştilor să emită un ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor, fie el soţ, concubin, fiu sau alt membru al unei familii, şi chiar să îl evacueze din locuinţă • cazurile de violenţă în familie sunt destul de multe, iar cele mai multe victime sunt femeile • recent, un caz mai deosebit s-a înregistrat în municipiul Brăila, o tânără fiind agresată de soacră şi cumnată, după o ceartă cu soţul • poliţiştii au emis ordin de protecţie faţă de soţ şi cele două femei, soţul fiind şi evacuat din locuinţă
Ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis de poliţişti, astfel încât cazurile de violenţă în familie să poată fi ţinute mult mai bine sub control. Oamenii legii au acum posibilitatea de a acţiona mai prompt atunci când soţiile, concubinele sau mamele sunt ameninţate şi luate la bătaie, ajungând să stea cu frica în sân toată viaţa. De obicei, multe dintre agresiuni sunt comise pe fondul consumului de alcool şi, de cele mai multe ori, victime sunt femeile. În baza prevederilor legale care au intrat în vigoare, de la sfârşitul anului trecut, înainte de sărbătorile de iarnă, poliţiştii au dreptul să emită imediat un ordin de protecţie provizoriu faţă de un agresor şi să îl evacueze din locuinţă, chiar dacă este proprietarul. Ordinul de protecţie provizoriu se emite imediat de către poliţişti atunci când se constată că există un risc iminent într-o familie.
Vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, comisar şef. Constantin Adrian Glugă şi adjunctul Dorin Valentin Condruz au făcut o prezentare a ordinului adoptat şi chiar au exemplificat anumite situaţii de violenţă în familie. Un caz mai deosebit s-a înregistrat chiar la început de an 2019. O femeie a sesizat la poliţie faptul că are un conflict cu soţul, ea fiind agresionată fizic şi verbal de soacră şi de cumnată. Poliţiştii au pus imediat punct conflictului: s-a emis ordin de protecţie faţă de cele trei persoane şi s-a luat măsura evacuării temporare din locuinţă a soţului. Acesta nu este singurul caz din acest an când s-a emis ordin de protecţie. Lista este mult mai lungă.
Prevederea legală: Agresorul poate ajunge la închisoare dacă nu respectă obligaţiile
După cum a explicat şeful IPJ Brăila, din data de 28 decembrie 2018, poliţiştii brăileni pot emite ordine de protecţie provizorii întrucât a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenţă domestică de către poliţişti. Prin intermediul acestui ordin este stabilit clar modul de intervenţie al poliţiştilor în cazurile de violenţă domestică, în cooperare cu celelelate instituţii cu atribuţii în prevenirea violenţei în familie. “Intervenţiile poliţiştilor la aceste cazuri se realizează ca urmare a sesizărilor prin apel 112, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de cele care au asistat la producerea actelor de violenţă sau din oficiu. În cel de-al doilea caz, în care sesizarea a fost formulată în scris sau oral, poliţistul care preia sesizarea va gestiona intervenţia şi emiterea ordinului de protecţie provizoriu, indiferent dacă victima reclamă sau nu săvârşirea unei infracţiuni. Pe parcursul intervenţiei, poliţiştii desfăşoară, după caz, următoarele activităţi: iau măsuri pentru separarea victimei de agresor şi realizează orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate; observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale; informează atât victima, cât şi agresorul cu privire la drepturile şi obligaţiile acestora, măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt, prin ordinul de protecţie provizoriu; sesizează structurile specializate ale Poliţiei Române sau ale altor instituţii în situaţia în care, cu ocazia verificării sesizării, sunt constatate aspecte aflate în competenţa acestora; pentru verificarea sesizărilor privind violenţa domestică, aflarea adevărului şi soluţionarea justă a sesizării, poliţiştii au dreptul să obţină probe prin diferite mijloace. Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc”, a precizat comisarul Glugă.
Bătăuşul pus “la zid”
Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie. Se poate dispune evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate. Se poate cere reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună. Agresorul va fi obligat la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate.
Agresorul mai poate fi obligat la purtarea permanent unui sistem electronic de supraveghere, însă un astfel de sistem nu există deocamdată în dotarea IPJ Brăila, după cum a declarat inspectorul şef. “În situaţia în care a fost dispusă măsura obligării agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate, şi agresorul este prezent la faţa locului alături de victimă, poliţistul procedează la conducerea acestuia la distanţa minimă prevăzută în ordinul de protecţie provizoriu. Încălcarea oricărei măsuri dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la o lună la un an. Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii. Ordinul de protecţie provizoriu poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare”, a mai declarat comisarul şef Constantin Adrian Glugă.
Început de an cu “avalanşă” de ordine de protecţie.
Poliţiştii au avut de muncă, la început de an 2019, asta în urma mai multor sesizări privind cazuri de violenţă în familie. După cum a precizat adjunctul de la IPJ Brăila, comisar şef. Valentin Condruz, din data de 28 decembrie, când s-a publicat ordinul în Monitorul Oficial, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila s-au primit 18 sesizări privind cazuri de violenţă domestică. S-au făcut investigaţiile specifice şi au fost emise 8 ordine de protecţie provizorii. În celelalte cazuri nu a fost nevoie de ordin de protecţie, întrucât victima s-a opus emiterii acestuia. În astfel de cazuri, victima trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere, după cum au precizat reprezentanţii IPJ. Comisarul Condruz a precizat că, în această perioadă, multe dintre altercaţiile din familii s-au produs pe fondul consumului de alcool şi că victimele au fost în special femei care au sesizat că sunt agresate de soţi. De exemplu, o doamnă de 35 de ani din municipiu a reclamat că a fost bătută de soţ şi faţă de acesta a fost emis ordin de protecţie, bărbatul fiind evacuat din locuinţă.
Un alt caz a fost înregistrat la Ianca, o tânără cerând ajutorul poliţiştilor după ce fostul concubin i-a adresat ameninţări. La data de 1 ianuarie 2019, ora 1.00, poliţiştii au fost sesizaţi de o tânără de 28 de ani despre faptul că a fost ameninţată de fostul concubin, în vârstă de 23 de ani, asta după ce în data de 29 noiembrie 2018 acesta a şi agresionat-o. Poliţiştii au făcut evaluarea de risc şi imediat au emis ordin de protecţie provizoriu pentru 5 zile faţă de cel acuzat. Acesta s-a ales şi cu dosar penal pentru violenţă în familie şi ameninţare.
După ce tânăra a dat alarma la 112, ea susţinând că era ameninţată cu moartea de fostul concubin, o patrulă de jandarmi a intervenit imediat, deplasându-se pe Calea Brăilei nr. 10, bl. C2 din oraşul Ianca. Individul a continuat ameninţările şi în prezenţa echipajului de jandarmi, astfel că a încasat şi o amendă de 1.000 lei pentru injuriile adresate. Acesta a fost predat apoi poliţiştilor.
Soacra bătăuşă
Un incident mai deosebit s-a înregistrat în seara de 2 ianuarie 2019, în municipiu. Potrivit poliţiştilor, la ora 19.21 o brăileancă de 30 de ani a sesizat prin apel de urgenţă 112 faptul că în urma unui conflict cu soţul de 31 de ani, care intenţiona să o alunge de la domiciliu, a fost agresionată fizic şi verbal de către soacra de 63 de ani şi cumnata în vârstă de 20 de ani. Poliţiştii s-au deplasat imediat la locuinţa celor implicaţi şi au luat măsurile legale. S-au emis ordine de protecţie faţă de soţul reclamantei, soacra şi cumnata acesteia. Faţă de soţ s-a luat măsura evacuării temporare din locuinţă, după cum au precizat poliţiştii, în timp ce soacra şi cumnata au fost obligate la păstrarea unei distanţe faţă de persoana vătămată. Şi în acest caz s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe.