Mergi la conţinutul principal

Măsuri de siguranţă publică de 1 Mai

* în perioada 29 aprilie – 1 mai , peste 420 de poliţişti brăileni vor acţiona, în sistem integrat, alături de jandarmi, poliţişti locali şi poliţişti de frontieră pentru liniştea cetăţenilor

 

 

 

 

Prefectura Brăila a fost gazda unei acţiuni pentru stabilirea măsurilor stabilite în contextul apropierii zilei de 1 Mai, derulată împreună cu purtătorii de cuvânt din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – inspector Elena Ostache, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila – sergent major Abăseacă Andreea şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” Brăila – colonel Ştefan Stoian.

Prefectul Judeţului Brăila, Iulian Timofei, a prezidat vineri şedinţa la care au participat reprezentanţii instituţiilor locale cu responsabilităţi pe parte de ordine publică, precum şi conducerea structurii locale a Gărzii Naţionale de Mediu, tema fiind stabilirea de măsuri de siguranţă publică pe timpul weekendului de 1 Mai.

În perioada 29 aprilie – 1 mai , peste 420 de poliţişti brăileni vor acţiona, în sistem integrat, alături de jandarmi, poliţişti locali şi poliţişti de frontieră pentru liniştea cetăţenilor, în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine publică, precum şi prentru prevenirea oricăror situaţii de risc, pentru ca Ziua Internaţională a Muncii să fie petrecută în siguranţă. „În cadrul dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică vor acţiona, în medie, în fiecare zi, 140 de poliţişti din structuri operative (ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale şi luptători de intervenţie rapidă), cu peste 60 de autospeciale. Pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea accidentelor rutiere, 57 de poliţişti rutieri, sprijiniţi de cei de la ordine publică, vor monitoriza şi dirija circulaţia pe căile de acces ce converg spre staţiunile turistice şi drumurile naţionale şi vor utiliza aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, în vederea preîntâmpinării producerii unor evenimente grave, pentru cei care călătoresc în weekend-ul prilejuit de 1 mai”, se arată în comunicatul transmis de poliţiştii din cadrul IPJ Brăila.

Totodată, poliţiştii din cadrul Biroului Transporturi vor intensifica acţiunile de patrulare în staţiile de cale ferată şi pe trenurile de călători, precum şi în Portul Brăila, în scopul prevenirii şi combaterii infracţiunilor contra patrimoniului şi a celor comise cu violenţă.

Misiunea poliţiştilor se va concentra şi pe activităţi de menţinere a ordinii şi a siguranţei publice în zonele cu o fluenţă mare de public, prevenirea şi combaterea infracţiunilor cu violenţă şi a altor fapte care aduc prejudicii patrimoniului public şi privat, astfel încât toţi cetăţenii să îşi petreacă Ziua Internaţională a Muncii în linişte.

 

Sfaturi pentru un week-end liniştit. Şoferii trebuie să circule cu atenţie

 

Pentru un weekend liniştit şi fără evenimente neplăcute, poliţiştii recomandă oamenilor  să ţină cont de mai multe sfaturi. Şoferii trebuie să conducă cu atenţie şi prudenţă şi să respecte indicaţiile poliţiştilor din teren. „Nu conduceţi dacă vă simţiţi obosiţi! Planificaţi-vă în aşa fel călătoriile, încât să nu parcurgeţi într-o zi mai mult de 300 de kilometri. Este chiar indicat să opriţi din când în când, pe parcursul traseului, pentru a vă destinde şi a vă reface forţele! Nu urcaţi la volan, după ce aţi consumat băuturi alcoolice! În condiţii de trafic aglomerat, manifestaţi atenţie mărită la efectuarea depăşirilor! Adaptaţi permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic!”, recomandă poliţiştii.

În cazul în care plecaţi de la domiciliu, evitaţi să vă anunţaţi plecarea de acasă şi, mai ales, prin postări pe site-urile de socializare. Oamenii sunt sfătuiţi să nu plece singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau alte localuri şi să nu se plimbe în locuri izolate şi întunecoase. „Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool”, atenţionează poliţiştii.

 

Măsuri pentru asigurarea ordinii publice la sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii, precum şi în Staţiunea Lacu Sărat

 

În perioada 28 – 29 aprilie, jandarmii brăileni au asigurat măsurile de ordine publică la Biserica româno-elenă „Buna Vestire” (Biserica Greacă) cu ocazia manifestărilor religioase prilejuite de Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

În fiecare an, în vinerea din Săptămâna Luminată, creştinii ortodocşi sărbătoresc „Izvorul Tămăduirii”, iar Biserica „Buna Vestire” din municipiul Brăila devine loc de pelerinaj datorită izvorului aflat sub Sfântul Altar. Pentru ca activităţile să se desfăşoare în condiţii de siguranţă pentru cei care participă la aceste manifestări religioase, jandarmii brăileni au intrat în dispozitiv încă de joi, 28 aprilie, atunci când a avut loc Sfinţirea Apei şi Slujba Vecerniei.

Agheazma a fost îmbuteliată în sticle de plastic şi distribuită de către reprezentanţii bisericii către credincioşii prezenţi.

Jandarmii au recoamandat cetăţenilor să manifeste răbdare, să respecte indicaţiile jandarmilor şi să evite implicarea în conflicte de orice natură. Oamenii trebuie să solicite sprijin prin sistemul unic de urgenţă 112, în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială.

Totodată, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii – 1 Mai, efectivele Jandarmeriei Brăila vor acorda o atenţie deosebită locurilor aglomerate din municipiu şi judeţ (gări, autogări, centre comerciale, discoteci, pieţe etc.), în special în Staţiunea balneoclimaterică Lacu Sărat.

Misiunile de asigurare a ordinii şi siguranţei publice în Staţiune vor continua pe timpul sezonului estival 2022. În acest sens, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila vor fi alături de brăilenii şi turiştii veniţi în această locaţie, atât prin desfăşurarea de misiuni specifice, cât şi prin activităţi de informare şi prevenire a faptelor antisociale.

Patrulele Postului de Jandarmerie Lacu Sărat acţionează zilnic pentru siguranţa cetăţenilor şi sunt sprijinite de echipaje de intervenţie, ce sunt pregătite în fiecare moment să acţioneze în cel mai scurt timp.

 

Recomandările I.S.U. Brăila

 

De la începutul anului până în prezent subunităţile de intervenţie ale inspectoratului au acţionat pentru limitarea şi lichidarea a 263 incendii de vegetaţie uscată, stuf, gunoi menajer şi mirişte (47 în luna ianuarie, 88 în luna februarie, 92 în luna martie şi 36 în perioada 01 – 27 aprilie), care s-au manifestat în diferite localităţi ale judeţului. În sprijinul acestora au intervenit şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale (deşeurile vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi drumurilor, de rărire a pădurilor şi altele asemenea), se vor lua următoarele măsuri: colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

De asemenea, ISU Dunărea Brăila a dat asigurări că vineri şi sâmbătă cu prilejul sărbătoririi Izvorului Tămăduirii, un echipaj cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă asigură măsurile specifice la Biserica ”Buna Vestire” din municipiul Brăila.

 

Nu există locuri special amenajate pentru picnic!

 

Un alt punct de interes îl constituie, în această perioadă, şi protejarea mediului, cunoscut fiind faptul că mulţi brăileni aleg să petreacă weekendul de 1 Mai, la picnic. Pe această temă structura teritorială a Gărzii Naţionale de Mediu a făcut precizarea că la nivelul judeţului Brăila, şi nici la nivel de municipiu, nu există loc special amenajat conform Legii 54/2012, Legea picnicului, aşa cum este cunoscută. De altfel, instituţia a explicat că se vor organiza acţiuni de verificare şi control, împreună cu reprezentanţi din partea Jandarmeriei şi Poliţiei Locale, în zonele de afluenţă publică consacrate.

Conform Legii nr. 54/2012, prin zone special amenajate pentru activităţile de picnic se înţelege zonele aparţinând domeniului public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro