Măsuri de prevenire în parohiile ortodoxe | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Îndrumări de la Patriarhia Română

Măsuri de prevenire în parohiile ortodoxe

• Cancelaria Sfântului Sinod al BOR a transmis tuturor parohiilor să respecte măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus • astfel, se va asigura o  zonă de igienizare a mâinilor, cu apă, săpun şi dezinfectanţi în proximitatea lăcaşurilor de cult • bisericile vor fi deschise în toate zilele săptămânii, pentru a se evita aglomeraţia din weekend • pretutindeni, se va citi rugăciunea specială pentru pocăinţă, pentru oprirea epidemiei şi pentru însănătoşirea bolnavilor

 

Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a transmis, zilele acestea, un document cu mai multe îndrumări adresate tuturor parohiilor şi mănăstirilor din România, pentru respectarea unor măsuri minime de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19). Iată câteva dintre îndrumările transmise bisericilor:

Afişarea, la intrarea în lăcaşul de cult, a recomandărilor Ministerului Sănătăţii pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19); consultarea, la nivel de unitate de cult, acolo unde este posibil, cu cadre medicale competente, pentru a identifica măsuri de prevenire a răspândirii noului Coronavirus (exemplu: îndrumarea persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unităţi medicale; dezinfectarea căilor de acces şi aerisirea corespunzătoare a lăcaşurilor de cult); asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanţi etc.) în proximitatea lăcaşurilor de cult; respectarea măsurilor dispuse de autorităţile publice şi cooperarea cu acestea, asigurându-se, totodată, libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistenţă religioasă în biserică şi la domiciliu.

Potrivit aceloraşi recomandări, pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spaţiul de cult, în timpul săvârşirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârşi în aer liber, lângă lăcaşul de cult. Lăcaşurile de cult vor fi deschise zilnic credincioşilor, pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoţii slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioşilor privind Spovedania, Împărtăşania şi citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomeraţia credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică.

“Cu prilejul săvârşirii slujbelor bisericeşti, înainte de otpust, se va citi rugăciunea specială pentru pocăinţă, pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoşirea persoanelor bolnave şi pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale şi a persoanelor care contribuie la prevenirea şi combaterea epidemiei”, se mai precizează în documentul Sfântului Sinod al BOR.

Reamintim că, prin strădania preoţilor şi a credincioşilor de la Dunărea de Jos, care au făcut donaţii, familiile sărace din judeţele Brăila şi Galaţi vor fi ajutate cu produse de igienă de strictă necesitate în valoare de 140.000 lei, în condiţiile răspândirii pandemiei de Coronavirus. Astfel, programul tradiţional al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, intitulat “Ne înnoim de Sfintele Paşti”, devine “Proiect eparhial - sprijin concret pentru igienă în familiile nevoiaşe din Arhiepiscopia Dunării de Jos”.

“Preoţii şi credincioşii din comunităţile Eparhiei Dunării de Jos sunt rugaţi să unească, în Postul Sfintelor Paşti, grija sporită pentru igienă şi filantropie. În cadrul proiectului, se vor distribui pachete complete cu materiale de igienă, aşa cum suntem consiliaţi de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, săptămâna de la Duminica Sfântului Grigorie Palama la Duminica Sfintei Cruci. Suma de aproximativ 140.000 de lei este dăruită de Centrul Eparhial, de Protoieriile din judeţele Brăila şi Galaţi, de mănăstiri şi de centrele sociale. Mulţumim celor care se vor alătura programului nostru eparhial - voluntarii sănătăţii sufleteşti şi trupeşti - în călătoria noastră către Sfânta Înviere”, precizează surse din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos Galaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro