Măsuri de criză la "Laminorul": şomaj tehnic şi reducerea săptămânii de lucru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Măsuri de criză la "Laminorul": şomaj tehnic şi reducerea săptămânii de lucru

Şomaj tehnic, reducerea săptămânii de lucru şi concediu de odihnă anticipat. Acestea sunt principalele măsuri pe care compania rusească Mechel le-a implementat în cazul unităţii "Laminorul" SA Brăila. Motivele principale care au condus la această situaţie ţin, potrivit organizaţiei sindicale a unităţii brăilene, pe de o parte de conjunctura economică nefavorabilă din piaţa metalurgică internaţională, iar pe de altă parte de condiţiile meteo din ultima perioadă, care au îngreunat aprovizionările cu materie primă, dar şi livrările de produse finite către clienţi. "Grupul Mechel dar şi Laminorul Brăila trec printr-o situaţie economică foarte grea şi asta se vede aici, la noi, printr-o reducere a portofoliului de comenzi ferme. Practic, frontul de lucru al laminoarelor s-a redus cu aproximativ 30%, ceea ce a condus la necesitatea implementării unor măsuri şi pe parte de personal. De exemplu, salariaţii de la cele două laminoare sunt în şomaj tehnic cu plata a 75% din salariu, aşa cum prevede legislaţia în domeniu şi Contractul Colectiv de Muncă pe unitate. De asemenea, s-a trecut şi la reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile. În plus, unii salariaţi şi-au luat concediile de odihnă pe această perioadă cu probleme. În primul rând, cauza o constituie, aşa cum am spus, lipsa de comenzi ferme pe fondul condiţiilor nefavorabile de pe pieţele internaţionale ca raport preţ materie primă, preţ produs finit. Apoi sunt probleme şi cu aprovizionarea cu materie primă şi respectiv livrarea către clienţi a mărfii din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din ultimele săptămâni", ne-a declarat liderul sindicaliştilor din SC "Laminorul", Constantin Iarca. De asemenea, sursa citată a precizat că organizaţia sindicală pe care o reprezintă a fost consultată cu privire la măsurile ce au fost aplicate în uzină. "Am înţeles necesitatea implementării unor astfel de măsuri, mai ales că nici nu se pune problema să lucrăm pe stoc, şi de aceea am fost de acord cu privire la acest set de măsuri", a mai spus Iarca, adăugând că salariaţii speră ca lucrurile să se îndrepte într-un timp cât mai scurt.

Pauză de producţie din cauza ninsorilor abundente

De precizat că grupul rus a anunţat în ultimele zile că a întrerupt temporar activitatea la Câmpia Turzii, Târgovişte, Buzău şi Reşiţa, motivând probleme generate de condiţiile meteo extreme. "Ninsorile abudente din ultima perioadă, precum şi viscolul au lăsat întreprinderile izolate de rutele principale de transport. După cum se ştie, traficul a fost închis în totalitate sau restricţionat pentru maşinile de mare tonaj pe multe drumuri naţionale şi judeţene. De asemenea, traficul pe calea ferată a fost blocat pe mai multe rute. Această situaţie a avut ca rezultat direct imposibilitatea aprovizionării uzinelor Mechel Câmpia Turzii şi Ductil Steel Buzău cu materie primă - ţagla. Se intenţionează ca reluarea producţiei la întreprinderile de la Buzău şi de la Câmpia Turzii să aibă loc în 22 februarie, respectiv 24 februarie, după eliminarea neajunsurilor cauzate de vreme", se arată într-un comunicat de presă al grupului. De altfel, în acelaşi material se punctează faptul că directorul general al "Mechel-Steel", Andrey Deineko, a explicat că această încetare temporară a producţiei nu va afecta grav volumul de producţie vandabilă planificat pentru anul în curs.

Reporterii "Obiectiv" au solicitat grupului rus un punct de vedere cu privire la situaţia de la "Laminorul" SA Brăila, însă, până la închiderea ediţiei, nu a primit niciun răspuns.

"Laminorul" a ieşit de pe lista de monitorizare post-privatizare

În 2011, la 5 ani de la privatizarea Uzinei "Laminorul" SA Brăila, statul prin Agenţia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a încetat perioada de monitorizare la compania brăileană. Aceasta a fost înţelegerea pe care actualul patron al uzinei a avut-o cu statul român la momentul semnării contractului de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni la societate.

Raportările aferente semestrului 1 din 2011 - cele mai recente informaţii cu privire la uzina brăileană -, indică faptul că firma a înregistrat o cifră de afaceri de 480,8 milioane lei, în creştere de peste două ori, comparativ cu semestrul 1 din 2010. Chiar şi aşa, compania a înregistrat pierdere de 9,88 milioane lei, în scădere faţă de perioada similară a anului precendent, când minusul era de 26,8 milioane lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro