• modificarea a fost anunţată zilele trecute de către premierul Mihai Tudose
Premierul Mihai Tudose a anunţat că măsura privind TVA-split nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele, aşa cum fusese stabilit iniţial, ci doar pentru cele care intră în insolvenţă, în faliment sau au înregistrat întârzieri la plata TVA. Oficialul a explicat că "nuanţările" în ce priveşte modificarea Codului fiscal pe parte de TVA au venit ca urmare a discuţiilor purtate cu mediul de afaceri şi a observaţiilor pertinente şi argumentate aduse de patronate. "Unele observaţii ale patronatelor sunt corecte şi, pentru a scurta cumva din procedura legislativă, vom pune amendamente la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor. (...) Nu va mai fi obligatoriu pentru toată lumea ci, în principiu, pentru firmele care intră în insolvenţă, în faliment, sau firmele cu istoric fiscal nu foarte coerent, cu 2-3-4 întârzieri la TVA. Va fi şi un sistem de premiere, încercăm să-l fixăm, şi va fi anunţat în momentul depunerii amendamentelor, dar foarte curând”, a precizat Mihai Tudose.
Reamintim că Senatul a decis, săptămâna trecută, retrimiterea la Comisia de buget a proiectului de lege privind plata TVA defalcată, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, motivând că nici MFP, nici iniţiatorii amendamentelor nu au clarificat aspecte care ţin impactul bugetar al exceptării de la aplicarea obligatorie.
Trebuie precizat că în privinţa modificărilor la Codul Fiscal pe procedura legislativă în derulare, votul final aparţine Camerei Deputaţilor.
Mediul de afaceri respinge categoric "TVA-split" şi pune sub semnul întrebării oportunitatea dar şi eficienţa implementării ca regulă generală, pentru toţi întreprinzătorii, a unei astfel de măsuri. De fapt, s-a arătat de-a dreptul ostil noii reguli şi este revoltat de faptul că nu a fost consultat înainte pe acest subiect. Ca o linie generală a punctelor de vedere prezentate de exponenţii mediului privat, se distinge clar teama că noua regulă a TVA-split nu va face altceva decât să complice şi mai mult birocraţia, dar şi efortul firmelor pe partea de management a TVA.