Mergi la conţinutul principal
S-a modificat schimbarea:

Măsura TVA-split, obligatorie pentru firmele în insolvenţă, faliment şi rău platnici

• modificarea a fost anunţată zilele trecute de către premierul Mihai Tudose

 

Premierul Mihai Tudose a anunţat că măsura privind TVA-split nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele, aşa cum fusese stabilit iniţial, ci doar pentru cele care intră în insolvenţă, în faliment sau au înregistrat întârzieri la plata TVA. Oficialul a explicat că "nuanţările" în ce priveşte modificarea Codului fiscal pe parte de TVA au venit ca urmare a discuţiilor purtate cu mediul de afaceri şi a observaţiilor pertinente şi argumentate aduse de patronate. "Unele observaţii ale patronatelor sunt corecte şi, pentru a scurta cumva din procedura legislativă, vom pune amendamente la Senat şi apoi la Camera Deputaţilor. (...) Nu va mai fi obligatoriu pentru toată lumea ci, în principiu, pentru firmele care intră în insolvenţă, în faliment, sau firmele cu istoric fiscal nu foarte coerent, cu 2-3-4 întârzieri la TVA. Va fi şi un sistem de premiere, încercăm să-l fixăm, şi va fi anunţat în momentul depunerii amendamentelor, dar foarte curând”, a precizat Mihai Tudose.

Reamintim că Senatul a decis, săptămâna trecută, retrimiterea la Comisia de buget a proiectului de lege privind plata TVA defalcată, liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, motivând că nici MFP, nici iniţiatorii amendamentelor nu au clarificat aspecte care ţin impactul bugetar al exceptării de la aplicarea obligatorie.

Trebuie precizat că în privinţa modificărilor la Codul Fiscal pe procedura legislativă în derulare, votul final aparţine Camerei Deputaţilor.

Mediul de afaceri respinge categoric "TVA-split" şi pune sub semnul întrebării oportunitatea dar şi eficienţa implementării ca regulă generală, pentru toţi întreprinzătorii, a unei astfel de măsuri. De fapt, s-a arătat de-a dreptul ostil noii reguli şi este revoltat de faptul că nu a fost consultat înainte pe acest subiect. Ca o linie generală a punctelor de vedere prezentate de exponenţii mediului privat, se distinge clar teama că noua regulă a TVA-split nu va face altceva decât să complice şi mai mult birocraţia, dar şi efortul firmelor pe partea de management a TVA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro