Măsură anti-secetă: Tariful energiei electrice pentru irigaţii, cu 20% mai ieftin | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Măsură anti-secetă: Tariful energiei electrice pentru irigaţii, cu 20% mai ieftin

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va folosi tariful reglementat tip B pentru energia elecrică utilizată la pomparea apei necesare irigaţiilor, care va fi de circa 0,32 lei/KWh, mai mic cu 0,05 lei/ kwh decât tarifele folosite până în prezent.
Prin folosirea acestui tarif de energie electrică, tariful pentru 100 mc de apă pompată pentru irigaţii scade de la 250 lei/1.000 de metri cubi la 200 lei/ 1.000 de metri cubi. Aceasta este prima măsură luată de către oficialul de la Ministerul Agriculturii, în încercarea de a diminua pe cât posibil efectele devastatoare ale secetei şi caniculei asupra culturilor din câmp. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească o compensare de 80% din valoarea pierderilor. Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei. Fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor vor beneficia de un ajutor individual de 7.500 euro.
În plus, în vederea atenuării efectelor negative ale secetei prelungite, precum şi pentru restabilirea echilibrului ecologic, se analizează posibilitatea umplerii canalelor de irigaţii, în afara perioadei de aplicare a irigaţiilor, cu asigurarea finanţării aferente de către Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).
O altă măsură stabilită de Ministerul Agriculturii este în sarcina APIA, care va plăti în avans fermierilor, începând din 16 octombrie, circa 55 de euro/ha, adică aproximativ jumătate din sprijinul european pe suprafaţă aferent plăţilor pentru anul 2012, existând deja acceptul Comisiei Europene. De asemenea, APIA va trece la eliberarea către fermieri de adeverinţe în baza cărora pot contracta credite pentru sumele aferente anului 2012, creditele putând fi utilizate pentru campania de însămânţări din acest an. În acest sens, au fost încheiate convenţii, deja transmise la centrele judeţene ale APIA, cu următoarele bănci: BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, Banca UniCredit ţiriac Bank S., Banca Carpatica, Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP, OTP Bank România SA, Bancpost SA.
Ca măsură pe termen lung, se va realiza un program special dedicat sectorului de irigaţii, începând cu 1 ianuarie 2014. În acest sens, s-au făcut deja demersurile către Comisia Europeană pentru alocarea unei sume importante privind investiţiile, ce vor viza, pe de o parte, sistemele de irigaţii şi pe de altă parte asigurarea sursei de apă.
Situaţia din agricultură este deosebit de grea, după cum au apreciat fermierii brăileni, care au solicitat în mod expres prin LAPAR (Liga Asociaţiilor de Proprietari din România) declararea stării de urgenţă în judeţul Brăila, din cauza efectelor devastatoare ale secetei prelungite din acest an. Încă din perioada de însămânţare, culturile de primăvară au avut de suferit din lipsa precipitaţiilor, ceea ce a dus la diminuarea densităţii la răsărire. Din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor, în luna iulie este semnalată ofilirea temporară şi uscarea prematură la culturile de porumb şi floarea-soarelui.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro