Mergi la conţinutul principal

Mărturii din ”Infernul alb”: Sate în care se ajunge numai cu utilajele, mii de oameni izolați!

Dacă în unele comune nu este nici curent electric, în altele, unde e lumină, abia dacă se poate ajunge. Cu utilajele. În comune se ajunge cu greu, numai în caz de urgență. Deocamdată, la nivel de județ nu s-au înregistrat cazuri medicale deosebite, gravidele la termen și persoanele care necesită dializă fiind aduși încă de ieri în municipiu, la Spitalul Județean sau la Maternitate. 22 de femei au fost aduse la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie.
28 de persoane care făceau dializă au fost, de asemenea, aduse la spital, încă de sâmbătă, fiind bine cunoscută furia specifică la Brăila a viscolului.
Vântul suflă și cu 80 de kilometri la oră și chiar și puțina zăpadă așternută este adusă pe șosea.

Muncă de Sisif

Primarii intervin cu utilajele proprii din localitate, înbsă mulți reunosc că munca lor este una de Sisif: ce dau volele deoparte așează viscolul în câteva minute la loc pe șosea.
Primarul din Galbenu, Nicolae Ganea, ne-a povestit că intervine în toate cele cinci localități ale comunei Galbenu, Drogu, Sătuc, Pântecani, Zamfirești, însă lupta cu natura nu e deloc ușoară: "Avem două utilaje, intervenim cu ele, dar parcă muncim degeaba. Zăpada e adusă imediat pe șosele de viscol. E blocat de suluri de zăpadă drumul județean 203 A, plus toate drumurile comunale. Acum deszâpezim, acum se așează la loc. Noroc că nu avem cazuri medicale. Două femei însărcinate și patru persoane cu dializă au fost duși la Brăila de ieri", ne-a declarat Nicolae Ganea, primarul comunei Galbenu.

Situații la indigo și în alte localități din Brăila, din județ.

În satele din Insula Mare a Brăilei se merge doar cu utilajele de deszăpezire în față, în caz de urgență. Bac-ul pe Dunăre nu merge decât în situații speciale, vizibilitatea pe fluviu fiind redusă la 10 metri.

Drumurile, ”câmpuri de luptă”

Și la Tichilești, localitate mai apropiată de municipiu, drumurile sunt adevărate câmpuri de luptă între autorități și viscol. La Albina e o volă pregătită să intervină în caz de necesitate în această zonă.

Localnicii din această parte a județului au apă și curent electric.

Autoritățile îi sfătuiesc pe localnici să nu plece la drum fiindcă drumurile se înzăpezesc aproape instantaneu în condițiile în care județul este stăpânit de vântul Băltărețul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro