Mămicile din Ucraina, impresionate până la lacrimi de generozitatea brăilenilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Mămicile din Ucraina, impresionate până la lacrimi de generozitatea brăilenilor

* până joi, 10 martie, 168 de cetățeni din Ucraina au beneficiat de produsele donate de brăileni la centrele de la Căminul Cultural din Chercea și fostul Liceu Forestier * ”Primăria Municipiului Brăila mulțumește tuturor hotelurilor, restaurantelor și persoanelor fizice care au oferit gratuit cazare și masă. Activitatea la centrele de donație ale Primăriei Brăila va continua”, a transmis primarul Marian Dragomir * opt copii din Ucraina s-au înscris la Școala Gimnazială “Pușkin” * este vorba despre doi copii la clasa pregătitoare, patru copii la clasa a IV-a și doi copii la clasa a VI-a, toți cei opt elevi venind din Odesa * directoarea școlii ne-a declarat că se așteaptă ca în perioada următoare numărul elevilor ucraineni să crească, în contextul în care tot mai mulți cetățeni își părăsesc țara din cauza războiului

 

 

 

Generozitatea brăilenilor i-a ajutat pe cetățenii care fug din Ucraina să se adapteze mai ușor la noua viață. De când a început războiul mulți brăileni s-au oferit să asigure transport, cazare și masă, persoane fizice sau juridice, iar donațiile de alimente, produse de igienă, haine și încălțăminte au venit zilnic la cele două centre puse la dispoziție de Primăria Municipiului Brăila. Spre exemplu, Centrul  Cultural din Chercea este plin de donații, iar mămicile cu copii din Ucraina vin și își aleg lucrurile de care au nevoie. 

”Mămicile din Ucraina se emoționează când văd hăinuțele donate de brăileni. Multe încep să plângă”. Asta ne-a spus Mircea Ciubotaru, inspector în cadrul Direcției de Asistență Socială Brăila și coordonatorul centrului de donații de la Căminul Cultural din Chercea. De când s-a deschis centrul zeci de refugiați din Ucraina i-au trecut pragul, unde își pot alege din produsele sortate pe categorii și etichetate inclusiv în limba rusă. Un lucru pe care l-a observat coordonatorul centrului este că ucrainenii își aleg doar strictul necesar. Copiii pășesc și ei timizi în centru și, la fel ca prăinții, deși au la dispoziție sute de dulciuri și nimeni nu le impune o limită, își aleg un singur lucru din fiecare categorie: o napolitană, o ciocolată etc. Același lucru se întâmplă și la jucării.

”Am văzut și m-a impresionat un copil care a văzut aici la noi o pereche de adidași. I-au plăcut foarte mult și deși erau o mărime mai mare și i-a luat. Cred că își dorea de mult modelul acela”, ne-a povestit Mircea Ciubotaru, coordonatorul centrului.

Tot de la acesta am aflat mai multe povești despre brăilenii care au sărit să ajute refugiații din Ucraina. Spre exemplu, în primele zile, elevii Liceului Tehnologic ”Edmond Nicolau” s-au oferit să ajute la sortarea donațiilor. De asemenea, o brăileancă ce venise inițial să doneze câteva lucruri i-a ajutat pe coordonatorii centrului cu traducerea etichetelor în limba rusă, aceasta fiind în trecut angajată a Consulatului General al României la Odesa. O altă brăilancă și-a donat toate cutiile de bomboane pe care le-a primit de 8 martie. Ajutoare pentru refugiați au venit și de la Liceul Tehnologic ”Matei Basarab” Măxineni, Parchetul și Tribunalul Brăila.

La Centrul de la Căminul Cultural din Chercea oamenii pot să ajute nu doar cu alimente neperisabile, produse de igienă etc., ci se pot trece pe liste în care se oferă să cazeze refugiați sau să îi ajute cu transportul.

Bilanțul generozității

Potrivit unui bilanț al municipalității, în perioada 27.02.2022 - 10.03.2022 au fost cazate gratuit 251 persoane pentru una sau mai multe nopți la hotelurile GBC (cu un nou proprietar), Grand Orient, Sport, Traian, Triumf, Asociatia Diaconia, dar și în apartamente sau case private. Cele mai multe persoane au fost în tranzit.  Tot în aceeași perioadă au fost livrate gratuit cetățenilor din Ucraina 949 de porții (prânz și cina) de către următoarele restaurante: Arena, After Dark, All Saints, Bella Italia, Braseria Ialomița, Cabana Stejarilor, Carol, Casa Domnească, Delicii la Tava, Don Alberto, Heavens, La Grecu, Irish Pub, Pizza Radu, Prânzul cel Bun, Privighetoarea, Pub 45, RaAy, Sunrise Marina, Taboo Doner, Titan Edilitara, Zahana.

Totodată, în perioada 28.02.2022 - 10.03.2022, un număr de 168 cetățeni din Ucraina au beneficiat gratuit de produsele donate de brăileni la cele două centre ale primariei, 108 persoane la Căminul Cultural Chercea și 60 persoane la Fostul Liceu Forestier de pe Bulevardul Independenței.

”Primăria Municipiului Brăila mulțumește tuturor hotelurilor, restaurantelor și persoanelor fizice care au oferit gratuit cazare și masă. Activitatea la centrele de donație ale Primăriei Brăila va continua, toți refugiatii din Ucraina cazați în Brăila pot ridica gratuit produsele donate, în baza actelor de identitate”, a transmis primarul Marian Dragomir.

ISU se va ocupa de cazarea cetățenilor din Ucraina

Dacă la început primăriile gestionau cazările pentru refugiații sosiți din Ucraina în Brăila, din 5 martie acest lucru a revenit în sarcina Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Statul va acoperi costurile pentru cei care vor fi cazați la hotel.

”În data de 05.03.2022 a fost publicată HG 315 pentru aprobarea valorii maxime a costurilor aferente cazării în locațiile stabilite de Comitetele Județene/ale Municipiului București pentru situații de urgență pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina. Prin acest act normativ Guvernul stabilește valoarea maximă a costurilor aferente cazării și hranei pentru cetățenii ucraineni aflați în România, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, au transmis autoritățile.

 

Opt copii din Ucraina s-au înscris la Școala Gimnazială “Pușkin”

 

Școala Gimnazială “Alexandr Sergheevici Pușkin” din Brăila are noi elevi! Este vorba despre opt copii din Ucraina care au fost înscriși până ieri la această unitate de învățământ, doi copii la clasa pregătitoare, patru copii la clasa a IV-a și doi copii la clasa a VI-a. Toți au venit din Odesa, iar părinții lor au decis să rămână o perioadă la Brăila.

“Au ales școala noastră pentru că majoritatea profesorilor sunt etnici sau cunosc limba rusă, predau limba rusă, iar 70% dintre elevii noștri sunt ruși lipoveni și se înțeleg și cu copiii din Ucraina. Intenția noastră este să îi ajutăm să vorbească limba română, măcar la nivel de comunicare orală, să le fie ușor să se integreze în societate pentru că dacă ei vor rămâne în continuare în România au nevoie de limba română. Noii elevi s-au adaptat, elevii noștri i-au primit cu căldură și s-au străduit să se înțeleagă cu ei, în limba lor. Sunt relaxați la școală și noi avem grijă să îi tratăm în așa fel încât să nu simtă durerea vremurilor prin care trecem. Noi ne străduim să îi ajutăm așa cum putem, este o premieră și pentru noi ceea ce facem dar sperăm să le fie bine”, ne-a declarat Maria Milea, directoarea Școlii “Pușkin”.

Aceasta ne-a mai precizat că se așteaptă ca în perioada următoare să crească numărul copiilor din Ucraina care se vor înscrie la școală în Brăila.

“M-au mai sunat și alți părinți care mi-au spus că vor să își înscrie copiii la școala noastră. Din informațiile pe care le am din teritoriu, de la oamenii noștri din comunitatea rușilor lipoveni care sunt pe la graniță și ajută autoritățile cu traducerea, sunt tot mai mulți cetățeni din Ucraina care vin în România. Și noi urmează să trimitem la vama din Isaccea și la Gara de Nord oameni care să ajute acolo cu traducerea pentru că nu mai fac față voluntarii. Sunt foarte mulți care vin și mă aștept să vină și mai mulți copii ucraineni la noi la școală, ne-a mai spus aceasta.

În altă ordine de idei, Prefectura Brăila a anunțat că a pus bazele unui proiect umanitar alături de Comunitatea Rușilor Lipoveni din Brăila: amenajarea unui Centru de socializare pentru copiii refugiaților din Ucraina, cazați pe raza județului nostru. Astfel, prefectul Iulian Timofei a avut o primă discuție cu președintele Comunității, prof. Maria Milea, ocazie cu care cei doi au stabilit în linii mari, termenii colaborării, precum și locațiile unde copiii refugiaților vor putea fi primiți de personal vorbitor de limbă rusă. Vor fi puse la dispoziție spații la Școala Gimnazială A. S. Pușkin, la Grădinița numărul 31 Arlechino , precum și la centrul Comunității Rușilor Lipoveni din Brăila. Copiii vor fi implicați în acțiuni recreative, culturale, educative, care vor fi gândite pe categorii de vârstă, pornind de la vizite la muzeele Brăilei, la ateliere de lucru manual și de creație, sau lectură.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro