Mergi la conţinutul principal

Măcel la Acapulco. Final de anchetă

• Marian Neacşu, zis “Marin”, individ căutat pentru tentativă de omor şi capturat împreună cu fiul său minor în Drobeta Turnu Severin, a fost trimis în judecată pentru implicare în atacul armat de la “Acapulco” • alţi patru inculpaţi, dintre care doi minori, au fost daţi pe mâna judecătorilor • în noaptea de 8/9 octombrie 2016, mai mulţi indivizi care locuiesc cu chirie în imobilele municipalităţii s-au înarmat cu săbii, răngi, cuţite şi topoare, au pătruns în clubul “Acapulco”, au lovit mai multe persoane, au terorizat clienţii şi au provocat distrugeri • un tânăr a fost la un pas de moarte, având nevoie de 80 de zile de îngrijiri medicale • individ periculos, Neacşu a “comis-o” din nou la doar zece zile de la “măcelul” de la “Acapulco”: împreună cu doi indivizi, a dat buzna în casa unei brăilence, a ameninţat cu moartea şapte persoane, a lovit doi bărbaţi şi a provocat distrugeri

 

Final în dosarul scandalului de la Clubul “Acapulco”, de pe Faleza Dunării.

Procurorul criminalist Mircea Ciutac, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, a finalizat cercetările şi a dispus trimiterea în judecată a lotului II din dosarul “Acapulco”, compus din cinci inculpaţi în frunte cu Marian Neacşu, zis “Marin”, de 37 de ani, infractor deosebit de periculos, care s-a sustras de la cercetări. Au mai fost trimişi în judecată Mihăiţă Iordănel C., 17 ani (fiul lui Neacşu), Fănel I., 17 ani, Daniel Iulian Zaharia, 27 ani şi Cosmin Valentin Chiriţă, 21 ani, ultimul fiind anchetat pentru mărturie mincinoasă. Dacă “Marin” este acuzat de tentativă de omor calificat, distrugere, port/folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, ceilalţi inculpaţi (mai puţin Chiriţă) vor fi judecaţi pentru complicitate la tentativă de omor, port şi folosire fără drept de obiecte periculoase (în cazul lui Mihăiţă C.), tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Lotul II al dosarului “Acapulco” a fost precedat de lotul I: în ziua de 10 aprilie 2017, procurorul criminalist i-a trimis în judecată pe alţi opt participanţi la atacul armat, respectiv Marian Cristian Neacşu, Costică Gălăţeanu, Robert Şerban (anchetaţi pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat, distrugere, port şi folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice), Cristian Florentin Postelnicu (complicitate la tentativă de omor), Ionuţ Alexandru Manole (complicitate la port şi folosire de obiecte periculoase, tulburarea ordinii şi liniştii publice), Florin Radu (complicitate la port şi folosire fără drept de obiecte periculoase, tulburarea ordinii şi liniştii publice), Sorinel Nicuşor Bălan şi Constantin Georgian Bărbulescu (ambii pentru mărturie mincinoasă). Concomitent, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Marian Neacşu (“Marin”), Mihăiţă Iordănel C., Daniel Iulian Zaharia, Fănel I., şi Cosmin Valentin Chiriţă. Primul a fost arestat preventiv după ce s-a sustras o vreme de la cercetări, iar ceilalţi au fost puşi sub control judiciar. Au fost daţi pe mâna judecătorilor inclusiv DJ-ul de la “Acapulco” şi unul dintre barmani, ambii fiind cercetaţi pentru mărturie mincinoasă.

În iunie a.c., s-a dat startul în megaprocesul atacului armat de la clubul “Acapulco” (pentru inculpaţii din lotul I), din octombrie anul trecut, soldat cu trei răniţi, dintre care unul a avut nevoie de 80 de zile de îngrijiri medicale, iar viaţa i-a fost pusă în primejdie.

 

Atac premeditat la “Acapulco”. Varianta procurorilor

Inculpaţii din dosarul “Acapulco” se cunosc pentru că locuiesc în zona centrală a oraşului, în imobile aparţinând fostului DSP (municipalităţii) şi situate pe străzile Petru Maior, Unirii şi Mihai Eminescu. În plus, unii sunt şi rude. Marian Neacşu zis “Marin”, spre exemplu, este frate cu Marian Cristian Neacşu zis “Calo” şi cu Florin Şerban, iar minorul Mihăiţă Iordănel C. este fiul lui “Marin”.

În seara zilei de sâmbătă, 8 octombrie 2016, la Clubul “Acapulco” de pe Faleza Dunării erau de serviciu Marcelica M. (patroana localului), Cătălin Ionel D. (agentul de pază), Simona O. (bucătar) Alexandru P. (barman ospătar), Gabriel P. (barman ospătar), Sorinel Nicuşor Bălan (DJ) şi Cosmin Valentin Chiriţă (de asemenea barman ospătar). În local se aflau 35-40 de clienţi aşezaţi la şapte mese. Marius Vlad, cel care avea să vadă moartea cu ochii, se afla la o masă împreună cu trei tineri, Mirela P., Marian Mădălin I. şi Georgian I. Unul dintre clienţi a iscat scânteia ce avea să aprindă scandalul de la “Acapulco”. Procurorul de caz precizează: “La ora 21:00, Chiriţă Cosmin Valentin (barmanul - n.r.) a fost trimis după ţigări, de către Sima Valentin Alexandru. A refuzat să se ducă, fiind insultat şi ameninţat de martorul respectiv, care i-a spus că-l va aştepta la sfârşitul programului. Inculpatul Chiriţă Cosmin Valentin l-a apelat telefonic pe inculpatul Neacşu Marian «Marin», căruia i-a cerut ajutorul.

Cât ai clipi din ochi, “Marin” a adunat o “mică armată”, ca să-l răzbune pe ospătar. Doispreceze inşi au urcat în maşini şi au pornit către “Acapulco”. Este vorba de Costică Gălăţeanu, Marian Cristian Neacşu (“Calo”), Florin Şerban, Cristian Florentin Postelnicu, Florentin Cristian, Florin Radu (cu un Logan taxi), Ionuţ Alexandru Manole ( cu Opel Astra break), Constantin Georgian Bărbulescu, Iordănel Mihăiţă C., Fănel I. şi Daniel Iulian Zaharia, cărora li s-a alăturat Marian Neacşu “Marin”.

După ce au îndesat mai multe săbii, topoare şi răngi de un metru şi jumătate în portbagajul maşinilor, atacatorii s-au îndreptat către “Acapulco”. Au oprit în parcarea de deasupra clubului, pe Faleză. Într-o primă fază a conflictului, “Marin”, Fănel I., “Calo”, Gălăţeanu, Mihăiţă C., Radu, Şerban şi Manole s-au împrăştiat prin club, holbându-se la clienţi, iar unul dintre ei, cu cuţitul la brâu, i-a spus DJ-ului să reducă volumul muzicii. Minorul Fănel I. a mers la masa la care se aflau şase fete şi le-a atenţionat că va urma un scandal, iar acestea, speriate, s-au îmbrăcat şi au părăsit în grabă localul.

Scandalagiii au părăsit clubul la intervenţia patroanei, însă au revenit în jurul orei 22:35 (mai puţin Radu, Şerban şi Manole). “Marin” s-a oprit la prima masă, unde erau două fete şi un băiat, şi i-a spus băiatului că, dacă este cu “Sima”, îi vor măcelări. Au făcut la fel la masa alăturată, unde se afla Marian Vlad împreună cu cei trei tineri. “Marin” i-a tras apoi un pumn lui Vlad, fără niciun motiv, după care părţile au început să-şi “care” lovituri. În timpul scandalului, “Marin” a scos două săbii şi l-a lovit pe amicul lui Vlad, Georgian I.

Imediat, Gălăţeanu a scos şi el o sabie, iar minorul Mihăiţă C., fiul lui “Marin”, a sosit din direcţia barului înarmat cu un cuţit. Marian Vlad şi cei doi tineri de la masă au ripostat, împingându-i pe atacatori cu obiectele de mobilier aflate la îndemână, folosind, totodată, ca arme, cioburile de sticlă rezultate de la blatul unei mese de sticlă făcute bucăţi.

 

Tânăr măcelărit la “Acapulco”

În continuare, atacatorii s-au regrupat pe scările din afara clubului, s-au înarmat cu săbii şi cuţite (“Calo” a pus mâna pe un topor de mari dimensiuni), după care au pornit iarăşi la atac. Agentul de pază a închis uşa clubului, însă “Calo” a început să lovească geamul cu toporul, determinându-l pe acesta să bată în retragere. Înarmaţi cu şase săbii şi un topor, Gălăţeanu, “Marin”, Mihăiţă C., “Calo”, Postelnicu şi Şerban au dat buzna în “Acapulco”. Înarmat cu o rangă, Zaharia a rămas lângă uşa de acces şi-i lovea pe clienţii care, panicaţi, încercau să scape cu fuga, iar Fănel I. s-a angajat în urmărirea acestora.

Îngroziţi, clienţii din club, inclusiv Marian Vlad şi însoţitorii săi, s-au refugiat lângă bar sau în anexe, încercând să scape de atacatori. La un moment dat, Vlad şi prietena lui s-au întors la masă, iar fraţii Marian Mădălin I. şi Georgian I. au dat să fugă, find loviţi, succesiv, de inculpaţii Mihăiţă C., Neacşu zis “Calo” şi Postelnicu, iar în exteriorul localului de către Zaharia. Trei agresori au pornit în urmărirea victimelor.

Cât ai clipi, “Marin” împreună cu alţi trei inculpaţi (Gălăţeanu, “Calo” şi Robert Şerban) s-au îndreptat către masa la care se afla Vlad şi prietena lui, Mirela. “L-au lovit toţi patru, în mod repetat, cu săbiile şi cu toporul, vizând capul. Persoana vătămată a căzut pe spate, pe o canapea, şi a ridicat braţele şi picioarele pentru a se apăra, fiind tăiată la nivelul tuturor membrelor. Martora P. Mirela a aruncat către cei patru agresori cu sticle, iar «Calo» a făcut un gest de ameninţare, simulând că o va lovi cu toporul”, precizează procurorul de caz.

După ce l-au “hăcuit” bine pe Marian Vlad, cei patru au părăsit localul, apoi şi zona Falezei, urmaţi de ceilalţi inculpaţi.

Tânărul lovit cu bestialitate cu săbiile şi toporul a fost internat în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila (în perioada 9 - 21 octombrie 2016) cu răni îngrozitoare la cap, mâini şi picioare. Potrivit medicilor legişti, Vlad a avut nevoie de 80 de zile de îngrijiri medicale, iar viaţa i-a fost pusă în primejdie.        

 

După zece zile de la incidentul “Acapulco”, Neacşu a “comis-o” din nou

Marian Neacşu “Marin” s-a sustras de la cercetări, fiind depistat ulterior pe raza municipiului Drobeta Turnu-Severin, unde se ascundea împreună cu fiul său Mihăiţă, inculpat în acelaşi dosar “Acapulco”.

Culmea, la 10 zile de la măcelul de la clubul “Acapulco”, “Marin” a dat buzna în locuinţa brăilencei Florentina M., unde se mai aflau încă şase persoane. Înarmat cu un cuţit, spun anchetatorii, agresorul - însoţit de Marian Cristian Neacşu şi Daniel Iulian Zaharia - s-a deplasat la locul faptei cu taxiul condus de Florin Radu.

Potrivit procurorilor PT Brăila, în noaptea de 18/19 octombrie 2016, Marian Neacşu (“Marin”) şi însoţitorii săi au spart geamul uşii de acces în locuinţa Florentinei M., după care au  pătruns în interior şi au ameninţat cu moartea şapte persoane. Atacatorii i-au lovit cu pumnii şi cu o lopată pe Geani D. şi pe Radu I., provocându-le leziuni. Dosarul penal pe află în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, iar Neacşu este anchetat pentru violare de domiciliu, ameninţare (şase fapte), lovire sau alte violenţe (două fapte) şi distrugere.

Marian Neacşu “Marin” are antecedente penale, însă nu este recidivist. Pe parcursul urmăririi penale, a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, de către INML “Dr. Mina Minovici” Bucureşti. Deşi are discernământul păstrat în raport cu faptele comise la “Acapulco”, “Marin” prezintă tulburare de personalitate de tip antisocial.

“Examenul psihologic relevă o personalitate de tip dizarmonic, cu accentuate tendinţe instabil-impulsive şi antisociale, toleranţă scăzută la frustrare, critică şi contrariere, capacitate de empatie scăzută, dezinteres, atitudine de eludare a normelor/regulilor/legilor sau valorilor care împiedică satisfacerea intereselor proprii, predispoziţie la manifestări explozive”, precizează procurorul de caz.

Inculpatul Marian Neacşu a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorului şi în faţa judecătorului de drepturi şi judecăţi de la Tribunalul Brăila. A fost reţinut abia pe 20 aprilie 2017, iar a doua zi a fost arestat preventiv, pentru tentativă de omor calificat, distrugere, port şi folosire fără drept de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

“Marin” a negat participarea la atacul de la “Acapulco”, chiar şi după ce i s-au prezentat imaginile surprinse de camerele de supraveghere. În opinia procurorului de caz, “perseverenţa infracţională a inculpatului nu poate conduce decât la concluzia necesităţii de a-l izola de societate pentru care el reprezintă un pericol real”. Altfel spus, locul lui este după gratii.

 

Marian Neacşu arestat, ceilalţi inculpaţi, sub control judiciar

Condamnabil este şi faptul că Marian Neacşu l-a luat cu el la “Acapulco” pe fiul său, minorul Mihăiţă Iordănel C., în vârstă de 17 ani. În mai a.c., Serviciul de Probaţiune Brăila a întocmit un referat prin care propunea luarea măsurii privative de libertate a internării într-un centru educativ pentru minori, “în considerarea resurselor sale interne şi familiale limitate, gradului de risc infracţional, nivelului scăzut de conştientizare a consecinţelor faptelor sale şi gravităţii acestor fapte”.

Aceeaşi măsură privativă de libertate a internării într-un centru educativ a fost propusă şi în cazul minorului Fănel I. Acesta reprezintă un real pericol public, dat fiind faptul că, în noaptea de 12/13 iunie 2017, a comis-o din nou. Fănel a fost depistat în zona centrală a oraşului având în mână un cuţit tip fluture (!), în condiţiile în care era deja anchetat în dosarul “Acapulco”, pentru complicitate la tentativă de omor calificat şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Aşa stând lucrurile, Fănel I. s-a mai ales cu un dosar penal, aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila şi având ca obiect comiterea infracţiunii de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase.

Prin ordonanţele procurorului din aprilie şi mai 2017, inculpaţii din prezenta cauză penală (mai puţin Marian Neacşu, zis “Marin”) au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Este vorba de Mihăiţă Iordănel C., Fănel I., Daniel Iulian Zaharia şi Cosmin Valentin Chiriţă, ultimul fiind anchetat pentru mărturie mincinoasă. Procurorul de caz a propus instanţei de judecată menţinerea măsurii arestării preventive în cazul lui Marian Neacşu şi a controlului judiciar pentru ceilalţi patru inculpaţi din dosarul “Acapulco” II.

Un lucru este cert: atacul de la clubul “Acapulco”, din octombrie anul trecut, a fost unul premeditat, ca să nu mai vorbim de impactul emoţional produs în rândul clienţilor. La scenele de o deosebită violenţă a asistat şi un copil, a cărui “reacţie de panică extremă” a fot suprinsă de camerele de supraveghere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro