Măcel în Lacu Sărat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Măcel în Lacu Sărat

* de câteva zile în stațiunea Lacu Sărat au început niște lucrări care au pus la pământ cu o viteză uimitoare copaci seculari, printre care și mulți stejari * întrebat, primarul Chiscaniului, Costică Busuioc Cojea, ne-a explicat că face un parc de joacă „cu specific pescăresc”, adică niște pești și sirene de jucărie pentru care se „sistematizează” un hectar și jumătate din pădurea Lacu Sărat, chiar în coasta Mănăstirii Sf. Pantelimon * sesizat, prefectul a anunțat instituțiile de control, astfel că ieri s-au sistat lucrările * la mijloc este vorba despre 400.000 euro

     

     

     

    În ultimele două zile am primit o mulțime de telefoane de la cetățeni scandalizați de tăierile masive de copaci din stațiunea Lacu Sărat. Nu mai vorbim de zecile de poze trimise pe telefoanele noastre! „Este inadmisibil! Chiar lângă mănăstire, unde ne bucuram și noi, oamenii bătrâni, de liniște, de niște momente de reculegere...”. „Faceți ceva! Se taie copacii, se scot rădăcinile cu o vitezăăăă. Peste tot se spune că nu avem suficienți copaci, iar Lacu Sărat care era o oază de verdeață devine o pășune!”. Sunt doar câteva din mesajele primite la care s-au adăugat altele mult mai concrete, cu trimitere clară spre manevre dolosive astfel încât să se obțină niște aprobări, taman de la cei care au cea mai mare responsabilitate în domeniu: Agenția de Mediu.

     

    De ce se taie copacii? Râsul curcilor!

     

    Întrebat ce se întâmplă în stațiunea Lacu Sărat, primarul comunei Chiscani, Costică Busuioc Cojea a confirmat acțiunea.

    Acolo construim un părculeț de joacă pe fonduri europene (este vorba despre fondurile pentru pescuit și afaceri maritime, acvacultură - n.n), pe FLAG (grupurile de acțiune locală pentru pescuit -n.n) , care ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului ca să nu pierdem fondurile. Sunt toate avizele necesare scoase, inclusiv de la mediu. Dacă ați merge acolo ați vedea că este amplasat pe vechiul parc englezesc, în centrul din mijloc a rămas bordura veche. Niciun copac secular, doar strictul necesar s-a tăiat! Acolo sunt curți-construcții, nu este domeniu forestier. Iar ceilalți copaci rămân, pentru că am amplasat parcul exact printre copaci, ca să nu stricăm tot ceea ce înseamnă vegetație forestieră și copaci. Pentru că după aceea vă dați seama cât durează până cresc. Restul au rămas în picioare. Deci despre asta este vorba”, declară primarul, dar ce se vede în poze nu coincide cu vorbele lui. Mai mult, chiar ieri, 22 septembrie, am primit noi poze care arată că măcelul copacilor seculari continuă. Este vorba despre stejari pentru care, surse autorizate ne-au declarat că trebuie avize speciale, separate. Primarul Cojea ne lămurește că respectivul parc de joacă ar fi cu specific pescăresc, ceea ce, chiar dacă a reușit cumva să justifice în proiect alocarea banilor, este o imensă aberație.

    Parcul pe care îl facem acolo în stațiune este cu specific pescăresc. (...) Am reușit și i-am dat drumul. A durat foarte mult. Pentru că luasem banii, dar a durat foarte mult până l-am autorizat. Urgența este că până la sfârșitul anului va trebui să și cheltuim banii (11noiembrie – n.n). În caz contrar, dacă nu îi cheltuim pe toți, va trebui să îi dăm înapoi de la Primărie. Deci nu este nimic în neregulă. Valoarea este de mai bine de 400.000 euro. Peste 2 milioane lei”. Care-i legătura parcului cu specificul pescăresc aflăm tot de la primarul Cojea: ”Parcul va fi chiar la aleea Mânăstirii. În vechiul cerc - este un cerc mare acolo -, se vor amplasa leagăne de joacă cu specific pescăresc. Pești, sirene, lucruri de genul acesta. Iar în interior s-a amplasat, printre copaci, o alee de promenadă cu bănci pentru odihnă și așa mai departe”. Așadar, afacerea este, de fapt, în favoarea ălora care defrișează pădurea, fără nicio legătură cu pescuitul decât, eventual, niște pești și sirene de jucărie. Din nou, în realitate, copacii au fost puși la pământ, iar primarul Chiscaniului recunoaște că nu are o evidență clară a copacilor tăiați (cine știe pe la cine ajung stejarii!!!!) dar că lemnele le va da oamenilor care au nevoie, chit că sunt trase gaze peste tot: ”Avem certificatul de urbanism în care apar toate avizele. Vă spun că eu am fost la fața locului: un singur stejar a fost care crescuse în mijlocul acelui rondou. Unul singur care era mai gros, avea o grosime undeva la diametrul de 60 – 80 cm. Iar ceilalți toți au rămas în picioare. O să îi toaletăm, că mai sunt uscați. Nu îi tăiem. Unul singur a fost mai mare, în rest a fost uscătură și din aceștia micuți, lăstăriș. Maxim sunt ca pe mână de groși. Că eu sunt la fața locului. Iar lemnele o să le dăm către oamenii care au nevoie. Chit că avem trase gaze în toate cele trei sate componente, dar mai sunt oameni care nu își permit, vă dați seama. Vă trimit avizul de la mediu”.

    În cele din urmă, primarul ne-a transmis documentul și un plan al proiectului. Planul de situație a fost proiectat de: Structi Punct, în calitate de proiectant general și de SC Atelier de Arhitectura Sescu SRL, ca proiectant de specialitate. Din acesta reiese că ar fi vorba despre o suprafață total măsurată de 15.160 mp. Adică un hectar și jumătate jos, la pământ, pentru niște pești și sirene de jucărie.

    Amplasamentul este: Aleea Mânăstirii, nr. 5, Stațiunea Lacu-Sărat, Comuna Chiscani, Județul Brăila.

     

    Carte funciară cu năbădăi

     

    Din sesizările primite la redacție rezultă și că avizul de mediu ar fi fost obținut deoarece în cartea funciară nu se vorbește nimic despre copaci ci scrie negru pe alb varianta curți - construcții și vegetație forestieră. Mai mult, în planul Structi Punct, la capitolul ii) Refacerea și protecția mediului zice cu liniuță, chiar din prima „- evitarea prin amplasarea investiției a perturbării vecinătăților și tăierea de arbori – nu e cazul”. Păi, cum nu este cazul, stimați proiectanți – 20 de metri de Mănăstirea Sf. Pantelimon, etalon pentru Brăila, apropo de vecinătăți și stejarii puși la pământ, asta ce înseamnă? Sau stejarii nu sunt arbori?!

     

    Prefectura a sesizat instituțiile de control. Măcelul s-a oprit

     

    Și instituția Prefectului a primit o sesizare referitoare la situația creată în stațiunea Lacu Sărat, care demonstrează încă o dată că sume uriașe din banii europeni au fost „mâncați” aiurea. Fără nicio legătură cu „nediscriminarea, egalitatea de șanse, incluziunea socială” și alte bla-bla-uri în baza cărora își umflă buzunarele inși fără Dumnezeu, apele noastre, pădurile noastre, bogățiile noastre sunt îngropate în gunoaie sau măcelărite de-a dreptul. Revenind, Instituția Prefectului a sesizat la rându-i, așa cum spune procedura, instituțiile de control pentru a verifica dacă tăierile se fac în condiții legale. Vineri, au descins la fața locului Garda de Mediu, Agenția de Mediu, DSP, Direcția Silvică. Urmarea: măcelul s-a oprit, deocamdată. Vom reveni.

     


    Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


     

     
     

    • Director general: Monica Paraschiv

    • Director: Silvia Preda

    • Şef departament publicitate: Sorin Preda

    • Redactor Şef: Florentin Coman

    • Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

    • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
    • Telefon: 0239-611053
    • Fax: 0239-611054
    • E-mail: redactie@obiectivbr.ro