Mergi la conţinutul principal

Măști neconforme și periculoase puse la vânzare, inclusiv pentru copii

* în prima săptămână a lunii martie, au fost identificate încă cinci tipuri de măști ajunse ilegal pe piață, trei fiind găsite în România * un astfel de tip de măști se adresează, culmea, copiilor cu vârste peste 3 ani * prima alertă transmisă de la începutul pandemiei a fost cea din 28 aprilie 2020, iar ultima alertă, cea de-a 31-a, pe 5 martie a.c.

 

Zeci de tipuri de măști confecționate de fabrici dubioase - fără consultarea și aprobarea instituțiilor europene - multe originare din Asia, au invadat piața UE, ajungând, bineînțeles, și în magazinele și farmaciile din România. Asociația pentru protecția consumatorilor - InfoCons revine cu o nouă alertă, cea de a 31-a de la începutul pandemiei, emisă prin Sistemul de alertă rapidă european pentru încă cinci tipuri de măști "neconforme". De la începutul pandemiei, mai precis din data de 28 aprilie 2020, au fost identificate, în total, 166 de tipuri de măști neconforme, confecționate ca să-i îmbogățească pe producători.

România a transmis, în prima săptămână a lunii martie, o notificare, după ce a identificat o mască cel puțin dubioasă, marca ELMED și cu un marcaj CE aplicat, dar care nu era certificată ca echipament de protecție. "De asemenea, etichetarea este confuză deoarece pe cutia de carton masca este declarată "nemedicală", în timp ce, în același timp, este menționat standardul EN 14683: 2019. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele de protecție și standardul european EN 149", se precizează în comunicatul InfoCons.

Autoritățile i-au impus, deja, importatorului interzicerea comercializării acestui produs contrafăcut, neconform cu standardele UE.

Germania a fost cea de a doua țară care a notificat Sistemul de alertă rapidă european, după ce a identificat un tip de mască ce amintește de N95, KN95 și FFP2. În realitate, masca prezintă un risc real pentru sănătate, deoarece retenția de particule a filtrului este insuficientă (particulele sau microogranismele pot trece ușor prin acest tip de mască), crescând riscul de infecție. Produsul nu respectă standardele de calitate ale UE, motiv pentru care s-a dispus retragerea lui de pe piață.

Polonia a notificat, la rândul ei, Sistemul de alertă rapidă european, după ce a identificat pe piață un nou tip de mască, marca "Hongren", care promova protecția împotriva virușilor dar care nu era certificată de niciun organism competent european. În concluzie, nici acest produs nu protejează în mod corespunzător, ba chiar poate fi dăunător pentru sănătate (nu respectă Regulamentul privind echipamentele de protecție european). Autoritățile poloneze au hotărât, deja, stoparea importului de măști "Hongren" prin controale la frontieră.

România a trimis notificări și pentru cel de-al patrulea tip de mască neconformă, marca OUKE, distribuită în cutii albe a câte 50 de bucăți. Produsul nu este certificat de organismele CE și nu respectă regulamentul sus-menționat. De aceea, s-a decis retragerea lui direct de la comercianți.

În fine, România a avertizat țările partenere UE și pentru cel de al cincilea tip de mască dubioasă, ajunsă ilegal pe piață, mai ales că aceasta este destinată, culmea, copiilor cu vârste peste 3 ani. "Produsul marca MAIKEN, este alb, cu desene mici, cu dimensiuni de 145x95 mm. Este vândut într-o cutie de carton albastră, care conține 50 de bucăți sub denumirea "Disposable daily protective mask for children", precizează InfoCons. Și în acest caz, s-a dispus retragerea produsului de pe piață, direct de la cei care fac comerț cu amănuntul, mai ales că era destinat copiilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro