Mergi la conţinutul principal
Opt ani de la cumplita moarte a doi oameni

Mâncați de vii. Niciun verdict

* au trecut aproape opt ani de când doi oameni au murit după ce au fost sfâșiați de câinii de pază de la o fermă din Albina * procurorii au dispus trimiterea în judecată a administratorului fermei din Albina, unde se aflau câinii ucigași, numai că inculpatul B.N., acuzat de săvârșirea infracțiunilor de neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin, a invocat unele excepții în dosar * acum, magistrații instanței superioare au constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, fiind dispusă începerea judecății

 

Trist, dar adevărat! Au trecut aproape opt ani de când doi oameni au murit în condiții tragice, fiind efectiv sfâșiați de animalele de la o fermă din Albina, însă abia acum procesul în care acuzatul este chiar administratorul fermei poate începe. Procurorii au dispus trimiterea în judecată a administratorului fermei din Albina, unde se aflau câinii ucigași, numai că inculpatul B.N., acuzat de săvârșirea infracțiunilor de neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin, a invocat unele excepții în dosar. Acum s-a dat un prim verdict la instanța superioară: magistrații au constatat legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, fiind dispusă începerea judecății. S-a stabilit primul termen de judecată, pentru data de 5 aprilie, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Brăila.

În luna decembrie, prima instanță a respins ca neîntemeiate cererile și excepțiile formulate de inculpatul B. N., împotriva rechizitoriului de trimitere în judecată din iunie 2021 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Inculpatul avea drept de contestație, astfel că nu a stat prea mult pe gânduri, dosarul privind excepțiile invocate în cauză fiind înregistrat la Tribunalul Brăila. La ședința din data de 11 februarie, magistrații instanței superioare au dat decizia finală, fiind respinse cererile inculpatului. “Respinge ca nefondată contestația formulată de contestatorul – inculpat B.N. împotriva încheierii de ședință din data de 29.12.2021 pronunțată în camera de consiliu de la Judecătoria Brăila. Menține ca fiind legală și temeinică încheierea contestată. Obligă contestatorul la plata sumei de 100 de lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat în privința soluționării prezentei contestații. Definitivă”, este soluția pronunțată la instanța superioară și postată pe site.

Acum se dă startul procesului, însă, cu siguranță, va mai dura ceva timp până se va lua o decizie în acest caz. Instanța este cea care va decide dacă administratorul fermei unde se aflau câinii ucigași, se face vinovat de comiterea faptelor de care este acuzat de procurori.

 

Cum au fost uciși cei doi brăileni, o femeie și un bărbat!

 

Cazul “Mâncați de vii” a fost înregistrat pe rolul instanței, încă de la sfârșitul lunii iulie, după cum se arată pe site-ul instanței, după ce s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului. Abia acum instanța a decis că procesul poate începe.

După cum v-am informat, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat în cazul atacului violent al câinilor agresivi din zona fermei de la Albina, produs în primăvara lui 2014. Au trecut șapte ani, până s-a dispus trimiterea în judecată, timp în care au fost efectuate cercetări și s-au analizat probe ADN prelevate de la câini și de la cele două victime sfâșiate de animale. În urma anchetei de amploare, s-a stabilit că oamenii au fost uciși de câinii agresivi care umblau liberi în zona fermei din Albina, astfel că procurorii l-au trimis în fața instanței pe administratorul fermei.

În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată că în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize genetice judiciare de către Institutul Național de Medicină Legală (INML) Iași, obiectivele expertizei fiind determinarea profilului ADN de referință aparținând victimelor și determinarea profilelor ADN de referință ale celor 23 de exemplare canine găsite la ferma din afara localității Albina. Au fost recoltate inclusiv fire de păr din zona gâtului de la câinii fermei, astfel s-a probat că firele de păr identificate pe cadavre și obiectele de îmbrăcăminte ale victimelor proveneau de la câini (o parte sau toți) aparținând fermei din zona Albina, după cum arată procurorii PT Brăila.

Trupurile fără viață ale victimelor au fost găsite pe marginea drumului european 584, în afara localității Albina, unde era o fermă al cărei proprietar avea 23 de câini agresivi. Animalele erau folosite pentru pază, iar în 2014 ferma nu era împrejmuită complet, astfel că acești câini ieșeau în șosea și pe câmp, unde făceau legea și își apărau teritoriul. În fața anchetatorilor, administratorul fermei nu a recunoscut faptele de care este acuzat, el spunând că unii câini erau ținuți închiși, însă în zonă mai veneau și câini ai străzii care puteau ataca.

După cum v-am informat în edițiile anterioare ale cotidianului nostru, după comiterea faptei, în seara de 20 aprilie 2014, Stan Iavaz, în vârstă de 52 de ani, din orașul Însurăței, a fost atacat și devorat de o haită de câini, lângă Drumul European 584, la ieșirea din satul Albina, comuna Tichilești, vizavi de locul unde, pe 9 martie același an, fusese descoperit cadavrul mutilat al brăilencei Petria Crețu, în vârstă de 55 de ani. Inițial, anchetatorii au crezut că femeia fusese ucisă cu bestialitate și aruncată pe câmp de un individ rămas neidentificat.

Cadavrul desfigurat al lui Stan Iavaz a fost descoperit după mai bine de 24 de ore de la moarte, anchetatorii fiind convinși că acesta a fost atacat și ucis de aceleași animale care au devorat-o și pe femeia de 55 de ani, în luna martie.

Bărbatul se întorcea pe jos de la un spital din Brăila, după ce suferise un banal accident de bicicletă. Primise îngrijiri medicale și avea o mână pusă în ghips. Neavând bani de drum, bărbatul s-a decis să plece pe jos la Însurăței. El nu a mai ajuns viu acasă. După efectuarea necropsiei cadavrului, oamenii legii și-au dat seama că Iavaz a fost omorât de câini. Anchetatorii au identificat la locul tragediei urme clare de târâre, la fel și în cazul femeii găsite moarte cu o lună în urmă, o amărâtă care obișnuia să cerșească milă pe la biserici și cimitire.

Pe câmp, în zona unde câinii aveau posibilitatea să iasă liberi, au fost identificate cadavre de porcine mâncate parțial, locul fiind însângerat, după cum arată procurorii. Cercetările efectuate și declarațiile martorilor au reliefat agresivitatea câinilor, care, fără a fi provocați, atacau inclusiv animale sălbatice, precum și persoane care treceau prin zonă, chiar și cu căruțele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro