Mergi la conţinutul principal

Mâine, ziua care ne va îndepărta şi mai mult de Schengen

Raportul MCV pentru România va fi publicat miercuri, 22 ianuarie, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.
Tot în data de 22 ianuarie are loc şi Colegiul Comisarilor, care va aproba varianta finală a raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Raportul va cuprinde o evaluare a progreselor înregistrate de România de la ultimul raport, publicat la 30 ianuarie 2013. Totodată, documentul va face referiri şi la statul de drept.
În cadrul reuniunii din 13 ianuarie a Comisiei nr. 3 a CSM, care se ocupă de relaţia cu Uniunea Europeană şi organismele internaţionale, s-a anunţat faptul că CE a solicitat furnizarea unor date statistice suplimentare în vederea finalizării Raportului asupra progreselor României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Ultima misiune de evaluare a progreselor în cadrul MCV a avut loc în perioada 25-27 noiembrie.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că raportul CE privind MCV va fi publicat în 22 ianuarie.
Întrebat cum se vede independenţa justiţiei la Bruxelles, Traian Băsescu a răspuns că acest lucru se va vedea pe data de 22 ianuarie, în raportul MCV.
"Sunt state care se uită şi la statul de drept, şi la funcţionarea Justiţiei. De aceea, în discuţie (cu Herman van Rompuy - n.r.), am simţit nevoia să fac o clarificare, clarificare ce trebuie, în opinia mea, să se reflecte în raportul MCV din luna ianuarie, probabil 22, cel mai târziu 29 ianuarie", a anunţat şeful statului.
El a menţionat că au existat "incidente, cu declaraţii, cu tentative de modificare a Codului penal, tentative de lege a amnistiei, a graţierii şi aşa mai departe".
"Rugămintea mea a fost să fie o abordare corectă şi care să reflecte ce s-a întâmplat în România", a spus Traian Băsescu.

Curtea Constituţională a blocat abuzurile Parlamentului

Şeful statului a apreciat că, deşi "în Parlament s-a votat cu mare veselie modificarea Codului penal în aşa fel încât demnitarii, aleşii, de toate, pe toate palierele, de la preşedinte până la consilieri locali, să nu mai fie afectaţi de legislaţia care vizează conflictul de interese, Curtea Constituţională a stopat acest proces", şi a adăugat că există mai multe exemple în care "abuzurile eventuale" ale Parlamentului sau "greşita înţelegere" a majorităţii parlamentare au fost stopate de Curtea Constituţională.
Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, în acest raport "ar fi corect să se menţioneze buna funcţionare a instituţiilor statului care sunt capabile să oprească şi derapaje ale politicului".
"De fapt, asta este realitatea. Curtea Constituţională nu a fost substituită nici de declaraţii de la ambasade, nici de declaraţii de la Bruxelles, de nicăieri. CC a acţionat ca instituţie a statului de drept. Acest lucru trebuie reflectat şi trebuie tratate separat eventualele derapaje ale politicului în raport cu funcţionarea instituţiilor", a precizat Băsescu.
Preşedintele a mai spus că acele state europene care mai au semne de întrebare cu privire la România ar trebui să privească la modul cum funcţionează instituţiile, judecătorii sau procurorii.
"Solicitarea mea a fost, dacă este posibil, raportul MCV să trateze instituţiile şi, sigur, derapajele politicienilor nu pot fi evitate, dar problema modificării Codului penal pe tema conflictului de interese practic a fost eliminată. Ea a fost un episod care a fost surprins la un moment dat de toţii partenerii noştri, votul din Parlament, dar ea în final a fost eliminată prin decizia Curţii Constituţionale", a spus Băsescu.
Preşedintele a continuat: "Deci, Curtea Constituţională ne-a tras piciorul de deasupra prăpastiei, ne-a pus din nou cu picioarele pe pământ, ceea ce este foarte important. Acest lucru l-am subliniat în mod deosebit în ceea ce priveşte accesul la Schengen, raportul dintre accesul în Schengen şi raportul MCV".
Şeful statului şi-a exprimat speranţa că va fi înţeleasă corect abordarea pe care o are şi a avut-o, pe acest subiect, şi să se ţină cont de ea.

Blaga: Raportul MCV va fi unul prost pentru România

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că Raportul MCV va fi prost pentru România şi va îndepărta ţara şi mai mult de Schengen, din cauza modificărilor la Codul penal, dar şi a faptului că premierul Victor Ponta nu i-a apostrofat pe cei din PSD Constanţa care au cerut desfiinţarea DNA, potrivit Mediafax.
"Raportul MCV va fi un raport prost pentru România, care ne va îndepărta şi mai mult de Schengen şi nu are cum să fie un raport pozitiv şi aici nu vorbim numai de marţea neagră, pentru că, iată, Curtea Constituţională, la cererea PDL şi ICCJ, a anulat doleanţele USL din acest punct de vedere, numai că au demonstrat că nu au învăţat nimic din marţea neagră şi nu regretă nimic din cele făcute şi aţi văzut declaraţiile în continuare ale premierului Ponta, care nu găseşte de cuvinţă să-şi apostrofeze colegii din Constanţa care s-au comportat cum s-au comportat şi ameninţă că dacă ajung la putere desfiinţează instituţii ca DNA", a spus Vasile Blaga, întrebat în legătură cu Raportul MCV.
El a adăugat că, din păcate, deşi România îndeplineşte condiţiile tehnice pentru aderarea la Schengen încă din 2010, unele state vor utiliza în continuare Raportul MCV, astfel încât România nu va intra în spaţiul Schengen la termenul dorit.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro