Mergi la conţinutul principal

Luxten se va ocupa în continuare de iluminatul public în municipiu

CLM Brăila a aprobat săptămâna aceasta prelungirea contractului cu SC Luxten Lighting SA, compania care se ocupă de iluminatul public al municipiului încă din 2003. Potrivit viceprimarului Alexandru Dănăilă, preşedinte al comisiei de negociere, deşi reprezentanţii societăţii au cerut iniţial 2.200.000 euro, în urma discuţiilor s-a reuşit scăderea preţului la 1.600.000 euro, precum şi obţinerea câtorva avantaje pentru municipiu. Acesta a explicat că negocierea cu "Luxten" a pornit de la un audit realizat de o firmă independentă şi a dus la prelungirea contractului până în 2015. Dănăilă a subliniat faptul că oferta societăţii a constat în două mari categorii - una referitoare la bunurile care existau deja în contract şi cea de-a doua, privitoare la câteva lucrări noi, menite să îmbunătăţească sistemul de iluminat public. "Pe lângă faptul că am reuşit să negociem mai bine de 30% din totalul cerut de ei, am obţinut şi câteva condiţii avantajoase legate de garanţii. Indiferent dacă noi vom termina contractul cu «Luxtenul» în noiembrie 2015 şi va veni o altă firmă, ei vor fi obligaţi să asigure în continuare garanţia pe 10-12 ani pentru corpurile de iluminat pe care le vor monta în baza acestui act adiţional. Discutăm aici de un iluminat independent pentru reţeaua festivă, astfel încât atunci când de sărbători se aprind luminile şi cade iluminatul public, să existe o reţea paralelă ca să rămână măcar una dintre ele în funcţiune. Vom avea contorizare separată faţă de Electrica, să putem avea şi noi acces până intervin ei pe anumite zone unde reţeaua e a noastră. Suma totală e de aproximativ 1.600.000 de euro", a declarat Dănăilă.

Trebuie menţionat că proiectul amintit a stârnit mai multe nemulţumiri în rândul consilierilor municipali din opoziţie, care au obiectat pentru faptul că nu s-a realizat o licitaţie. Dănăilă a explicat însă că procedura a fost una cât se poate de legală şi a dus în cele din urmă la înlăturarea unor datorii către "Luxten". "Dacă CLM hotăra că trebuie să facem licitaţie, puteam să facem licitaţie, dar legislaţia specială pe acest tip de contract pentru serviciul de utilitate publică şi pentru cel de iluminat, permite prelungirea contractului. Având în vedere faptul că noi avem acum o datorie restantă faţă de «Luxten», pe care n-am achitat-o, una dintre clauzele negociate a fost şi netaxarea penalităţilor şi dobânzilor conform contractului suplimentar pentru suma pe care noi avem să o dăm. Ei mai aveau de încasat aproximativ 1.300.000 de euro de la noi, bani pe care îi vom da împărţit în 25 de rate lunare până la sfârşitul contractului. Asta a fost o altă condiţie şi nu ne-au mai luat penalităţi ori dobânzi pentru sumă", a mai completat sursa citată.

Fusea: "Se poate face din nou o procedură de licitaţie"

Consilierul PDL Brăila Marian Fusea nu pare să împărtăşească părerea viceprimarului Alexandru Dănăilă privind negocierile favorabile cu Luxten şi susţine că trebuia făcută o licitaţie. De altfel, consilierii democrat-liberali nu au luat parte la şedinţa CLM, anunţând ulterior că aceasta a fost o formă de protest. "Motivul pentru care am boicotat şedinţa a fost explicat clar în comunicatul de presă. Are legătură cu contractul păgubos cu «Luxten» şi cu mărirea neoportună în momentul ăsta a chiriilor ANL. (...) Legat de Luxten, părerea noastră este că se poate reface o procedură de licitaţie. Contractul este aproape de sfârşit, după cum am înţeles cu toţii şi se poate relua o licitaţie deschisă, o procedură transparentă, la care să participe foarte multe alte firme care pot face iluminat public în Brăila, pot realiza investiţiile de care avem nevoie, pot răspunde la solicitările municipalităţii. Nu e oportun să prelungim contractul cu acest furnizor. Se poate face din nou o procedură de licitaţie", a declarat democrat liberalul.

Boicotul PDL a lăsat-o singură pe Drăghincescu

Faptul că membrii PDL din cadrul CLM Brăila au decis să boicoteze şedinţa ordinară de miercuri nu a picat tocmai pe placul consilierului local independent Simona Drăghincescu. Deşi declară că într-adevăr boicotul este o modalitate democratică de a-ţi manifesta nemulţumirile, absenţa de la un eveniment nu este întotdeauna cea mai bună variantă. "Neavând atitudine, o poziţie în Consiliul Local nu îţi aduce foarte multe lucruri. Câteodată e bine să şi boicotezi şedinţele de CLM, e incitant aşa să vezi că unii nu sunt prezenţi, nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă. Dar eu îi rog să vină în continuare, pentru că una este să nu fie prezenţi şi alta să îi văd şi eu acolo lângă mine, în opoziţie. M-am săturat să mă tot ţin de una singură acolo", a declarat Drăghincescu.

Simionescu: "Ideea că PDL-iştii fug în Congo nu rezolvă problemele Brăilei"

Şi primarul Aurel Simionescu a adus în discuţie boicotul democrat liberalilor brăileni. Acesta a explicat că atât Daniel Mitrofan, cât şi Marian Fusea au anunţat înainte de şedinţă că nu vor participa, însă din cu totul alte motive. "Pentru că a fost propunerea ca domnul Daniel Mitrofan să facă parte din Comisia Fin.Co.Ge.Ro la întâlnirea cu liderii de grup care a avut loc luni, ne-a spus că «ştiţi, eu n-am să fiu miercuri pentru că sunt la Constanţa, pe Inspectoratul pentru Construcţii (ISC)». Domnul Fusea m-a sunat seara şi mi-a spus că n-o să poată să vină la şedinţă pentru că aşa i s-a spus. De ce? N-am avut un răspuns. Poate că îl întrebaţi pe dumnealui de ce", a declarat supărat Simionescu. Deşi a declarat că poate înţelege disciplina de partid, primarul a subliniat că interesele Brăilei ar trebuie să fie prioritare pentru consilieri. "Ce nu înţeleg eu este faptul că ne subordonăm unor personaje de la Bucureşti şi nu vedem interesele Brăilei. Ideea că PDL-iştii fug în Congo nu cred că rezolvă problemele Brăilei. Până la urmă suntem aleşi de brăileni să le rezolvăm problemele şi dacă nu suntem de acord cu unele lucruri, ok, nu este nicio problemă, venim şi le discutăm. De aceea ne întâlnim cu liderii, de asta avem şedinţe de consiliu, de asta votăm", a mai completat edilul-şef. (Ana-Maria CURCĂ)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro