Administraţia Naţională "Apele Române" a anunţat, ieri, printr-un comunicat de presă, că există în continuare riscul producerii de blocaje pe Dunăre, unde pot avea loc creşteri şi variaţii însemnate de niveluri, din cauza fragmentării, dislocării şi îngrămădirilor de gheţuri, în special în zona malurilor, a porturilor şi a pontoanelor. "Pe sectorul Brăila - Isaccea, vor fi în continuare poduri de gheaţă", se menţionează în respectivul comunicat. După cum v-am mai informat, pentru fărâmiţarea podului de gheaţă existent în dreptul municipiului a acţionat încă de duminică, 4 martie, remorcherul "Galaţi 3". Ieri, conform informaţiilor primite de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că între Galaţi şi Brăila exista din nou tendinţa de a se forma pod de gheaţă, au plecat în amonte, de la Galaţi spre Brăila, două şlepuri încărcate cu piatră care să ajute la fragmentarea sloiurilor.
Ieri n-a mai fost raportată dislocarea niciunei banchize de gheaţă care să smulgă din parâme ambarcaţiunile sau pontoanele legate la mal în dreptul Brăilei, aşa cum s-a întâmplat sâmbătă. Câteva pontoane au fost mişcate, totuşi, cu câţiva metri, iar pasarelele de acces au fost smulse din mal, din cauza presiunii la care le supune gheaţa în mişcare. Proprietarii acestor pontoane încercau să repună pasarelele pe poziţie cu ajutorul unor macarale aflate pe mal.
Pentru eventualitatea în care nave sau pontoane ar fi smulse din şufe, autorităţile locale au solicitat Serviciului Fluvial să trimită o navă militară cu ajutorul căreia să fie recuperate dintre sloiuri ambarcaţiunile aflate în derivă. În acest sens, a fost adus în zona Căpităniei împingătorul "Eftimie Croitoru". Din fericire, ieri, vasul militar nu a fost solicitat pentru nicio intervenţie.
Tot ieri, căpitanul navei "Barhom", sub pavilion tanzanez, şi-a anunţat intenţia de a părăsi, pe parcursul zilei, portul brăilean, cu destinaţia Libia. După cum v-am mai informat, nava respectivă are la bord câteva mii de oi şi viţei şi a fost blocată de gheţuri încă din data de 5 februarie. Animalele provin de la crescători din judeţul Galaţi şi au fost îmbarcate în urmă cu o lună. Direcţia Sanitar Veterinară Brăila a monitorizat permanent starea ovinelor şi bovinelor, precizând că nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire sau deces. Asta deoarece nava este special construită pentru transportul animalelor şi avea la bord o încărcătură suficientă de furaje şi apă. De asemenea, am fost informaţi că dejecţiile adunate în toată această perioadă nu au fost aruncate în Dunăre, ci au fost depozitate la bordul vasului.