Caravana anti-gripa aviara a inceput in judetul Braila duminica, si, de atunci, sute de sateni din localitati precum Cazasu, Silistea, Maxineni,Viziru, Urleasca, Stancuta, au fost informati de pericolul pe care Il reprezinta aceasta boala, prin intermediul unor spectacole gazduite in caminele culturale. Campania se adreseaza in special micutilor, dat fiind ca acestia inteleg mai greu gravitatea situatiei si, daca nu sint supravegheati, risca sa puna mina pe pasarile bolnave. Autoritatile cred ca prin scenetele ce le sint prezentate in caminele culturale, copiii invata, in joaca, despre cum trebuie sa se comporte daca gasesc o pasare moarta si ce reguli de igiena trebuie sa respecte. Hana Banuta, una dintre actritele caravanei, ne-a declarat: "Este vorba despre o arta educationala, si cred ca este un fel de arta foarte bun mai ales pentru copii, pentru ca prin teatrul de papusi se ajunge mult mai usor la copii si ei, datorita papusilor, pot intelege aceste lucruri mult mai bine".
La rindul sau, seful Autoritatii de Sanatate Publica Braila, dr. Lucica Scutaru, considera ca asa micutii invata mult mai repede si tin minte mult mai usor ce trebuie sa faca: "Parerea mea este ca tot ce inseamna educatie sanitara trebuie prezentat sub forma acestor scenete, care fac sa se transmita mesajul intr-un mod accesibil pentru copii, sa fie mai bine receptat de catre ei si sa fie transmis mai departe familiei".
Dovada vie a faptului ca regulile minime de igiena au fost retinute de catre copii au fost discutiile de dupa: "Ca sa se fereasca de gripa aviara, un copil trebuie sa se spele pe miini bine cu sapun, dupa aceea sa se spele pe ochi, pe picioare, sa nu puna mina pe alte mizerii si pe pasari moarte"; "Am inteles sa ne pazim de gripa aviara si de gainile bolnave. Trebuie sa ne spalam pe miini, nu punem mina pe pasarile moarte si daca se imbolnaveste o gaina, in curte, parintii trebuie sa anunte autoritatile".
Daca micutii au inteles clar ce au de facut, nu acelasi lucru se poate spune despre unii parinti si bunici. Chiar daca s-au distrat la teatrul de papusi cot la cot cu copiii, unii dintre adulti au fost mai putin
prompti, cind a fost vorba sa explice despre ce se discuta in sceneta: "Ne-a placut foarte mult. Ce invatam din scenetele astea?
Deci, scenetele astea le arata la copii ce au de invatat si cum... Despre ce era vorba in sceneta pe care am vazut-o? Eu am venit cam tirziu, la sfirsit...". Unele dintre mamici au recunoscut deschis ca a fost pentru prima data in viata cind au vazut si ele un teatru de papusi.
In judetul Braila, noua localitati au fost afectate In ultimul an de gripa aviara, ultimul focar fiind Inchis la finele lunii aprilie.