Mergi la conţinutul principal

Lupta cu flagelul drogurilor

• săptămâna aceasta, elevii brăileni au stat faţă în faţă cu poliţiştii şi specialiştii în domeniul drogurilor şi au aflat de pericolul care îi paşte • asta dacă se încumetă să testeze experienţele unor substanţe fără a se gândi la riscuri

 

Viaţa adolescentului poate fi dată uşor peste cap de efectul drogurilor. Mulţi tineri se încumetă uneori să încerce experienţe tari, la sfatul unor persoane din anturaje dubioase, iar asta îi costă scump. Drogurile trebuie ţinute la distanţă.

Săptămâna aceasta, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila au vizitat elevii din municipiul şi judeţul Brăila şi le-au adus în atenţie consecinţele consumului de droguri şi ale implicării în operaţiuni ilicite cu astfel de substanţe.

Discuţiile cu elevii s-au axat pe noţiunea de dependenţă, cauzele care favorizează consumul de droguri şi efectele în plan personal, şcolar şi social, pe care aceste substanţe le au asupra unei persoane. Dintre cauzele şi condiţiile favorizante ale consumului de droguri, au fost punctate cele privind: curiozitatea, teribilismul, lipsa de maturitate şi de responsabilitate, anturajul, presiunea de grup, lipsa suportului familial. “Prezentările poliţiştilor au avut în vedere într-o primă etapă noţiunea de alcool, elevilor fiindu-le explicat că acest drog este un anestezic ce amortizează senzaţii şi sentimente şi, totodată,  un depresiv care încetineşte reacţii. Consumul de alcool conduce la o lipsă de concentrare, slăbire a judecăţii şi pierderea autocontrolului, afectînd reflexele şi coordonarea motorie”, au arătat reprezentanţii IPJ.

Totuşi, în afară de alcool, în top la categoria substanţe cu anumite efecte, sunt etnobotanicele. Elevilor li s-a explicat că aceste plante halucinogene induc efecte fiziologice şi mentale, caracterizate în special prin perturbări ale comportamentului, ale funcţiilor cognitive şi ale percepţiei, până la modificarea realităţii. La finalul activităţilor, poliţiştii i-au invitat pe elevi să participe, în cadrul orei de prevenire, la experimentul ochelarilor. Astfel, aceştia au fost invitaţi să execute o sarcină simplă: să traverseze o distanţă scurtă, urmând traiectoria  unor pahare din plastic, astfel încât să nu le atingă, să nu le strivească, să nu le dărâme. Sarcina a fost realizată iniţial fără ochelari, apoi elevii au purtat, pe rând, “ochelarii de alcool” şi “ochelarii de droguri”. La finalul probelor, participanţii a văzut cam care sunt efectele consumului de alcool sau droguri şi au înţeles pericolul.

În luna noiembrie este “Luna Antidrog”, iar poliţiştii şi reprezentanţii Centrului Antidron continuă activităţile specifice cu elevii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro