Lupta cu COVID-19: Pompierii, medicii, asistentele medicale, militarii şi farmaciştii, profesiile care se bucură de încrederea românilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lupta cu COVID-19: Pompierii, medicii, asistentele medicale, militarii şi farmaciştii, profesiile care se bucură de încrederea românilor

• de asemenea, românii au o mare încredere şi în lucrătorii comerciali, după cum arată un sondaj realizat de INSCOP Research, intitulat “Percepţia populaţiei cu privire la epidemia de coronavirus” • în ceea ce priveşte încrederea în instituţii, Armata ocupă primul loc în top, iar Parlamentul pe ultimul

 

În lupta cu COVID-19, ce profesii se bucură de încrederea populaţiei? La această întrebare au încercat să afle răspunsul cei de la compania de cercetare sociologică INSCOP Research, care au realizat un sondaj de opinie privind percepţia populaţiei cu privire la epidemia de coronavirus. Astfel, la capitolul încrederea în profesiile cele mai expuse în lupta cu COVID-19, de cea mai mare încredere în această perioadă se bucură pompierii, medicii şi asistentele medicale, cu 92,6% încredere multă şi foarte multă, respectiv 90,4% încredere multă şi foarte multă. Urmează militarii cu un procent de 88,7%, farmaciştii cu 86,8% şi poliţiştii cu 72,4%. Lucrătorii din magazinele alimentare se numără şi ei printre profesiile în care au încredere, cu un procent de 59,4%.

“În această perioadă de criză excepţională, dar şi de vulnerabilitate a populaţiei, nivelul de încredere în profesiile cele mai expuse este uriaş. Medicii şi asistentele medicale, farmaciştii, pompierii, militarii, poliţiştii se bucură de niveluri record de încredere multă şi foarte multă din partea populaţiei, ceea ce evidenţiază atât teama puternică a opiniei publice, cât şi nevoia oamenilor de a se racorda la repere de stabilitate şi profesionalism care pot acorda ajutor şi se află în linia întâi a bătăliei cu epidemia de coronavirus. Chiar şi lucrătorii din magazinele alimentare beneficiază de un nivel de încredere foarte ridicat de aproximativ 60%”, susţine Remus Ştefureac, director INSCOP Research:

Când vine vorba de încrederea în instituţiile statului, datele sondajului arată că toate înregistrează niveluri de încredere semnificativ mai mari decât în mod obişnuit. Armata este instituţia în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, cu un procent de 88,2%. Ministerul Sănătăţii se bucură de încrederea a 77,5% dintre români, lucru firesc în plină criză sanitară, susţin autorii cercetării. Poliţia se bucură de încrederea mare şi foarte mare a 72,1% dintre respondenţi, urmată de Uniunea Europeană (62,1%). Preşedinţia a obţinut un procent de încredere din partea respondenţilor de 55,7%, în timp ce Guvernul de doar 43,3%, iar Parlamentul se află pe ultimul loc cu 39,1%.

“Populaţia are nevoie de repere de stabilitate şi funcţionalitate ale statului. Din acest motiv, oamenii învestesc cu încredere autorităţile publice cele mai relevante, în proporţii mai mari decât o fac în mod obişnuit. Armata, de exemplu, revine la cifrele de încredere din anii ‘90 de peste 85% încredere multă şi foarte multă, după ce în ultimii ani fluctua în jurul procentului de 65%. Comparativ cu cifrele din sondajul realizat anul trecut, în martie 2019, de INSCOP Research la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer, Poliţia câştigă acum peste 25 de procente. Preşedinţia câştigă la rândul ei peste 15 de procente, iar Guvernul aproape 30 de procente (în cazul Guvernului, comparaţia este situaţia din urmă cu un an când structura politică era diferită). Chiar şi Parlamentul înregistrează un nivel de încredere pe care nu l-a mai avut din anii ‘90. În urmă cu un an, sondajul INSCOP arăta că încrederea în Parlament (11%) era de peste trei ori mai mică faţă de cea din prezent”, mai precizează directorul institutului de cercetare.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-19 martie 2020 de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield şi Adevărul. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 800 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.5%, la un grad de încredere de 95%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro