Luptătorii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Luptătorii

* în timp ce lumea politică brăileană seamănă din ce în ce mai mult cu un bazar de ciudăţenii, lumea sportului brăilean depune mărturia unei seriozităţi derutante * sporturile de echipă au cunoscut un reviriment extraordinar - handbalul, fotbalul, baschetul au luat-o pe un drum ascendent * sporturile individuale par să renască * boxul, înotul, atletismul cresc în pepiniere sportivi cu mare potenţial de performanţă * în plus, Brăila a intrat şi pe harta sporturilor foarte dure

Politică - ioc! Economie - ceva, acolo. Afaceri - ceva, ceva. Cultură - binişor. Cam asta-i Brăila.
Pe fondul acesta, sportul brăilean renaşte.

După un sezon foarte slab şi plin de scandaluri care au afectat parcursul competiţional al echipei de handbal feminin, cu zeci de milioane din banii publici aruncaţi pe apa sâmbetei la fotbal, după dese ciocniri cu câteva dintre capetele pătrate din administraţia brăileană, în ciudat crizei economice, sezonul competiţional 2011-2012 a început foarte bine în plan sportiv pentru toate echipele din Brăila.
Lideră în acest top al performanţelor este HC Dunărea. Handbalistele de la HC Dunărea au pierdut un antrenor extraordinar - Alexandrina Soare, dar au câştigat, se pare, unul de acelaşi calibru - profesorul Ioan Băban. Sub comanda antrenorilor Ioan Băban şi Cristian Preda, formaţia de la Dunăre a disputat deja patru partide în Liga Naţională şi a obţinut tot atâtea victorii, fapt ce-i conferă posibilitatea de a se afla pe podium.
Şi handbalul juvenil a fost în top. Echipa de junioare II a LPS, pregătită de Cristian Preda, a obţinut medaliile de argint ale Campionatului Naţional, iar junioarele III, antrenate de Viorel Alexandru, s-au clasat pe locul al patrulea la naţionale şi pe al doilea în competiţia organizată de ONSS.
După alte nesfârşite scandaluri ai căror principali provocatori au fost cei fără pricepere şi dragoste de fotbal, CF Brăila capătă, în sfârşit, un antrenor adevărat, Viorel Ion pe numele lui, şi începe o frumoasă cursă ce se poate transforma în poveste. CF Brăila cunoaşte o schimbare de 180 de grade, reuşind să câştige toate meciurile de pe teren propriu, avându-l la timonă pe Viorel Ion.
Cu toate că este criză financiară în plan sportiv - deşi această "criză" financiară în plan sportiv este de mult la Brăila -, au mai apărut două echipe, una de volei feminin, CSM Comision, care are ca obiectiv promovarea pe prima scenă a ţării şi una de handbal masculin, HC Dunărea, formată din componenţii echipei de juniori I a Liceului cu Program Sportiv, care, pentru început, are ca obiectiv doar menţinerea în Liga a II-a la seniori şi accederea la turneul final al Campionatului Naţional de juniori I.
Fără a exista o tradiţie în acest sport şi fără a găsi imediat un răspuns pozitiv al celor care ar putea da cu adevărat o mână de ajutor, Mircea Totolici pune pe picioare o echipă de baschet. Pentru iubitorii acestui sport, CS Cuza Sport a devenit deja un club cunoscut în campionatele de juniori din România.
Pe de altă parte, sporturile individuale au luat-o de la capăt, ceea ce arată cu prisosinţă că Brăila are o zestre genetică ce nu încetează să se perpetueze, în pofida tuturor adversităţilor. Atletism - Elena Griţcă, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de Atletism pentru Copii, iar Anamaria Ioniţă, dublă campioană balcanică. Box - două titluri naţionale prin Marian Piţa şi Marian Vişan. Judo - primul titlu naţional prin Cătălina Varvariuc. Nataţie - Alin Artimon, Alina Graţiela Ene, Maria Iancu, Octavian Ciocan, Emil Roşianu au adus numeroase titluri naţionale.

Campanie reuşită de transferări la HC Dunărea

După ce s-a ratat accederea în cupele europene, conducerea echipei HC Dunărea a luat o serie de măsuri pentru formarea unei formaţii competitive, care să scrie din nou istorie în handbalul românesc. Astfel că, în locul antrenoarei Alexandrina Soare, pe banca tehnică a echipei HC Dunărea a fost instalat ca antrenor principal Ioan Băban, funcţia de antrenor secund revenindu-i profesorului Cristian Preda. S-a renunţat, de asemenea, la trei jucătoare: Tomuleanu, Luca şi Radovici. A început campania de transferări, în urma căreia la Brăila au sosit două jucătoare din fostul spaţiu ex-sovietic: Anastasia Kamenshykova Lobach de la HPC Arkatron şi Anastasia Yushchenko de la Zvezda Zvenigorod. Au mai fost cooptate Ionela Goran, Elena Constantinescu, Loredana Iancu şi Andreea Bărbos. După Gabriela Perianu, tot de la echipa de junioare a LPS, unde antrenor este Cristian Preda, au fost promovate la formaţia de senioare Roxana Tabarcea şi Laura Bujoiu.

 

07sport1 Marin Piţa "Sunt pasionat de meseria mea şi însetat de performanţă", afirma Ioan Băban la prezentarea sa oficială ca antrenor al echipei HC Dunărea

 

La prezentarea sa oficială, profesorul Ioan Băban a afirmat că nu a ales HC Dunărea pentru bani, ci pentru faptul că la acest club se doreşte performanţă şi are încredere că va avea susţinere din partea oficialităţilor locale pentru ca acest obiectiv să poată fi atins.
"Un lucru să fie clar, sunt pasionat de meseria mea şi setos de performanţă. Nu am venit pentru bani, ci pentru că mi s-au promis condiţii bune de pregătire şi jucătoare. Peste tot pe unde am fost, am format echipe şi o să fac lucrul acesta şi la Brăila", a punctat Ioan Băban. Noul tehnician şi-a desemnat oficial şi "secundul", în persoana profesorului Cristian Preda, după care a vorbit şi despre câteva transferuri iminente, fără însă a face nominalizări, dar şi despre faptul că pentru HC Dunărea începe un nou ciclu.
"M-am consultat cu specialiştii de pe plan local şi am decis ca Preda să devină antrenor secund. În cariera mea întotdeauna am luat pe lângă mine pe cineva mai tânăr şi toţi au făcut performanţă în timp, după ce eu am plecat. Vor mai veni patru jucătoare de valoare, câteva handbaliste de la tineret. Începem un nou ciclu, iar pentru formarea unei echipe competitive avem nevoie de un campionat", a mai adăugat atunci Ioan Băban.

HC Dunărea are maximum de puncte după primele 4 etape

După un cantonament montan, HC Dunărea a avut prestaţii foarte bune la turneele de pregătire, la care a învins formaţii tari din Liga Naţională. Antrenorii Băban şi Preda au pus accent în perioada precompetiţională pe formarea relaţiilor de joc, dar şi a celor interumane.
După un stagiu reuşit de meciuri amicale, HC Dunărea a început foarte bine actualul campionat, cu patru victorii din patru partide, şi se află pe locul al treilea după campioana en titre Oltchim Rm. Vâlcea şi HC Zalău, echipe care au golaveraje superioare.

Fotbalul brăilean, schimbat cu 180 de grade faţă de sezonul anterior

Dacă în turul campionatului trecut, în 15 meciuri CF Brăila a realizat doar 4 puncte, acum, după şapte etape, formaţia brăileană are 9 puncte din trei victorii, toate pe teren propriu: 4-0 cu FC Snagov, 3-2 cu Callatis Mangalia şi 2-1 cu CSMS Iaşi.
Adus la Brăila în luna iulie, Viorel Ion avea la dispoziţie aproximativ o lună de zile să alcătuiască o echipă care să se lupte cu succes la menţinerea în acest eşalon. Situaţie dificilă, ţinând cont de faptul că majoritatea formaţiilor din acest eşalon aveau la acea vreme loturile conturate, ba, mai mult, unele dintre ele aveau şi primul stagiu centralizat de pregătire încheiat.
Noul antrenor a început acţiunea de construcţie a noii echipe printr-o campanie de transferări. Aşa au ajuns la Brăila portarii Budur şi Leu şi jucătorii de câmp Ivan, Vlaicu, Voicu, Otvos, G. Ion, Călin, Dăniţă, Balaban, Borbely, Pălimaru. După două săptămâni de cantonament centralizat în Lacu Sărat, CF Brăila a susţinut şi câteva partide de verificare, mult mai puţine decât şi-ar fi dorit noul tehnician.
Cu "implanturi" operate inteligent şi o strategie elaborată extrem de rapid, CF Brăila a reuşit un traseu diferit de cel din campionatul precedent, câştigând cele trei partide pe care le-a disputat pe teren propriu. După şapte etape, CF Brăila are 9 puncte, cu 5 mai puţin decât prima clasată, Viitorul Constanţa, şi la doar 4 puncte în spatele ocupantei locului secund, Delta Tulcea.
Formaţia brăileană a avut o prestaţie meritorie şi în Cupa României, unde a eliminat două formaţii din acelaşi eşalon, Delta Tulcea şi Săgeata Năvodari, dar a fost la rândul ei eliminată, în şaisprezecimi, de Gaz Metan Mediaş, formaţie care în acest sezon a evoluat în UEFA League.

 

07sport2 Anamaria Ioniţă CSM Comision vrea să meargă pe urmele performanţelor realizate de Braiconf

 

Voleiul feminin brăilean se află pe un traseu al cărui punct final îl reprezintă accederea în prima ligă.
Echipa de la malul Dunării, CSM Comision, a fost formată în această vară, marea majoritate a jucătoarelor fiind de pe plan local, iar obiectivul ei este unul îndrăzneţ: promovarea în A1.
Spectatorii prezenţi sâmbăta trecută în sala din complexul Carantina au putut fi martorii primului succes din acest sezon competiţional al elevelor profesorului Vladimir Stănescu.
Pentru că la Brăila s-a creat un nucleu valoros de jucătoare, meciul dintre CSM Comision şi Pro Volei Botoşani nu a avut istoric. Echipa gazdă, în formula Ghiţă, Niculcea, Girip, Dudnic, Arhip şi Tudosie, a câştigat cu 3-0 (25-13, 25-8 şi 25-11) în mai puţin de o oră meciul cu formaţia din Botoşani.
Primul obiectiv al voleibalistelor de la CSM Comision îl reprezintă accederea în A1. Următorul este şi mai îndrăzneţ - participarea în cupele europene. Iar obiectivul simbolic - renaşterea legendei căreia i-a dat viaţă Braiconf.

O medalie de bronz pentru baschetbaliştii de la Cuza Sport

Înfiinţat în 2007, clubul de baschet CS Cuza Sport şi-a trecut în cont deja un loc trei la naţionalele rezervate categoriei de vârstă U13, în sezonul competiţional 2009-2010, iar în campionatul trecut s-a clasat pe locul al patrulea la minibaschet şi pe poziţia a opta la juniori III.

Sporturile individuale au cunoscut un reviriment formidabil

La primul Campionat Mondial de atletism pentru copii, Elena Griţcă de la LPS, sportiva pregătită de profesorul Nicu Roată, a obţinut medalia de bronz. Tot la atletism, Anamaria Ioniţă a devenit dublă campioană balcanică.
Boxul este în progres, CSM Brăila a obţinut după mulţi ani două titluri naţionale prin Marian Piţa şi Marian Vişan şi, tot în acest an, Piţa a participat la europenele şi mondialele de juniori, unde s-a clasat pe locul al 5-lea şi respectiv al 6-lea.
În 2011, secţia de judo de la CSM şi-a trecut în cont primul titlu naţional, realizatoarea acestei performanţe fiind Cătălina Varvaruc.
Rezultate foarte bune a avut CSM-ul şi la secţia de ciclism.
Ca de obicei, nataţia şi-a tăiat partea leului. Alin Artimon, Alina Graţiela Ene, Maria Iancu, Octavian Ciocan, Emil Roşianu, toţi componenţi ai loturilor naţionale, au adus în palmaresul cluburilor brăilene numeroase titluri naţionale. Artimon are în palmares titluri balcanice precum şi participări meritorii la europenele de nataţie pentru juniori, competiţie la care au mai participat în acest an Ene şi Dragomir.

Bazin olimpic pentru viitorii campioni

La Brăila se va construi un bazin olimpic unde se vor forma viitorii campioni.
Guvernul şi municipalitatea vor investi 8 milioane de euro în realizarea acestui proiect. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor a fost câştigată de un consorţiu italiano-germano-român astfel că şcoala de nataţie brăileană, unde s-au format Diana Mocanu, dublă campioană olimpică, medaliată cu aur şi argint la mondiale, Camelia Potec, medaliată cu aur la olimpiadă, Beatrice Câşlaru, Cătălina Căşaru, Marian Satnoianu, precum şi actuala generaţie de înotători, va putea continua tradiţia nataţiei brăilene.

 

07sport3 Ioan Băban Brăila a intrat pe harta sporturilor extrem de dure

 

Fenomenul artelor marţiale a luat amploare în ultimii ani în Brăila. În urma "cererii publicului", s-au deschis numeroase cluburi şi săli, brăilenii putând practica acum diferite forme de arte marţiale - judo, karate tradiţional, kenjustu, aikido, kendo, kempo, jiu-jitsu brazilian. Însă ceea ce a prins cel mai bine la amatorii de sporturi de contact a fost de departe kick boxingul, în parte datorită mediatizării internaţionale intense a acestui stil, dar şi faptului că este accesibil unui număr mult mai mare de persoane decât celelalte stiluri. Practic, cu niciun fel de alte cunoştinţe de arte marţiale, cu o condiţie fizică relativă, cu un şort şi nişte bandaje, oricine poate intra într-o sală în care se practică kick boxing.
În plus, competiţiile internaţionale şi mai apoi naţionale, care se desfăşoară în acest sistem, au strâns cu timpul un număr foarte mare de fani, regulile, departe de a fi similare celor specifice competiţiilor de karate să spunem, limitându-se, în general, la sistemul care pe stradă se numeşte "pumni în cap, picioare în gură", fiind, deci, pe înţelesul tuturor. Succesul, la Brăila, al kick boxing-ului în special şi al sporturilor de
contact în general, a fost încununat fără doar şi poate de organizarea, în data de 1 octombrie, la Sala Polivalentă, a recentei Gale Superkombat, al treilea grand prix din totalul de 4 al circuitului Superkombat World Grand Prix. Chiar dacă sala nu a fost plină, importanţa organizării acestui eveniment la Brăila a constat în faptul că a fost transmis în direct în 83 de ţări, pe 4 continente, unui public de peste 200 de milioane de telespectatori, mai numeros chiar decât cel care a privit meciul de la Bucureşti al boxerului Lucian Bute.
Practic, în noaptea de 1/2 octombrie, 200 de milioane de telespectatori din întreaga lume au auzit şi văzut că, undeva în Europa, există o localitate care se numeşte Brăila şi care, probabil, o fi şi ea bună la ceva, dacă arhicunoscuta televiziune sportivă Eurosport a transmis în direct de acolo un eveniment care vine să înlocuiască scoaterea de pe piaţă a fenomenului K1.
Astfel, cu un singur show de acest gen, Brăila a fost, pentru o noapte, capitala europeană a sporturilor de contact, expunerea oraşului nostru în acest context fiind, vorba reclamei, "de nepreţuit".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro