Mergi la conţinutul principal

Luptător de kick-boxing, jefuit cu spray paralizant

Final de anchetă în cazul tâlhăriei de tip mafiot consumate în luna octombrie 2014, în apropiere de localitatea Berteştii de Sus. Bogdan Fulea, Mircea Bârzecu şi Cristian Georgian Mahera au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, după ce l-au atacat cu spray paralizant pe constănţeanul Ştefan Valentin Poenaru, care se afla într-un autoturism Mercedes A Class, împreună cu prietena. Tâlharii i-au sustras victimei o borsetă cu 4.000 de lire, 4.500 de euro şi 1.500 de lei, fiind capturaţi după o lună de cercetări şi căutări asidue.
Prezentăm mai jos filmul atacului de la Berteştii de Sus, aşa cum a fost el reconstituit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila (Dosar nr. 1575/P/2014).

Urmăriri cu mascaţi pe DJ 221

În ziua de 13 octombrie 2014, constănţeanul Ştefan Valentin Poenaru, de 25 de ani, a identificat pe site-ul autovit.ro un autoturism Lexus pe care s-a hotărât să-l achiziţioneze. Poenaru a luat legătura cu vânzătorul, convenind să plătească 9.920 euro pentru autoturismul pe care urma să-l cumpere a doua zi, din municipiul Iaşi.
Iniţial, constănţeanul a luat legătura cu un amic de-al său, Enache, pe care l-a rugat să-l însoţească la Iaşi pentru ca, la întoarcere, să conducă autoturismul ce urma să fie achiziţionat. Ulterior, Enache i-a spus că nu-l mai poate însoţi, întrucât avea de rezolvat treburi urgente. În aceste împrejurări, Poenaru l-a contactat pe un alt cunoscut de-al său, inculpatul Cristian Georgian Mahera, care se afla în acel moment într-un cafe-bar de pe B-dul Mamaia din Constanţa, împreună cu inculpatul Mircea Bârzecu.
Mahera a fost de acord să-l însoţească pe tânărul de 25 de ani la Iaşi dar, aflând că e vorba de un autoturism Lexus apreciat la 10.000 de euro, s-a hotărât (de comun acord cu Bârzecu) să-l jefuiască pe drum, ştiind că va avea asupra sa o mare sumă de bani. Cei doi au pus la punct planul de atac. "Bârzecu urma să vină cu inculpatul Fulea Bogdan, cu un autoturism al prietenei acestuia, Skoda, şi să ţină legătura prin mesaje telefonice, iar când vor găsi un moment prielnic să acţioneze. Inculpaţii ştiau că Poenaru practicase kick-boxing, aspect pe care Mahera l-a adus la cunoştinţă celor doi, astfel că trebuiau să-l agresioneze pentru a intra în posesia banilor", precizează procurorul de caz.
La ora 18:15, Poenaru a urcat la volanul autoturismului Mercedes A Class, demarând către Iaşi. Pe scaunul din dreapta se afla prietena şoferului, Cristina, iar pe bancheta din spate Cristian Mahera, care păstra legătura prin mesaje SMS cu Bârzecu, comunicându-i acestuia locul unde se aflau. Bârzecu i-a transmis ca, în momentul în care vor opri la benzinăria OMV din oraşul Hârşova, să-i propună lui Poenaru să treacă la volan.
La 19:03, victima a ajuns la benzinărie şi a alimentat, după care a făcut cinste cu sandwich-uri, ţigări şi energizante. După un sfert de oră, au pornit la drum, de data aceasta aflându-se la volan Mahera, iar Poenaru şi iubita lui pe bancheta din spate. După ce au trecut de Vadu-Oii, precizează procurorii PT Brăila, la ora 19:50, Mahera a primit un mesaj de la Bârzecu, prin care i se comunica să oprească autoturismul când va primi următorul SMS, pentru ca ei să-l poată tâlhări pe Poenaru.
În momentul în care a trecut de popasul "Chirana" şi a virat dreapta către Brăila, Cristian Mahera a vrut să oprească, motivând că vrea să meargă la toaletă, însă Poenaru şi Cristina nu au fost de acord. Când au trecut de Berteştii de Sus, însă, pe DJ 221 (la km 50 ^ 500 m), Mahera a oprit pe marginea carosabilului, lăsând motorul pornit, şi a mers în spatele autoturismului.

Atacul de la Berteştii de Sus

Era ora 20:15, când bandiţii au trecut la fapte. Ca din senin, şi-a făcut apariţia Skoda, din care au coborât Mircea Bârzecu şi Bogdan Fulea, complicii lui Mahera. Cu feţele acoperite de măşti şi purtând mănuşi, atacatorii au deschis portierele din spate şi au pulverizat spray paralizant asupra lui Ştefan Poenaru şi a prietenei acestuia, strigând totodată "să le dea banii". Bandiţii l-au lovit apoi pe tânărul de 25 de ani cu pumnii, reuşind să-i sustragă borseta cu bani, după care au fugit către autoturism.
Crezând că atacatorii vor întoarce maşina şi vor demara către Constanţa, Poenaru a urcat la volan şi a întors pe contrasens, moment în care a acroşat Skoda tâlharilor în zona portierei din stânga spate. Constănţeanul tâlhărit l-a lăsat pe Mahera pe jos şi a pornit în urmărirea Skodei, dar, în Berteştii de Jos, a oprit autoturismul, întrucât nu mai putea conduce, din pricina iritaţiilor la ochi. Poenaru a oprit în faţa primăriei din Berteşti şi a sunat la 112, iar la scurt timp la faţa locului a sosit un echipaj de poliţie şi o ambulanţă, care le-a acordat primul ajutor, lui şi prietenei sale.
În acest timp, cei doi atacatori, Bârzecu şi Fulea, şi-au continuat deplasarea pe DJ 221, dar, pentru că nu cunoşteau drumul, în loc să vireze stânga, au mers în faţă, ieşind de pe şosea şi ajungând pe o stradă din Berteştii de Jos. În final, au ajuns din nou pe DJ 221, apoi în municipiul Brăila, de unde au trecut cu bac-ul Dunărea şi au ajuns la Tulcea. Pe bac, Bârzecu a controlat borseta şi a înşfăcat banii (4.000 lire sterline, 4.500 euro şi 1.500 lei), după care a aruncat restul bunurilor - chei, acte de identitate - în apă.
A doua zi, Bârzecu s-a întâlnit cu Mahera şi i-a oferit 1.500 de euro şi 200 de lire sterline pentru participare la jaf, iar restul banilor i-a împărţit cu Fulea. Atacatorii au cheltuit banii sustraşi în interes personal (Fulea, spre exemplu, a ajuns cu iubita la Sinaia).
Pe 19 noiembrie 2014, Bogdan Fulea, Mircea Bârzecu şi Cristian Georgian Mahera au fost reţinuţi 24 de ore pe ordonanţă, după ce au fost capturaţi de către poliţiştii brăileni. Constănţenii se află în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro