Concursul de titularizare este unul dur în fiecare an, concurenţa fiind mare, pentru că un post de titular în învăţământ oferea câteva avantaje, unul dintre cele mai importante fiind siguranţa: chiar dacă nu mai erau ore în şcoala respectivă, profesorul primea ore în altă parte, nu rămânea şomer. Ca urmare, în situaţia în care prin noua lege a învăţământului dispare siguranţa titularizării pe viaţă, iar salariile vor scădea cu 25% în sistemul bugetar, ar fi fost de aşteptat să nu mai fie doritori pentru o carieră didactică. Surprinzător, însă, nu numai că sunt candidaţi, dar la unele discipline chiar este o concurenţă foarte mare. Pe ansamblu, în judeţul Brăila, sunt oferite anul acesta 101 posturi titularizabile, pentru 18 discipline, în general câte unul sau două pentru fiecare. Ceva mai multe posturi sunt la: educatoare - 21, învăţători - 15, franceză - 12, engleză - 11, matematică - 11, muzică instrumentală - 8. Candidaţii mai pot alege şi posturi netitularizabile scoase la concurs, adică posturi care nu sunt garantate decât un an sau doi. În acest caz sunt 327 de posturi pentru 47 de discipline. Cele mai multe sunt la disciplinele: educatoare - 84, învăţători - 53, limba română - 17, fizică - 14, franceză - 13, engleză - 10, matematică - 9, istorie - 8, geografie - 7. Mai există şi o a treia categorie de posturi, netitularizabile, dar pentru care profesorul trebuie să alerge la două sau chiar trei şcoli, de cele mai multe ori în diferite sate, pentru a avea o normă de 18 ore pe săptămână. La această categorie sunt 537 de poziţii, dar dacă se ţine cont că la fiecare poziţie numărul de ore poate varia între 2 şi 16, se poate aproxima că din cele 537 de poziţii vor putea obţine catedre complete 350 de profesori. Ca urmare, dacă se adună toate cele trei categorii de posturi se ajunge la aproximativ 780 de posturi, iar până acum şi-au depus dosarele pentru concursul de titularizare 929 de candidaţi, 546 la centrul de la Şcoala "Al. I. Cuza" şi 383 la centrul de la Colegiul "Murgoci".
La informatică, 43 de candidaţi pe un singur loc
Dacă în alţi ani erau foarte multe posturi pentru informatică şi religie şi nu erau candidaţi suficienţi, în acest an concurenţa pentru posturile titularizabile este de speriat: la informatică sunt 43 pe loc, iar la religie 40. Practic, este doar un singur post titularizabil la informatică, la "Angelescu" Ianca şi altul la religie în mediul rural. Un număr impresionant de candidaţi pentru puţinele locuri titularizabile disponibile s-au înscris şi la: discipline economice - 29/loc, istorie - 27/loc, limba română - 24/loc, educaţie fizică - 23/loc, biologie - 10/loc. O concurenţă destul de mare s-a înregistrat la arte vizuale - 8/loc, engleză - 6,5/loc, învăţători - 6/loc, educatori - 5,1/loc, fizică - 5/loc, matematică - 4/loc şi franceză - 3/loc. Singura disciplină la care sunt mai multe posturi decât candidaţi, ca în fiecare an, este educaţia muzicală - muzică instrumentală, unde pentru cele opt posturi de la Liceul de Artă sunt înscrişi trei candidaţi. Sunt şi discipline la care s-au înscris candidaţi cu toate că ei ştiu de acum că nu se vor putea titulariza. Legea însă îi obligă să participe la concursul de titularizare o dată la trei ani, ca să prindă un post în învăţământ, chiar dacă acesta are o viabilitate de doar un an. Asemenea discipline la care s-au înscris candidaţi fără şansă la titularizare sunt: limba germană, psihopedagogie specială, învăţător itinerant de sprijin, agricultură, alimentaţie publică, chimie, textile, construcţii şi lucrări publice, cultură civică, educaţie muzicală, educaţie tehnologică, artă vocală, filosofie, logică şi argumentare, geografie, industrie alimentară, mecanică, prelucrarea lemnului, protecţia mediului, psihologie. Aceşti candidaţi vor putea obţine unul dintre posturile netitularizabile sau unul dintre posturile formate din bucăţele de posturi incomplete. Sunt şi situaţii, e drept că puţine, în care candidaţii înscrişi sunt mai puţini decât posturile puse la dispoziţie. La psihologie, de exemplu, este un candidat înscris pentru cinci posturi netitularizabile disponibile, iar la limba germană este un candidat pentru patru posturi netitularizabile.
La pretransfer s-au ocupat 63 de posturi titularizabile
Anul acesta, cu ocazia mişcării personalului didactic, s-au făcut 351 de schimbări, pe baza dosarelor întocmite pentru fiecare cadru didactic, din care 51 din cauza restrângerilor de activitate, adică profesorii rămaşi fără elevi la şcolile lor s-au mutat la şcoli unde erau catedre vacante pe specializarea lor. De asemenea, s-au făcut şi 73 de completări de norme, adică profesorii nu mai aveau în şcoala lor suficiente ore şi au luate acele ore care le lipseau din altă şcoală. S-au făcut şi 44 de detaşări în interesul învăţământului, alături de 183 de pretransferări. De remarcat faptul că din cele 351 de posturi ocupate astfel, 41 sunt rezervate pentru directori sau inspectori, iar 63 dintre acestea erau titularizabile. Restul de aproximativ 250 de posturi sunt netitularizabile, adică este posibil ca pe viitor aceşti profesori să rămână din nou fără ore.