Lupii, o problemă în Polonia. S-au înmulțit prea mult și amenință oamenii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lupii, o problemă în Polonia. S-au înmulțit prea mult și amenință oamenii

Auzim des că unele animale riscă să dispară şi rareori auzim despre depășirea acestui pericol. Lupul european este un astfel de exemplu. De la repopularea reușită acum zeci de ani, lupii prosperă în locuri precum Polonia. Sunt specie protejată acolo și pot fi vânați doar în cazuri speciale. Vești proaste pentru crescătorul de oi Renata Kozdeonba. Lupii îi amenință turma și traiul. Renata și vecinii ei cer acum reducerea numărului de lupi.

 

Viitorul o neliniștește pe fermiera Renata Kozdęba. Oile sale sunt pradă ușoară pentru lupi.

„O parte dintre oile mele au fost ucise pe această pajiște. Odată s-a întâmplat chiar sub privirile soacrei mele, care mă ajută. Ea stătea aici și, dintr-odată, a ieșit un lup din tufiș și a ucis una dintre oi. Lupii sunt peste tot”, povestește Renata Kozdęba, crescător de ovine.

Acum treizeci de ani, Renata Kozdęba a părăsit orașul și s-a mutat la țară pentru a crește oi.  Are 50 de hectare de teren. Spune că pe vremuri erau foarte puțini lupi în regiunea montană Bieszczady. În ultimii ani, însă, turma ei a fost atacată des. Odată a pierdut 48 de oi într-un singur an.

Haitele mici, formate din numai doi lupi, sunt cele mai periculoase

Când lupii atacă animalele de fermă, incidentul intră sub jurisdicția oficiului regional pentru protecția mediului. Hubert Fedyn stabilește dacă animalul a fost ucis într-adevăr de un lup - și ce compensație va fi plătită. Astăzi îl vizitează pe fermierul Władysław Franos.

Hubert Fedyn, coordonator protecția mediului:  „Au fost unul, maximum doi lupi. Și au mâncat doar o parte din pradă. E posibil să fi fost alungați de câini. Vițelul cântărea 10, poate 20 de kilograme, nu mai mult”.

Władyław Franos primește 14 zloți - echivalentul a 3,3 euro - pe kilogram drept compensație pentru vițel. Fermierul are 14 câini pentru a-și proteja cireada. Dar nici măcar câinii nu pot împiedica toate atacurile.

„Haitele mici formate din numai doi lupi sunt cele mai periculoase. Fugăresc oameni și turme de oi. Sunt mereu la pândă. Apoi, unul le distrage atenția câinilor ciobănești, iar celălalt atacă oile”, explică Władysław Franos, crescător de ovine.

Lupii, specie protejată, nu pot fi vânați

Conform statisticilor oficiale, între 1950 și 1970, populația de lupi din Polonia avea doar 56 de exemplare. De-a lungul anilor, numărul a crescut semnificativ. Astăzi se estimează că există aproape 3.000 de lupi. Inevitabil, omul și animalul ajung unul în calea celuilalt.

Din 2001, lupii sunt o specie protejată în Polonia. Deci nu pot fi vânați.

„Unii crescători de animale sunt într-o situație foarte dificilă. Nu pot mânca sau nu pot dormi. Și dacă într-adevăr avem aproximativ 3.000 de lupi în Polonia, atunci de ce să nu le reducem numărul? Ar fi în beneficiul locuitorilor din Bieszczady”, este de părere Henryk Okarma, biolog la Universitatea din Cracovia.

În Polonia, lupii pot fi uciși doar în cazuri speciale şi asta necesită aprobarea expresă a autorităților. Acea aprobare a fost dată în Bieszczady vara trecută, după ce o lupoaică a atacat un băiat și o fată din orașe învecinate.

Lupoaica ucisă se obișnuise cu oamenii

„A trebuit să-i ducem pe copii cu mașina la școală, pentru că cei mai mici - inclusiv nepoții mei - se temeau. Drumul spre școală e pe marginea șoselei. Când un lup apare pe stradă, copiii se sperie. Dacă un lup intră într-o curte, devine un pericol, nu-i așa? Deci, ar trebui să-l omorâm”, argumentează Zofia Zubek, primarul din Strzebowiska. 

Lupoaica a fost ucisă. Mai târziu s-a dovedit că se obișnuise cu oamenii. O hrăniseră cu pâine și nu se mai temea de ei.

Și Renata Kozdęba a solicitat un permis special pentru a-și proteja oile. Un vânător a fost trimis și a ucis un lup pe pășunea ei.

„Vânătorii pot ucide lupi doar într-o anumită perioadă. Nu înțeleg de ce, pentru că ratezi ținta. Din momentul în care lupul din zona mea a fost împușcat, numărul animalelor ucise a scăzut drastic. De atunci lupii s-au ferit de pășunile mele. E un semn că funcționează”, spune Renata Kozdęba, crescător de ovine .

Nu înseamnă că lupii nu vor reveni la un moment dat. Ce se va întâmpla dacă numărul lor continuă să crească în ritmul de până acum? Vor mai fi suficiente permisele speciale de vânătoare pentru a ține sub control populația de lupi?

Viitorul nu pare prea luminos pentru fermierii din Bieszczady. Se tem că lupii se vor întoarce pe teritoriul lor și că atunci turmele vor fi amenințate nu doar de lupi singuratici, ci de haite întregi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro