Mergi la conţinutul principal

Luni, 22 mai, grevă generală în școlile din Brăila! Elevii sunt sfătuiți să rămână acasă

• circa 3.000 de angajați din unitățile de învățământ din Brăila au ales să recurgă la această formă de protest, nemulțumiți de nivelul salariilor și al sporurilor, precum și de faptul că orele suplimentare nu sunt plătite • spre exemplu, un profesor debutant are în prezent un salariu de 2.424 lei net/lună • sindicatele din învățământ au anunțat că greva va fi pe perioadă nedeterminată

 

Angajații din grădinițele, școlile și liceele din Brăila intră în grevă generală de luni, 22 mai, de la ora 08.00. Vorbim de circa 3.000 de profesori, personal didactic auxiliar și nedidactic, care, în urma referendumului organizat de Sindicatul Învățământ Brăila la nivelul întregului județ, au decis să recurgă la această metodă de protest.

“În urma referendumului, un procent de aproape 85% dintre membrii sindicatului au fost de acord cu declanșarea grevei generale începând de luni, 22 mai. Din păcate, negocierile pe care colegii mei le-au purtat miercuri cu reprezentanții Guvernului au eșuat. Nemulțumirile sunt multe și nu de azi de ieri, ci de ani de zile. Spre exemplu, colegii noștri care sunt directori de școli, adică personalul de conducere, îndrumare și control, câștigă mai puțin decât angajații din rândul personalului de predare. Alt exemplu: personalul auxiliar nu a mai beneficiat de o majorare a salariilor din 2018”, ne-a spus Cătălin Ionel Radu, noul președinte al sindicatului brăilean.

Pe perioada grevei, profesorii vor fi la școală, însă nu vor desfășura activități didactice. De aceea, reprezentanții sindicatului brăilean îi sfătuiesc pe părinți să nu trimită luni copiii la cursuri.

“Recomandarea este ca elevii să rămână luni acasă. Îi rugăm pe părinți să fie alături de noi și să ne sprijine în acest demers”, a transmis liderul sindicatului brăilean.

Nu se știe exact cât va dura acțiunea profesorilor, însă reprezentanții sindicatului ne-au declarat că vor informa părinții și elevii cu privire la evoluția lucrurilor.

Precizăm că, la nivel național, peste 150.000 de angajați din sistemul de Educație vor intra de luni în grevă generală, fiind cel mai mare protest din învățământ din ultimii 18 ani. Ultima grevă a avut loc în 2004, atunci când a durat trei săptămâni.

Revendicările sindicaliștilor din Educație vizează majorarea salariilor personalului din învățământ, instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, dar și acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.). De asemenea, angajații din învățământ solicită creșterea anuală a investițiilor în școli, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii, precum și renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

 

Cât câștigă profesorii în prezent? 2.400 lei, salariul unui debutant

Potrivit Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în învățământul preuniversitar, cel mai mare salariu îl are un profesor cu studii universitare de lungă durată, grad didactic I și o vechime de peste 25 ani la catedră - 5.517 lei (3.277 lei net lunar). Un profesor cu grad didactic II și aceeași vechime are un salariu de 4.828 lei (2.829 lei net). În ceea ce privești profesorii debutanți, salariul lunar este de 4.098 lei/lună (2.424 lei “în mână”) pentru cei cu studii superioare și 4.007 lei (2.372 lei net) pentru cei cu studii superioare de scurtă durată. Un institutor și maistru instructor cu 25 ani experiență, grad didactic I și studii superioare are un salariu brut de 4.600 lei (2.703 lei net).

Un învățător sau educator, grad didactic I, cu peste 25 ani de experiență la catedră are un salariu de bază de 4.372 lei (2.550 lei net), în timp ce debutanții, tinerii care au terminat liceul pedagogic, câștigă 3.916 lei/lună (2.322 lei net). 

În ceea ce privește personalul didactic auxiliar, un contabil-șef are un salariu de bază de maxim 5.212 lei (3.049 lei net), iar un secretar are maxim 4.259 lei (2.512 lei net). Un administrator financiar câștigă 4.345 lei (2.549 lei net), un informatician 4.647 lei (2.728 lei net), iar un pedagog sau meditator școlar 4.173 lei (2.466 lei).

Facem precizarea că acestea sunt valorile salariilor brute și nete, fără a adăuga sporurile.

 

Conducere nouă la sindicatul brăilean

În luna martie a acestui an, Sindicatul Învățământ Brăila “Corneliu Gheorghe Caranica” și-a ales o nouă conducere. Astfel, președinte este acum Cătălin Ionel Radu, profesor la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”. Secretar executiv a fost ales Lucian Virgil Urse, iar vicepreședinte este Elena Silvia Terpan.

În ceea ce-l privește pe Valeriu Partene, fostul lider al sindicatului brăilean, acesta deține funcția de prim-vicepreședinte al Federației Sindicale din Educație “Spiru Haret”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro