Mergi la conţinutul principal
Parteneriat Muzeul Brăilei - Comunitatea Elenă

"Lunea Curată" - începutul Postului Paștelui la greci

* evenimentul a fost marcat duminică, 6 martie, la Centrul Diversității Culturale, de Atelierul de confecționat zmeie * atelierul a fost organizat de Cercul de Pictură al Comunității Elene, coordonat de prof. Elena Salomeea Kaloxilos Moraru, artist plastic * au rostit alocuțiuni directorul Muzeului Brăilei "Carol I", dr. Costin Croitoru, și președintele Comunității Elene, Adrian Mavrochefalos

 

"Lunea Curată" la Centrul Diversității Culturale al Muzeului Brăilei "Carol I".

Duminică, 6 martie, copii, părinți și bunici de la Comunitatea Elenă Brăila au fost prezenți la "Atelierul de confecționat zmeie" organizat de Cercul de Pictură al Comunității, coordonat de prof. Elena Salomeea Kaloxilos Moraru, artist plastic brăilean. În cadrul manifestării, copiii au confecționat și au pictat zmeie, iar Camelia Hristian, șef Serviciul Relații Publice din cadrul MBR, coordonatoarea Centrului Diversității Culturale, a susținut prelegerea "Tradiții grecești", vorbind despre Carnavalul din Grecia.

"Duminică, de Lăsata Secului, a fost ultima zi de Carnaval în Grecia, un Carnaval cu rădăcini în antichitate, în serbările organizate în cinstea Zeului Dionysos. Carnavalul ține trei săptămâni în Grecia - s-a păstrat și la Brăila această tradiție, se organizează în una din zile Carnaval. Tot în ultima zi de Carnaval e și Ziua Iertării. Iar în Lunea Curată, peste tot în Grecia se înalță zmeie. Este prima dată când am înălțat zmeie la Brăila. În perioada interbelică, se mai păstra acest obicei și la Brăila. Un alt obicei este Kira Sarakosti - o reprezentare feminină cu șapte picioare, în general din aluat realizat din apă, făină și multă sare. Cele șapte picioare semnifică cele șapte săptămâni ale Postului Sfintelor Paști", ne-a precizat Camelia Hristian.

 

Au rostit alocuțiuni conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul interimar al Muzeului Brăilei "Carol I", Adrian Mavrochefalos, președintele Comunității Elene Brăila și Veronica Macri, secretarul acestei Comunități. Tot duminică, cei prezenți au realizat, la muzeu, o "Kira Sarakosti", după rețeta originală și au vizitat Expoziția itinerantă "Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din antichitate și până în zilele noastre", organizată de Uniunea Elenă din România, sub patronajul Ambasadei Greciei la București.

Potrivit Comunității Elene Brăila, în fiecare an, începutul Postului Paștelui este marcat, la greci, printr-o manifestare numită "Lunea Curată". Anul acesta, după doi ani de pandemie, s-a putut relua seria evenimentelor prilejuite de "Lunea Curată", evenimente patronate de Uniunea Elenă din România și organizate împreună cu toate comunitățile elene din țară. Pe lângă Atelierul de confecționat zmeie, de la Muzeul Brăilei "Carol I", zilele acestea, patru tineri îndrăgostiți de dansul grecesc au reprezentat Comunitatea Elenă Brăila la evenimentul care a avut loc la Muzeul Satului din București.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro