• acțiunea a fost organizată de silvicultorii de la Ocolul Silvic Ianca - Direcția Silvică Brăila, cu participarea elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” Însurăței și a reprezentanților Gărzii de Mediu Brăila • la Direcția Silvică Brăila au fost realizate următoarele lucrări de primăvară: 5 hectare de regenerări artificiale prin împăduriri, 27 de hectare de regenerări naturale și 20 de hectare de completări în plantații tinere
Luna Pădurii sau Luna plantării arborilor (15 martie - 15 aprilie) reprezintă, an de an, perioada în care silvicultorii și gospodarii satelor se ocupă cu ecologizarea pădurilor și a gospodăriilor, dar și cu plantarea de puieți - viitorii „plămâni ai planetei”.
O astfel de activitate s-a desfășurat, la jumătatea lunii martie, la Ocolul Silvic Ianca din cadrul Direcției Silvice Brăila. Potrivit ing. Gabriel Pașcanu, șeful Compartimentului Regenerare din cadrul Direcției Silvice Brăila, la acțiune au participat opt angajați ai Ocolului Silvic Ianca, 14 elevi din cadrul Liceului Tehnologic „Nicolae Titulescu” Însurăței și nouă reprezentanți ai Gărzii de Mediu Brăila. Într-o singură zi, au fost plantați 1.000 de puieți forestieri din speciile stejar brumăriu și frasin, aduși de la Pepiniera Silvică Lacu Sărat, activitatea desfășurându-se la Ocolul Silvic Ianca - Districtul Silvic II Viișoara, Unitatea de Producție VI Viișoara, unitățile amenajistice 120C și 122, Cantonul Silvic Dropia.
„Până la această dată, în cadrul Direcției Silvice Brăila, pentru campania de împăduriri ce se desfășoară în primăvara anului 2025, au fost realizate următoarele lucrări: regenerări artificiale prin împăduriri (5 hectare), regenerări naturale (27 de hectare) și completarea lipsurilor în plantații tinere (20 de hectare). Conducerea Direcției Silvice Brăila, prin subunitățile sale, depune eforturi susținute pentru realizarea obiectivelor de regenerare a pădurilor pentru îndeplinirea funcțiilor atribuite pădurii, funcții ecologice, sociale, cât și economice”, a precizat ing. Gabriel Pașcanu, responsabilul Compartimentului Regenerare de la Direcția Silvică Brăila.
Luna Pădurii (15 martie - 15 aprilie) reprezintă perioada propice în care se desfășoară, an de an, activitățile de ecologizare și de plantare de puieți. Potrivit specialiștilor, din toate vremurile, pădurea reprezintă un element esențial al peisajului românesc, „adăpost de nădejde, visterie a lemnului pentru construcția locuințelor, uneltelor și armelor și ajutor de nădejde pentru procurarea hranei”. Pădurile găzduiesc cele mai diverse ecosisteme biologice de pe pământ, adunând peste jumătate din speciile terestre de animale, plante şi insecte. Ele joacă un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice şi contribuie la menţinerea echilibrului de oxigen, de dioxid de carbon şi a umidităţii din aer.
Efectele despăduririlor sunt nocive și ireversibile: eroziunea solului și, implicit, scăderea fertilității lui; inundațiile și alunecările de teren; creșterea concentrației dioxidului de carbon atmosferic și scăderea concentrației de oxigen; reducerea precipitațiilor prin scăderea cantității de apă din atmosfera rezultată din transpirația plantelor; creșterea frecvenței și intensificarea vânturilor datorită absorbției căldurii de către terenurile defrișate, care generează diferențe de temperatură; dispariția multor specii de plante și animale. De aceea, Luna plantării arborilor (Luna Pădurii) este de o importanță covârșitoare și nu doar pentru silvicultori.